Славчо Атанасов, председател на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в НС, пред „Труд“: Наказанията за футболни хулигани стават бързи

Ще се влиза с персонални билети, с посочен сектор, ред и място

Повече от шест месеца депутати и експерти работят по нов закон за футболното хулиганство. Изненадващо, миналата седмица народни представители от ГЕРБ, Обединени патриоти и „Воля“ внесоха спешни мерки срещу вандалите по стадионите.

Кое налага промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, ще влязат ли в сила тези промени до началото на шампионата и ще озаптят ли спешните мерки хулиганите по стадионите? На тези въпроси отговаря пред „Труд“ шефът на комисията за младежта и спорта в НС Славчо Атанасов.

- Г-н Атанасов, не сте ли си поставили твърде амбициозна задача да приемете спешните мерки срещу футболното хулиганство преди началото на шампионата, който започва на 20 юли?

- Задачата е не само амбициозна, но и много сериозна. Това, което става по българските стадиони, а понякога и в спортните зали, трябва да се пресече. Ще припомня, че само преди месец в пловдивската зала „Колодрума“ имаше масово сбиване на близо 300 човека. Това трябва да спре, както спря в държави с много по-демократични традиции от нашите – като Англия, като Италия, Испания и т.н. Те също преживяха своите тежки моменти в борбата със спортното хулиганство. Всяка нация има своята червена линия, която след като бъде премината, цялото общество застава единно за преодоляването на този проблем. За англичаните червената линия дойде през 1985 г. - случаят със стадиона „Хейзъл“, където загинаха 87 футболни запалянковци. Тогава цялата английска общественост, медиите, правителството, партиите застанаха като един и казаха: Стига. Приеха изключително сурови мерки, които дадоха резултат и най-крайните запалянковци бяха поставени на място. В момента е истинско удоволствие да се гледат мачове на стадионите в Англия. На стадионите там се върна и умерената публика, цели семейства ходят да гледат мачове.

- След спешните мерки срещу футболните хулигани ще се върне ли и в България умерената публика по стадионите?

- Това, което англичаните преживяха през 1985 г. ние го преживяхме с Гергана, на мача ЦСКА - „Левски“ когато това младо момиче беше обезобразено с хвърлена бомба от фен на единия отбор. След този инцидент цялото общество застана зад решаването на проблема. Случаят „Гергана“ просто преля чашата на търпението. Преди това стотици хора пострадаха от развилнели се фенове, които не отиват да гледат мач, а отиват да създадат проблем. Преди десетина години, на стадиона в Дупница, например пред детето удушиха бащата, на самите трибуни. Вярвам, че проблемът с футболното хулиганство ще бъде решен, тъй като обществото е единно по темата. В работата по законопроекта срещу футболното хулиганство, която продължава повече от 6 месеца, участват всички партии. Случаят с Гергана форсира нещата и затова се наложи да напишем спешни мерки, законът ще е готов до края на годината. По него ще ни помогнат от УЕФА и от ЕС. През септември предстои парламентът да ратифицира Европейската конвенция за насилието и лошото поведение на зрители при спортни прояви и в частност на футболни срещи.

- Кажете, изискването за влизане на футболни мачове с персонални билети или чрез чекиране с лични карти ще влезе ли в сила още за този шампионат?

- Това няма да може да стане за 20 юли,когато започва новото футболно първенство, но сме вкарали текста в спешните мерки, за да предоставим правова възможност да се изготвя наредба, с която ще се регламентират условията и редът за достъп до спортно мероприятие, включително и билетите Предвидили сме едногодишен отлагателен срок в преходни и заключителни разпоредби. Така ще има достатъчно време да се въведат промените от футболните и спортните клупове. Достъпът до спортното мероприятие е изключително важен и сме предприели сериозни мерки, за да знаят органите на реда кой е на стадиона, кой влиза и в кой сектор се намира.

- Честа практика е на мачове да не се сяда на посочените места. Как ще решите този проблем?

- В новия закон ще бъде записано, че освен персонални билетите ще са с посочен сектор, ред и място – така както са за концерти, театри и други културни събития. Ако мястото на някой е в сектор А, а той прескочи в сектор Б, това се води футболно хулиганство. Т.е. това е много сериозно нарушение. Наясно сме, че подобна футболна култура няма да се създаде за месец. Но трябва да се започне с въвеждането на строги правила. Това, което сега става по мачовете е недопустимо. То създава огромни проблеми на органите на сигурността.

- В спешните мерки е записано, че лица под 16 г. влизат с придружител, който може да води не повече от три непълнолетни, за които попълва декларация. Ако нещо се случи придружителят ли носи отговорност?

- Придружителят носи отговорност за проявите и поведението на непълнолетните, които е завел на мач. Приложили сме формуляр за декларацията. И досега са се използвали декларации, но различни по стадионите. Сега прилагаме единен образец съгласуван със Държавната агенция за закрила на детето. Както споменахте - придружителите да не могат да водят повече от три деца. Изключение се прави само за организирани посещения – например, ако учител води класа. И в този случай се попълват декларации за всички деца.

- Увеличени ли са глобите за хулигански прояви по стадионите?

- Глобите са сериозно увеличени. За първо нарушение те са от 1000 до 2000 лв. Спешните мерки дават възможност Принудителна административна мярка „Забрана за посещение на спортно мероприятие“ за определен период от време да се налага от РУ на МВР - разбира се за определени нарушения. В действащия закон тези мерки се налагат от съда. Полицаите хващаха, задържаха футболния хулиган, завеждаха го в съда и се чакаше произнасянето на съда. Докато това се случеше нямаше проблем футболният хулиган да продължава да посещава мачове и да вилнее по стадионите. А сега, полицаите ще могат да налагат принудителни мерки за нарушенията изброени в чл.21 от т. 1 до т.10, от общо 15 мерки.

- Може ли да изброите нарушенията по тези точки?

- В тях влиза носенето на символи, които насаждат омраза или потикват към насилие, отказ за изпълнение на разпореждане на отговорните за спортната проява лица, преодоляването на преградни приспособления, нахлуване на спортния терен, палене на огън, хвърляне на предмети, отправяне на ругатни, носенето на оръжие, боеприпаси, спрейове със защитен газ, пиротехнически изделия,носене на маски или както и предизвикването и участието в сбивания. За първи път спешните мерки квалифицират като хулигански прояви и посегателството над журналисти, оператори и фоторепортери. Мерките предвиждат и полагане на общественополезен труд, който при рецидив стига до 480 часа - за мерките от 11-до 15 в чл.21. Взаимствали сме текстовете от европейската практика.

- Вярвате ли, че спешните мерки, които предлага НС ще укротят вилнеещите запалянковци?

- Идеята е да постигнем ефект. С възможността полицията пряко да налага наказания, процесът става много по-бърз. Разчитаме, че и съдилищата ще се произнасят по-експедитивно – срокът за произнасяне е една седмица. Не си правим илюзии, че с магическа пръчка ще изкореним футболното хулиганство. Но когато виновните за безредици и инциденти си получат заслужените наказания, нарушителите ще се замислят дали да вилнеят. Много важни са детайлите в предлаганите текстове. В момента, ако футболен запалянко бива хванат с бомбичка, полицията му отнема бомбичката и нищо не може да му направи. Изгонва го от стадиона, а на следващия мач той може да дойде с две бомбички. Спешните мерки предвиждат следното: Ако полицията хване фен с бомбичка, по т.9 на чл.21, този запалянко веднага ще бъде санкциониран. Същото важи и за онези, които се опитват да вкарат съставки на бомбички, с които да ги направят на самия стадион. На такива нищо не може да им се направи в момента. Целта на спешните мерки, а и на закона за футболното хулиганство, по който още работим е да изкараме крайните елементи от стадиона т.е. те да получат забрани да посещават футболни мачове. В Европа е направено по този начин. Идеята е въпросните крайни елементи, които въвличат и останалите в прояви на хулиганство, да получат принудителна административна мярка за забрана за посещаване на футболни мачове. В Англия, например, тази мярка се налага до живот. Нашата национална санкция в момента е до 5 години. В Англия е дори по-жестоко от нас. Идеята е тези хора да бъдат недопускани до спортните обекти.

- Кога ще бъде въведено засиленото видеонаблюдение като се монтират камери във всички сектори?

- Проведохме среща с футболните клубове от „А“ група, на която някои изказаха притеснение, че въвеждането на видеонаблюдение на всеки сектор ще им създаде трудност. Обяснихме им, че срещу проявите на стадионите има обществена нетърпимост и няма как повече да се допускат, така че трябва да осигурят видео наблюдение. Всъщност то е предвидено и в сега действащия закон. Една голяма част от футболните клубове имат вече видеонаблюдение по стадионите си. В спешните мерки персонализираме какво конкретно трябва да представлява то и къде изрично да се разположи. В закона се залага, че трябва да има видеонаблюдение на всеки вход и изход на стадиона; на всеки сектор, да има една стационарна камера и една подвижна; ще се изгради и т.нар. оперативен координационен център, в който сигналът от всички камери ще се събира и на монитори ще се извършва оценка на цялата обстановка на стадиона.

- Колко време ще се пазят тези записи?

- Както и сегашният закон предвижда – ще се пазят до 3 месеца. Ако материалът не се използва като доказателство за извършено престъпление, след този период записите ще бъдат унищожавани. Тъй като това е специализирана информация, материалите ще могат да се използват единствено от специализирани органи, служби за сигурност и полиция. С други думи няма да може всеки, който поиска да ползва записите.

- Относно фигурите на стюардите, кога официално ще бъдат въведени?

- Фигурата на стюардите е изключително важна и тя е предвидена сериозно в европейската конвенция за насилие и лошо поведение на зрителите при спортни прояви, в частност футболни срещи. На практика Европейският съюз ни задължава да въведем фигурата на стюардите. За нея ние сме установили контакт с УЕФА, от където изявяват готовност да финансират обучението на обучители на стюарди в България. Тази норма на стюардите я има в Приложение „А“ и „Б“ на въпросната конвенция, която е подписана от министър Красен Кралев и нейното ратифициране предстои от Народното събрание. Това ще се случи или през септември, или през октомври.

- Каква е гаранцията, че стюарди няма да поискат да станат футболни хулигани и агресивни фенове?

- Целият процес на стюарда заедно с неговите задължения и профил са много обстойно регламентирани в европейската конвенция.

- Това означава ли, че ще има критерий, на които за вбъдеще ще трябва отговарят те, защото в момента стюарди са хора от агитките?

- Точно така, ще има задължителни критерии, които са описани абсолютно подробно в европейската конвенция в Приложение „А“ и „Б“.

- Чрез стюардите полицията няма ли на практика да се отръска от неприятната функция да охранява мачовете?

- Категорично не. Полицията няма как да избяга от отговорност. Стюардите са в помощ и в плътно съдействие с полицията.

- Тоест полицията, колкото е до момента по стадионите, ще остане също толкова и футболните клубове ще продължат да й плащат?

- В момента на много мачове ходят по 2000 полицаи, което като мащаб за полицията е страшно много. Няма място в Европа, където толкова много полицаи да бъдат концентрирани за един футболен мач. С новия закон, който работим се стремим да променим тази ситуация, както е в повечето европейски страни. Полицията няма да абдикира от основните си задължения във връзка с футболни срещи, но ще се фокусира, както в предотвратяването, така и в бързото реагиране на обществени безредици и престъпност на футболните стадиони. Голямата част от отговорността по безопасността и сигурността на стадионите ще поемат организаторите на спортните мероприятия и собствениците на спортните обекти. Ето тук, важна роля ще имат стюардите. Те трябва да са обучени и и е абсурдно осъждано лице да стане стюард. Наредбата, която предвижда законът, ще регламентира както техните отговорности и задължения, така и правомощията, които ще имат. В Англия, например, стюардите могат да задържат дадено лице на стадиона, то обаче веднага се предава на полицейските органи.

Отново да подчертая – няма как полицията да абдикира от задълженията си, защото в Европа това се смята за част от националната сигурност. Един футболен мач може да предизвика невероятни безредици. Нека не забравяме, че войната в Босна започна от един футболен мач.

Нашият гост

Славчо Атанасов е роден на 14 февруари 1968 година в Карлово. Завършва Висшето военно артилерийско училище в Шумен, след което “Право” във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. През 2003-2007 г. управлява най-младия район на Пловдив – “Тракия”, а през 2007 г. е избран за кмет на Пловдив. Народен представител от НФСБ в групата на “Патриотичен фронт” в 43-тото Народно събрание и на “Обединени патриоти” в 44-тото Народно събрание. Председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта