След свалянето на Ил-20: Русия предава на Сирия зенитно-ракетна система С-300

Русия ще предаде на сирийската армия зенитно-ракетна система С-300 за засилване на способностите на страната за отбрана. Това обяви министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу, като подчерта, че решението на Москва е свързано със свалянето на разузнавателния самолет „Ил-20“ над Източното Средиземноморие, предаде TACC.

„През следващите две седмици на Въоръжените сили на Сирия ще бъде предадена зенитно-ракетна система С-300. Тя е способна да прихваща средства за въздушно нападение на далечина, по-голяма от 250 км и едновременно с това – да поразява няколко въздушни цели“, поясни Шойгу.

Съгласно думите му, системата ще укрепи съществено бойните възможности на сирийската ПВО.

„Подчертавам: през 2013 г. по молба на израелската страна преустановихме доставката в Сирия на С-300, която бе подготвена за транспортиране, а сирийските военнослужещи бяха преминали през съответната подготовка. Днес ситуацията е различна. И то не по наша вина“, категоричен бе военният министър на Москва.

Доставката на зенитно-ракетната система С-300 за Сирия е с цел защита на руските военнослужещи в страната и решението не е насочено срещу трети страни, увери от своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос дали решението на Москва може да повлияе негативно на двустранните отношения между Русия и Израел.

„За всички би трябвало да е очевидна необходимостта от действия на Русия за засилване на сигурността на военните й. В този случай Русия се ръководи единствено от този интерес, действията й не са насочени срещу трети страни, а към нашите собствени военни“, поясни Песков.

Преднамерените действия на израелските пилоти, заради които в Сирия бе свален руския самолет Ил-20, няма как да не нанесат щети на отношенията между Русия и Израел. Москва е принудена да предприеме допълните мерки за гарантиране на сигурността на военнослужещите си, дислоцирани в Сирия, подчерта говорителят на Кремъл.

„Безспорно, по информация на нашите военни експерти, причината за тази трагедия са преднамерените действия на израелските пилоти, които няма как да не нанесат щети на нашите отношения. Основното е, че това принуждава Русия да предприеме допълнителни ефективни мерки за гарантиране на сигурността на нашите военнослужещи в Сирия. В тази линия и бе прието решението, което днес обяви министъра на отбраната Сергей Шойгу“, поясни Песков пред журналисти.

При това той подчерта, че отношенията между Русия и Израел са достатъчно обтегнати. „Между Израел и Руската федерация отношенията са достатъчно обтегнати. Израел е първата страна в региона, с която руската страна започна оперативна координация и тя работеше добре до трагедията, която се случи преди няколко дни“, допълни говорителят на Кремъл.

Русия обвини ВВС на Израел за трагичния инцидент с Ил-20 , в резултат на което Москва загуби 14 от военнослужещите си. На свой ред израелските военни отричат да имат вина за катастрофата на руския разузнавателен самолет.

Коментари

Задължително поле