Силно заразен пациент вероятно е инфектирал медиците в Сливен

Снимка: Архив

Отделението по гастроентерология в частната МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен е затворено, за да се извърши пълна дезинфекция. Мерките се налагат, след като седем души от персонала – 1 лекари, 4 медицински сестри и и 2 санитарки са с положителни проби за COVID-19, съобщи кметът на Сливен Стефан Радев. Отделението не е пригодено и не работи със случаи на COVID-19. След консултация с доц. Ангел Кунчев и РЗИ се предполага, че все пак силно заразен пациент е преминал през него и е инфектирал медицинските лица. „Някои от носителите са по-силно заразни и могат да заразят повече хора при кратък контакт. Такова е мнението засега. Има и пациенти, които са минали през това отделение и са постъпили в последствие в областната болница, диагностицирани с  COVID-19“, допълни кметът. РЗИ извършва проверки, за да се установи източникът на заразата.

Регистрираните през последното денонощие случаи на заразени в Сливен са най-много, за ден,  от началото на епидемията досега. Освен седемте медици от частната болница, с положителна проба е лекар от военната болница, който бил в контакт с лекари от частната.  Има и установен болен от сливенския кв.“Клуцохор“. Всички са настанени за лечение в болнични отделения. Засега няма данни, че някой от тях е в тежко състояние.

От общината са помолили родителите на децата, посещаващи детската градина „Детство“ в кв.“Младост“, временно да преустановят посещенията. Служителка от персонала е била контактна с диагностицирани лица. Взета й е проба. Чака се резултатът. Предстои дезинфекция на детското заведение.  

Общо 24 души са настанени в момента в инфекциозните отделения на областната и военната болница в Сливен, като 10 от тях са медицински лица.  103 общо са заразените в община Сливен, 69 – излекуваните. Десет, за съжаление, са починалите.

Коментари

Задължително поле