Грипна епидемия и в Хасковско от утре Училищата ще са във ваканция до 28 януари

Елена Йончева вече е с обвинение Депутатката най-вероятно ще отговаря за пране на пари

Арестуваха бургазлия, давал помещения за платена любов в секс шоп в София Мъжът е осъждан за разпространение на порнографски материали

Юлия Тимошенко обяви, че се кандидатира за президент

Стоичков събира три „Златни обувки“

Удължиха грипната ваканция в Пернишко

Либия поиска възобновяване на икономическите връзки с България

В Бургас заловиха тийнейджъри-вандали Трима ученици трошили сладкарници

62 жертви взе студът в Полша

ЕС наложи глоба на Mastercard в размер на 647 милиона долара

Обявиха грипна епидемия и в Сливенска област

Ученички ритат на земята връстничка пред столичен мол (ВИДЕО) Други момичета снимат случката с телефоните си

Апаши задигнаха тон храни от склад на БЧК в Лом

Интелектуалци издигнаха кандидатурата на Ангел Джамбазки за евродепутат

84-годишен дядо е пребит от психично болен мъж във Врачанско Извършителят се укрива, обявен е за издирване

Славка Чакърова – кметицата на Чепеларе, пред „Труд“: Избрала съм си трудна мисия – да върна младите хора

Интелигентен, умен град ще създава сред Родопа планина жена-управник, на която обаче още й тежи несвършена стара „околовръстна” задача за 450 000 лева, и която много се надява на светлинка във финансовия тунел. Затова пък прогнозира, че след 20 години световна туристическа дестинация № 1 и конкурент на европейските зимни курорти в Австрия, Швейцария, Италия и др. ще бъде градът на Катя Дафовска, Радо Янков и на ред други майстори на белите спортове.

– Госпожо Чакърова, вие управлявате една от най-атрактивните общини в страната, наричана още Зеленото сърце на България. Защо е това определение?
– По няколко причини. И едната е, че отвсякъде е заобиколена с вечно зелени иглолистни гори, а пък многото ели създават тук особения въздух, спомагат и за отрицателната йонизация, каквато другаде я няма. Освен това Чепеларе е точно в сърцето на Родопа планина, която е зеленото сърце на България. Чепеларе също го наричат така, пък и неслучайно от десетилетия именно тук е големият санаториум за хора с дихателни проблеми, за туберкулозно болни.

– И каква територия обхваща това зелено сърце на България?
– Чисто географски погледнато, общината е на 1150 м средна надморска височина с площ 375 кв. км и постоянно население 7213 човека, живеещи в 11 кметства. Тъжен факт е, че населението ни намалява, от пролетта на миналата година до сега 597 човека са се изселили из страната и в чужбина и основно това са млади хора и семейства.

– Сигурно, защото доходите им тук са малки. И каква е безработицата при вас?
– Доходите биват различни и в зависимост от секторите. Но е радостен фактът, че безработицата намалява и вече спадна до 7,1 % от работоспособното население, т. е. 243 човека.
– Освен скиорски, Чепеларе е с амбицията да е и туристически град. Така ли е и по какво си личи?
– Безспорно, че сме туристически град и община. Хиляди скиори минават от тук, но в зимните месеци идват и много любители на планината, които не са скиори. И ако кажа, че само туристите и гостите (без ски) в Чепеларе в този бял сезон са били над 10 000 човека. А през лятото идват и заради природните забележителности в общината. Броят на туристите в Чепеларе расте всяка година. През 2016-а общо са били 85 520, от които над 69 000 българи и над 16 000 чужденци, а през отишлата си 2017-а нашите туристи се увеличават и са 78 700, чуждите също се множат и стават 16 346, а общият им брой достига 95 677. При това повечето от тях са нощували в чепеларските хотели и къщи за гости повече от един път…

– Само на приходите от туризъм ли разчитате в Чепеларе? И с колко бюджет борави общината?
– Не само на туризма разчитаме, разбира се. Бюджетът ни е сравнително малък, едва 9 886 160 лева, от които по-голямата част, 5 630 000, са от собствени приходи. И не ни стигат. Но засилването на туризма, със сигурност ще увеличи приходите в общинската хазна, на което се надяваме. Надяваме се обаче и на инвеститори и на приходи от проекти.
– Кои са основните инвеститори при вас?
– Основни инвеститори при нас са „Амер спортс България“ ЕООД и „Пампорово“ АД, „Амер спортс“ държи около 24 процента от световното производство на ски и всъщност е най-големият завод ски-производител в света, като изнася своя продукция в няколко континента. Фирмата постоянно инвестира в обновяване и развитие на своята база и производство. „Пампорово“ АД тепърва предстои да вложи крупни суми за развитието на ски-зоната около Мечи чал, а само за изминалите две години инвестира в общината 16 милиона лева. Но освен всичко друго, в общината се наблюдава засилване на интереса към недвижими имоти, което ще доведе до ръст в продажбите и съответно увеличаване на приходите от данък продажба.

– Сега у нас е модерно да се правят европроекти и от тях да се получават средства, европейски пари, имам предвид. При вас как стоят нещата?
– И ние работим усилено, непрестанно подаваме проекти по различни програми и в момента подготвяме общо 5. Очакванията са да получим от Европа почти 4 милиона лева целеви пари.

– Имате сериозна опозиция в Общинския съвет, как се справяте с липсата на достатъчно гласове, на които да разчитате, за да прокарате идеите си?
– Вярното е, че при тази ситуация кметът много трудно може да реализира политиките и целите, които си е поставил с управленската програма. И не може да следва приоритетите си. Трудно е, особено когато трябва да се вземат стратегически решения. А да се пребори опозицията, това отнема нерви и енергия и време, а то е най-ценното.

– И докога ще продължава тази явна конфронтация в Общинския съвет, кой има полза от нея?
– Не мога да преценя докога, предполагам до края на мандата ми. А полза имат разни групички и партийки, които загубиха в последните кметски избори.

– Какво ново въведохте в Чепеларска община, не само като форма на управление?
– Променихме визията на града, поне частично. Възстановихме също дейността на спортни клубове – ски, биатлон и др. Бях настоятелна за въвеждане в училищата на засилено обучение по английски език след VІІ клас, което от две години е факт. С новия екип в общината създадохме и условия за провеждане на редица фестивали и културни прояви, с активното участие и на 9-те читалища, а те пък привличат туристи и гости. Впрочем, ето нещо много важно – успях да променя отношението на общинската администрация към гражданите, както и работата в екип.

– А какво още не сте свършили от кандидат-кметската си програма, което сте обещавали на чепеларци?
– Тежи ми, че все още не е направен околовръстния път, който да изведе от града транзитно преминаващите коли по дестинацията Смолян-Асеновград. С тази „околовръстна“ задача съм се заела още през лятото на 2016-а г., но са необходими 450 000 лева за довършване на процедурата по отчуждаване на имоти. Не е довършено още и започнатото в Пампорово подобряване на инфраструктурата. Става дума за няколко улици и за осветлението в курорта. От несвършеното до момента ще посоча още само две неща. Едното е в образованието –не е проведен конкурс за „Най-добър учител“, а другото е свързано с бизнеса – неосъщественото Общинско предприятие „Туризъм“, за което опитахме чрез европроект, но …не стана.

– Чепеларе има ли потенциал да е „умен“ град?
– Определено, тук има потенциал да сме такъв град. А „умни“ градове са тези, в които се използва съвременна технологична мисъл, т. е. използват се алтернативни източници за отопление, осветление, транспорт и др. В момента с моя екип търсим начини и полагаме усилия да доближим Чепеларе до това прозвище „умен град“. Впрочем, в края на този месец април ще участвам в Истанбул на VІ международен конгрес с панаир за интелигентни градове, там ще се обсъдят най-съвременните идеи и методи за превръщане на градовете в интелигентни. Ние сме поканени да участваме, но отиваме всъщност не да споделим, а за да почерпим опит. Форумът се организира от Сдружението за подпомагане на малкия и среден бизнес.

– Имате ли градове побратими, сега това е отново модерно?
– Да, имаме побратим и това е турската курортна община Мармара, която е на Средиземно море. Ще опитаме да възстановим контактите с община Созопол. В перспектива мислим и за община Просочани в Северна Гърция, с която изпълняваме общ европроект. Междувременно проучваме, за да се побратимим и с няколко общини от страни в Европейския съюз – от Румъния, Австрия, Италия и др. Ще изтъкна обаче, че една от целите ми, при поемането на кметския пост, бе да разширим връзките с австрийския град Алтенмаркт, където се правят ските „Атомик“. Тя остава.

– Развит ли е летният и селският туризъм в Чепеларска община и как?
– Селата ни привличат туристи. В Орехово, Проглед, Зорница, Забърдо, Павелско къщите за гости редовно имат посетители, спортният туризъм е добре развит. Както и велотуризмът в създадения от нас „Велопарк в Чепеларе“. А пък млади хора с АТВ-та най-редовно катерят по баирите, планината им предлага чудесни условия и емоции. От 2 години влагаме огромни усилия за развитие и на така наречения „културен“ туризъм. Създадохме и провеждаме няколко фестивала, реализираме също и редица прояви, и селищни празници, в които дошлите участници и гости винаги са повече от местните хора.

– Кажете по-конкретно, през лятото какви културни събития организирате, които привличат туристи в общината?
– Най-значимите са: Празник на хората в Чепеларе – през май, Национален конкурс „Нова българска музика в размер 7/8“ – през юни, Фестивал за шлагерна и стара градска песен „Полъх от минали мечти“ – в юни-юли, Празник на Ореха в Орехово и Събор на Ропката – в септември, Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ – в края на септември, Национален поетичен конкурс „Усин Керим“ и „Картоф-фест в Чепеларе“ – в октомври, мога да изброя поне още 15 други значими културни прояви, които привличат хора от близо и далеч. А за Националния събор на Рожен, на който сме съорганизатори, не говоря, че той не е всяка година. Лете има и много спортни събития.

– Госпожо Чакърова, макар че е изтекъл само половината ви мандат, мислите ли вече за нов?
– Замислям се. Намирам за естествено, нормално и логично да се кандидатирам за втори мандат. За да мога да реализирам някои от вече започнатите и недовършени неща, а те са доста.

– Вие сте кмет от партията на г-жа Кунева, но тя вече се разпадна?
– Още миналата година напуснах тази партия, защото не ми допадна начинът, по който участва в парламентарните избори. Прецених, че като кмет е по-добре да бъда независима в партийно отношение. От гледна точка решаване проблемите на гражданите, не трябва да има политически пристрастия, по-добре е партийно независим кмет. Важното е да се помага на избирателите, а не да се изпълняват политически поръчки. Затова именно не разбирам отношението и поведението на някои в ОбС, който се делят на групички и партийки. Ние не сме избрани в тази община за наши си лични интереси и облаги!

– Помага ли общината на белите спортове и как? Още повече, че спортното училище, в което са учили Катя Дафовска, Радо Янков и Тони Синапов, и още много други наши елитни скиори, сега е пред умиране. Защо е така?
– Вярно, зле е училището ни. И причината е в лош мениджмънт. Ние помагаме финансово на спортните клубове, но недостатъчно. В момента общината дава 3 стипендии, по 500 лева на човек, отделно се стимулират и младите ни надежди. А колкото до спортното училище, работя в момента за разрешване на проблема му. Полагаме усилия за подобряване ситуацията там и състоянието на спортовете ски и биатлон. За целта не одобрих прием от следващата учебна година на деца по футбол и тенис на маса, вместо тях ще се приемат повече деца скиори. Но по начало в това училище мениджмънтът е лош и работим за скорошното му подобряване. И в случая лично се ангажирам със Спортното училище. Мечтата ми за Чепеларе възприемам като мисия – и тя е да върна живота тук младите хора, които ни напуснаха. Да покажа също, че и малък град като нашия има невероятен потенциал.

– Как виждате Чепеларе след 10-20 години?
– Ако се развива със сегашните темпове, ще е една от най-цветущите не само европейски, а и световни туристически дестинации. Да не забравяме, че тук е и най-дългата ски-писта у нас – тази под връх Мечи чал, а имаме и ред други забележителности. Но конкретно, след 20 години Чепеларе ще се доближи и конкурира със световните ски-курорти като Кицбюел и Абзам, Оберхоф, Лахти, Сестриере и кой ли още не. Вярвам, че това е възможно да се случи.

Нашият гост
Славка Чакърова (1971) е една от малкото жени кметове в Смолянска област. Завършила е Техническия университет в Габрово – инженер е по техники и технологии на облеклото. Втората си магистърска степен “счетоводство” получава от Стопанската академия в Свищов. Трудовият й път до момента преминава през Военно-почивната станция в Пампорово, през банка ДСК, 10 години е във Фабриката за ски на “Амер спортс България” в Чепеларе, където е и главен счетоводител. Семейна е и има 2 деца.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.