Скандалният нов филм на Полански с премиера в София

“Офицер и шпионин” взе наградата на журито във Венеция

Книгата също излезе у нас

Новият филм на Роман Полански “Офицер и шпионин” ще открие филмовия фестивал “Синелибри” в София на 5 октомври в зала 1 на НДК.

Историческата драма спечели Голямата награда на журито във Венеция и предизвика ожесточени дебати за и против. Според някои критици филмът е опит на осъдения за незаконен секс с малолетна и избягал от властите в САЩ легендарен режисьор Роман Полански да каже, че е невинен. За други е просто добър филм за аферата Драйфус.

Едноименната книга, по която е сниман “Офицер и шпионин”също излезе у нас за премиерата. Действието в се развива в Париж от 1895 година. Алфред Драйфус, млад еврейски офицер, току-що обвинен в предателство, е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа. Сред свидетелите на унижението му е и Жорж Пикар, амбициозният и интелигентен наскоро повишен началник на един от отделите на контраразузнаването, който е намерил “доказателствата”, че Драйфус е шпионирал в полза на Германия. Първоначално Пикар е твърдо убеден във вината на Драйфус, но скоро след като младият евреин се озовава в изолирания си затвор, Пикар се натъква на информация, която го кара да заподозре, че във френската армия все още има шпионин. Уликите за тази злостна измама се натрупват и водят неумолимо към най-висшите етажи на властта. Пикар е принуден да се усъмни не само в делото срещу Драйфус, но и в най-съкровените си убеждения за родината и за самия себе си.

Автор на книгата е Робърт Харис - популярен английски журналист и автор на романи, преведени на трийсет и седем езика.

Коментари

Задължително поле