След 40 г. застой разселиха 7 кошути във Върбишко

Животни от вида благороден елен са разселени в началото на февруари в Държавно горско стопанство - Върбица. Седемте зрели женски кошути се очаква да родят през май. Те са доставени от Държавно ловно стопанство -Паламара, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

През следващите дни ще бъде разселена още една група животни. Седемте кошути са подбрани от ловните експерти на стопанство Паламара и са в много добро състояние.

"С разселването ще се подобри популацията на благороден елен в ДГС-Върбица, като трофейни заложби. В ловните среди това се нарича смяна на кръвта. В близките 2-3 години няма да се види ефекта от направеното сега, но след 9-10 години ще има елитни животни на територия на стопанството", смята инж. Исмаил Курдов, лесничей по лова във Върбица.

Според данните от последната таксация, на територията на ДГС-Върбица има 150 животни от вида благороден елен. Сред тях има много добри екземпляри, но новите кошути ще подобрят генофонда, ще внесат свежа кръв в популацията и ще помогнат в стопанството да бъдат отглеждани трофейни екземпляри. За последно разселване на благороден елен в стопанството е правено преди 40 години.

Коментари

Задължително поле