Си откри новото летище на Пекин за $63 млрд.

Плановете на Китай са новото летище на Пекин да бъде превърнато в глобален авиационен хъб.

Очаква се капацитетът му да достигне 100 млн. пътници годишно

Дизайнът е на роден в Ирак архитект

Президентът на Китай Си Цзинпин откри новото летище на Пекин - ултрамодерна инфраструктура във формата на морска звезда.

Това се случва само няколко дни преди честванията на 70-годишнината от установяването на комунистическата власт в страната.

Международната аерогара в Дасин е разположена на 46 км южно от центъра на Пекин. По план тя ще функционира с пълен капацитет през 2025 г. със 72 милиона пътници годишно, като има очаквания те да надминат и 100 милиона. Това ще бъде световен рекорд за един терминал, твърдят създателите му.

Проектът за аеропорта глътна 63 милиарда долара. Дизайнът е на родения в Ирак архитект Заха Хадид.

Намеренията на Китай са да превърне летището в Дасин, което се очаква да бъде едно от най-натоварените в света, в глобален авиационен хъб. Това идва на фона на прогнозите, че Китай ще надмине САЩ през 2022 г. като най-голям авиационен пазар на планетата.

Откриването на аерогарата в Дасин точно преди националния празник на 1 октомври се вписва в правата линия на „китайската мечта”, която Си Цзинпин предлага на сънародниците си.

Новото летище ще намали пътникопотока на сегашното международно летище на Пекин - столица, чиито три терминала са разположени североизточно от разпръснатата във всички посоки метрополия.

Това летище, нареждащо се на второ място в световната класация след аерогарата в Атланта в САЩ, вече почти е запълнило капацитета си с малко над 100 милиона пътници годишно.

Коментари

Задължително поле