Застреляха журналистка в Мексико

Цената на петрола се покачи до 23,19 долара след договорка за сътрудничество между Тръмп и Путин

Изплащането на пенсиите ще бъде от 7 до 23 април

Антон Вълев, Нацонална аптечна камара: Маски с висока степен на защита няма

Горанов: Спад на икономиката с 3% е най-негативният сценарий, който разглеждаме

Зам.-министър Русинова: Мярката „60/40“ ще продължи до края на извънредното положение

Ген. Мутафчийски на въпрос на „Труд“: Всички болни лекуваме с Хлороквин

Китай и Русия изпратиха самолети с медицинско оборудване на САЩ

Д-р Любомир Киров: Не може да се въведе мярка да се носи маска, а такива да няма осигурени

Ген. Мутафчийски: 25 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас 17 пациенти са изписани

Над 780 хиляди са заразените с коронавирус по света

Изписаха от болница Пласидо Доминго

Ердоган дарява 7 свои заплати за борба с коронавируса

Днес пада карантината в Банско

Шефът на „Локо“ София с опасения за бъдещето

Симеон Втори бе специален гост на конференцията „Царе без царство, дипломати без дипломатически отношения“ в Мадрид (СНИМКИ)

Симеон Втори бе тези дни в Мадрид за участие в конференцията „Царе без царство, дипломати без дипломатически отношения“, организирана от Посолството на Унгария, Института Сервантес и Дипломатическата школа, съобщиха от пресофиса на Негово Величество цар Симеон II. Събитието се състоя в седалището на Института и присъстваха посланици, акредитирани в Испания, представители на академичните среди, общественици, историци и др.

Лектори на конференцията бяха Симеон II, ерцхерцог Георг фон Хабсбург – син на ерцхерцог Ото фон Хабсбург, граф Пьотър Поточки, син на граф Йозеф Алфред Поточки.

По време на конференцията бе представена и книгата на Ката и Петер Гюурица „Ференц Мароси. Царски посланик в Мадрид (1949-1969)“.

По време на студената война Испания се оказва убежище за много граждани от страните от Централна и Източна Европа, включително и за дипломатите, които са принудени да останат в страната, пред вероятността да бъдат екзекутирани в собствената си родина. Те продължават своята дейност в помощ на сънародниците, които живеят или преминават през Испания, без да представляват официалната власт на своята държава. Такива са случаите на граф Поточки, посланик на Полша, и на Ференц Мароси, посланик на Унгария, които не представляват официално държавата си, но се приемат от испанската власт като единствените представители на страните им. Подобна е участта и на българското царско семейство, което също намира убежище в Испания и превръща своя дом в център за подпомагане на български емигранти.

„Испания бе нашата приемна страна и втора родина в един много тежък за нас момент. Действахме като своеобразен Червен кръст, културен център и посолство за българите, които се намираха в Мадрид“, изтъкна Царят.

По същия начин ерцхерцог Ото фон Хабсбург, син на последния император на Австрия и крал на Унгария, предоставя своите връзки и влияние в Южна Европа в полза на хилядите емигранти, които пристигат от Унгария. „ Моят баща не можеше да се завърне в Родината. Единствено му оставаше възможността да помага на своите сънародници, които се намираха извън страната като него“, отбеляза ерцхерцог Георг фон Хабсбург.

Испания и Полша прекратяват дипломатическите си отношения след Втората световна война в продължение на 40 години. Въпреки това, благодарение на неуморната дейност на един аристократ, е съществувала алтернативна дипломатическа дейност. Именно за помощта, оказвана от неговия баща на хилядите поляци, които не могат да се завърнат и са се опитвали да се установят в Западна Европа, разказа граф Пьотър Поточки.

На въпрос от залата относно бъдещето на европейския проект ерцхерцог Георг фон Хабсбург отговори, че е необходимо повече от всякога да се развива паневропейската идея и че е нужно да се върви към все по-голямото разширяване на Европа. Цар Симеон II подкрепи тази теза, като изтъкна важността от утвърждаване на солидарността между страните от Европейския съюз.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Дълбоко уважавам НВ Симеон Втори, но да се пише с главна буква „Цар“, че и „Посолство“, е въпиюща неграмотност!!!

    1. Аз също го уважавам и няма да си позволя да споделям глупостите за него, написани от екстремно тъпи глупендери. Главно по една, но твърде съществена причина. Обективността ме кара да видя, че годините на неговото управление бяха най-силни за всичките вече 29 изминали. Хората бяха най-забогатяващи, безработицата-най-ниска, пенсионерите увеличиха двойно пенсиите си, учителите, въобще всички. Нека да си говорят мантри за 800-те дни, за гори и имоти, за комарджийство, за каквото си искат. Важни са фактите, а тях никой не може да отрече, само може да се опитва да изкриви, или омаловажава, чрез собствената си глупост! Това, че у нас има доста хора с малък брой активни мозъчни клетки, не е причина да се влияем от тях и да не виждаме обективното.

  2. Уважаеми господа правописа не е най важното в коментарите а колкото до похвалите на търгаша Сакскобур……. че тогава сме били най добре е пълна илюзия и лъжа данните от статистиката сочат друго има достатъчно материали и данни за този изпечен лицемер и мошеник има ги записите на които той декларираше че няма и няма да има никакви финансови претенций към България докато дойде на власт и излъга огромен брой хора лошото е че хората имат къса памет а но това разчитат такива като него Бареков и др. като тях а фактите както пише негов фен са абсолютна лъжа. Мислете и помнете хора … достатъчно примери вече имаме за да оценяваме тези които са ни управлявали и гледайте реалните факти а не измислици и лъжи на разни политици и комунистически подлоги

    1. Хайде, Владо, да се опитаме да контактуваме с факти (въпреки че избягвам диалозите). Аз ще ти ги напиша, а ти ако искаш ми отговори с празни комунистически и политически мантри. Ето ти някои факти по данни от НСИ. 2001 година започна управлението на Симеон и продължи в коалиция до 2009, когато властта взе Боко. Та така: 2001 година -средна работна заплата 293 лв. 2009- 603лв… 2001 средна пенсия 95 лв. 2009-288 лв. Инвестиции от чужбина – по над 6 милиарда евро годишно! Няма да споменавам разни великденски, коледни добавки, допълнителни заплати-всеки ги знае и още ги помни. Безработица- на най-ниско равнище. Не ме интересуват политическите глупости като влизане в ЕС, НАТО и т.н. Тук отбелязвам само икономически данни, а всеки или повечето българи го усетиха по джоба си. Може би ти не, затова си злобен. Но ако си някакъв неудачник и всичко и всички са ти е виновни, едва ли Симеон има заслуга за това. Опитай се да опровергаеш фактите на Статистическия институт и ако успееш значи си гений. А ако не, значи си пълен идиот. Засега съм по-склонен да вярвам във второто.

      1. 2005-2009 год. НДСВ е младши коалиционен партньор 😉 С няма и 20% гласували за него. От над 42% 2001-ва.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.