Синтетичната дрога превзе наркопазара

Метамфетаминът може да се “готви” лесно дори и в кухнята вкъщи от химикали, които не са скъпи, затова и навлиза масово на наркопазара.

Полицията или спи, или участва в разпространението на “кристали”

Амфетамин и метамфетамин достигат по употреба марихуаната, смятат експерти 

Двойно повече дрогирани шофьори през юли и август

Синтетичната дрога завладява все по-голям дял от наркопазара в България и скоро по разпространение може да доближи марихуаната. Това заявиха пред “Труд NEWS” водещи експерти в изследванията на наркоманиите и организираната престъпност. Информацията потвърдиха неофициално и източници от КАТ, според които в половината от пробите на дрогирани шофьори се откриват амфетамини и метамфетамини, като често те са в комбинация с марихуана и кокаин.
Метамфетамин бе открит и в кръвната проба на Георги Семерджиев, който на 5 юли катастрофира с джип на столичния булевард “Черни връх” и уби две пешеходки на тротоара. Тогава започна и акцията на МВР срещу пияни и дрогирани, която продължава и досега. Само през юли и август бяха заловени рекорден брой надрусани шофьори - 810, над двойно повече от 2021 г., когато за същите два месеца хванатите дрогирани зад волана са били 394.

До момента обаче не е правен анализ на резултатите от въпросната акция, а и както “Труд NEWS” писа, тя се провежда хаотично, униформените бързат да отчитат бройки. В повечето случаи те продължават да не разследват всеки уличен за употреба на наркотици шофьор откъде се е снабдил с дрогата.

Съвсем логично е да се допусне, че и полицаи участват, или си затварят очите за дрогата - няма как иначе да се обясни, как 40 служители на МВР са проверявани покрай някакъв бивш футболист и собственик на автомивка, а никой от тях не е знаел, че Семерджиев се дрогира, продава дрога, или най-малкото ходи с верни “дрогари” на чалги в Студентския град.

Комикс към учебна тетрадка за 7 клас, в която се разясняват вредите от различните видове наркотици.

Според запознати масовите продажби на амфетамин в София започват още около 2002 г., когато една от силовите групировки използва Бандата на чуковете, за да наложи на уличните дилъри да пласират отровните “кристали” наравно или по-евтино от “тревата”. Този бизнес се разраства между 2010 и 2019 г., но намалява преди 2 г. заради пандемията. Новият бум идва още от края на миналата година и достига връх през лятото по летните курорти и през септември в големите градове, когато гимназистите започнаха училище.

Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията: Има възможност криминални структури да разпространяват метамфетамин

Прекурсорите идват от Китай

В исторически план има няколко периода на развитие на накркопазара в България в завасимост от различните групи наркотици. В средата на 90-те години започна хероиновата епидемия, чийто пик беше 2001 г. Хероинът осигурява силна зависимост, като се закачиш, много трудно е да се откачиш от него, огромен процент от хероиново зависимите умират. Понеже хероинът осигурява сигурен доход на доставчиците, покрай тях винаги има организирана престъпност.

В онези периоди и София, и страната бяха разделени на райони, имаше босове на райони, които се отчитаха на босовете на градовете, имаше охранители, които пазят територията и т. н. Това започна да се разпада от момента, в който децата разбраха какъв е рискът - във всяко училище и във всеки квартал виждаха някакви полутрупове на зависими. Пазарът се сви, една част от босовете бяха притиснати от МВР и влязоха в затвора, други се биеха помежду си, някои бяха убити. Към 2008 г. районите почти изчезнаха.

След влизане на България в ЕС възникнаха връзки с Нидерландия и като цяла със Западна Европа, започна вноса на качествени семена за марихуана с високо съдържание на THC - тетрахидроканабинол. Постепенно започна да нараства това потребление, достигна високо ниво преди 4-5 години и оттогава не е намаляло, но поне спря да нараства. Покрай забогатяването у нас се появи и кокаинът - първо сред мутрите и други от позьорския бизнес, стигна се до пикове до 2009 г., след това кризата намали потреблението, после то леко се възстанови, но на практика засега сме много далеч от Западна Европа. Но новата и най-опасната тенденция са метамфетамините - така наречените кристали. Употребата им взе да обхваща полукриминални маргинални групи, има случаи на убийства, чиито извършители са под въздействие на кристали.

Проблемът с метамфетамина е, че лесно се намират прекурсори и техонологично не е сложно да се “готви” дори и в домашни условия. Прекурсорите идват с внос от Китай и постепенно изместиха вноса на т. нар. дизайнерски дроги, които не можаха да се наложат на нашия пазар. Потреблението му става масово и там има възможности за разпространение чрез организирани криминални структури.

Николай Радулов, бивш секретар на МВР: Няма политическа воля да хванат трафикантите

Очевидно е, че над дилърите има чадър. През 2020 г. хванаха в Студентския град една кола с наркотици, а след това се установи, че двама души - единият среден управленски кадър, а другият низов ръководител в ГДБОП, са свързани с наркотрафика. Дали двете случки имаха връзка, защото ставаше дума за 320 кг кокаин, не е сигурно, но е факт, че има служители на МВР забъркани по някакъв начин в трафика.

Продажбите си вървят, купува се и се консумира наркотик. Ловят тези, които го ползват, няма интерес да бъдат хванати тези, които го вкарват през границата и тези, които го разпространяват. Защо? Защото очевидно няма политическа воля през последните 20 г., да не кажа и 30, да се работи срещу каналиите за наркотици.

Няма как това да стане от обикновени полицаи, без отгоре да им се оказва съдействие от техните началници. Логиката е следната - началниците или не стават за нищо, или са вътре в трафика. Цялата структура за сигурност в страната е отдавна пробита и трябва много сериозно да се зачисти.

Румен Петков, бивш вътрешен министър: Това е резултат от кадровия погром в МВР

Ловят само тези, които употребяват наркотици, а никой не търси техния доставчик, дилърите. Обясненията за това могат да бъдат много, но най-прозаичното е, че поредният министър е поредният незаинтересован или поредният ангажиран. Звучи грубо, но докато не бъде опровергано, това е усещането в обществото. А обществото сме потърпевшите. И когато ни показват полицаи, които са хванали и пуснали употребилия, а не полицаи, които са хванали дилъра и доставчика, няма как да стане.

Аз не мога да гадая стратегическите оперативни задачи, които поставя министърът, но като че ли за пореден път доставката и разпространението на наркотици не е сред приоритетите, а сред приоритетите е да ловим тези, които ги употребяват. И докато МВР върви след събитията, няма да имаме усещане за сигурност и за спокойствие. След като наркотрафикантите и дилърите стоят встрани от вниманието и са вън от килиите, някой трябва да даде друго възможно обяснение, освен чадъра.

Министърът не е длъжен да знае какво е правено през годините, но е длъжен да знае кого да пита. И докато някой им пречи на министрите да питат и да работят с тези, които могат, с тези, които знаят как и кого, резултатите ще са тези. Става дума за кадровия погром, който беше извършен в началото на миналото десетилетие и от който министерството още не може да излезе. Докато са всичко обвиняваме полицаите, докато не обвиняваме наркодилърите, а говорим за полицейското насилие, включително случаи, в които полицаите си гледат работата, ще гледаме полицаи с наднормено тегло, ядящи банички и които имат един-единствен служебен ангажимент – да си получат заплатата. А тези, които могат да свършат работа, ги обвиняваме в полицейско насилие и ги гоним от системата и след това се чудим защо няма силни, можещи и знаещи хора.

Е, как да имаме, когато един гражданин хвърля домат по герба, а на другия ден става депутат и председател на комисия за разследване на полицейско насилие, а полицаите, които са гарантирали обществения ред биват уволнени? И кой и защо да отиде да се занимава с наркодилърите, като това, очевидно, не е задача поставена от министъра.

Д-р Александър Панайотов от Национален фокусен център за наркотици и наркомании: Около 250 милиона евро е пазарът на дрога в България

Нашите изследвания сочат, че най-употребяваният наркотик в България е марихуаната, след това са амфетамини и метамфетамини, в по-малка степен екстази и кокаин. Имаме информация за 2021 г., която още не е изцяло обработена, но може да се каже, че има по-широка употреба на амфетамини и метамфетамини, но официални данни, че те са най-употребявани няма.

Организираните престъпни групи най-вече се занимават с разпространение на канабис, амфетамин и метамфетамин. Кокаинът специално е по-скоро транзитен за нашата страна, идва от Западна Европа и консумацията на местно ниво е малка, най-вече в събота и неделя, когато има повече партита по заведения, както и по курортите - зимни и летни. Всяка година оценките за Европа са, че наркопазарът е за над 30 млрд. евро. За България оценките са между 200 и 250 милиона евро, които не са големи като пазарен дял. Тук характерно е, че минава трафикът на хероин от Афганистан, има много добро местно производство на синтетични наркотици, най-вече на последен етап - кристализиране на амфетамини и метамфетамини.

Григор Здравков, шеф на легия “Антимафия”: Демерджиев е най-неподходящият вътрешен министър

Кадровикът в митниците и МВР е един и същи - президентският съветник Пламен Узунов. През последните 2 месеца, докато имаме служебен кабинет, не са хванали на границите или на разработка нито един грам кокаин и нито един грам амфетамини и метамфетамини. 99% от дрогираните са надрусани с тези два вида наркотици.

Не ги хващат абсолютно съзнателно. Аз, с моите скромни възможности, сега мога да ви кажа половината от дилърите, от които може да си купите на килограм. Парите са доста големи и с когото и да говоря, всички вдигат рамене.

Демерджиев е най-неподходящият министър на вътрешните работи. Той обяснява как ще уволни двама полицаи, които ескортирали дрогиран шофьор и не ви казва нищо за нивата на трафик на наркотици през България или на разпространението им. За него такива неща не съществуват. От години няма разкрита една организирана престъпна група за трафик на наркотици. Парите са прекалено големи, правителствата са за кратко време и всичките искат да изкарат за 2-3 месеца толкова пари, колкото се изкарват за 5 г.

Варна

Полицията хваща невръстни пласьори край училищата

Даниела Фархи,
ТРУД News, Варна

Ученици най-често пласират дрога сред връстниците си във Варна. Това твърдение на родители и психолози се потвърждава и от данните на Областната дирекция на МВР. Според тях от началото на тази година до октомври край училищата са спипани шестима разпространители. Закъсали възрастни наркомани пък понякога опитват да пробутват кристали за проба на ученици край централни училища, като първо подемат разговор за часовете, за трудния материал и тежките раници и накрая предлагат “успокояващо” кристалче.

След 15 септември ежеседмично се провеждат спецоперации. Органите на реда поддържат постоянен контакт с представители на училищата, за да получават своевременно информация, ако наоколо се появят дилъри. В установените рискови места контролът е всекидневен, казаха от полицията.

Данните на съвета по наркотични вещества сочат, че се задържа тенденцията децата да пробват дрога за първи път на 13-14 години.

Бургас

Да си купиш марихуана - по-лесно от пазарлък за домати

Мария Кехайова
ТРУД News, Бургас

Да си купиш марихуана в Бургас е по-лесно отколкото да си купиш кило домати, казаха пред “Труд” полицаи, които се борят с наркоразпространението. Спецченгета разкриха, че дрогата вече се продава вътре в училищата, а не отвън. Дилъри вербуват ученици, които предлагат наркотици на съучениците си. Предлагат се предимно марихуана и друсан чай, който е много по- опасен, защото не се знае какви са съставките в него, казаха криминалисти. Разпространението е предимно сред ученици от 8. до 9. клас. Има обаче и седмокласници, които пробват марихуана, но те си я набавят извън училище, съобщи пред “Труд” Росица Димова, председател на Общинския съвет за борба с наркотични вещества в Бургас. Ако даден ученик не се реши да си купи дрога, се смята за отцепник от компанията.

В момента в бургаските училища марихуаната върви 10 лева грама. Пикото е 10-20 лева, амфетамините вървят от 20 до 30 лева. Най-евтин е чаят, който върви по 8-10 лева.

Велико Търново

Младежи се дрогират с коктейл от наркотици

Веселина Ангелова,
ТРУД News, Велико Търново

Детски психиатри от Велико Търново бият тревога, че най-ниската възрастова група, употребяваща наркотици, обхваща 13-14-годишните ученици.

Специалистите алармират, че много тийнейджъри обикновено започват от леките опиати като марихуана, а след това посягат и към по-силна дрога. Има зависими младежи, които се дрогират дори и с коктейл от наркотици. Канабисът се пласира по 10-15 лева за грам.

“Парадоксът е, че тези млади хора са предимно от състоятелни семейства. Не им е обръщано достатъчно внимание от родителите, но пък са финансово презадоволени. Към наркотиците често добавят и алкохол, за да подсилят ефекта, а комбинацията вече е убийствена”, коментира Адриан Аврамов, клиничен психолог и психотерапевт.

Пред него зависими споделяли, че хит е дрога във вид на кристали. Ивелин Иванов, инспектор в “Борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни” при ОДМВР-Велико Търново, каза че са предприети и сериозни превантивни дейности с нашумелия напоследък райски газ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения