След Covid-19 ще избухне много по-страшна епидемия, причинена от човешката алчност

Маймунско месо, супа от тигров пенис и кръв от шимпанзе са само някои от „лекарствата“,  всяко от които могат да причинят пандемия, по-страшна от коронавируса. Експертите бият тревога, като виждат как хората в различни части на света ядат органите на екзотични животни. По този начин те могат да предизвикат избухването на непозната зараза. Бракониерството е довело до намаляване броя на редките видове животни. Междувременно вирусите мутират и нахлуват в човешката среда.

Учените казват, че дивите животни са основният източник на нови вируси, които се предават на хората чрез месото. В много страни някои животински органи се консумират като храна за медицински цели и за повишаване на потентността. Случаите на заразяване с опасни инфекции от такова лечение се увеличават.

Тигровите пениси, рогата на носорог, кръвта от шимпанзета и други животински органи са „надарени“ с лечебни свойства в името на печалбите. На пазарите, където продават месо от диви животни, вирусите могат да се разпространят и да се предадат на хората. Мнозина вярват, че Covid-19 е резултат именно от такова предаване. Експертите предупреждават, че следващата пандемия може да стане много по-лоша и опасна от коронавируса и дори от чумата. Животни, които са на ръба на изчезването, се убиват заради органите, които се варят с лечебни билки и подправки. Тази практика е особено популярна в Азия и Африка.

Маймуните пренасят ХИФ и вируса Ебола, а тигрите – опасни бактерии и микроорганизми, които могат да заразят хората, консумиращи месото и кръвта им. Рогата на носорогът продължават да се използват в медицинската практика, след като употребата им е легализирана в Китай през 2018 г. Всяка година бракониерите убиват хиляди такива животни. Освен това носорозите пренасят туберкулоза, от която умират милиони хора.

Според резултатите от изследванията, около 827 000 вируса, непознати на учените, могат да бъдат предадени на хората от животни. Птичи грип, атипична пневмония, близкоизточен респираторен синдром, вируса Нипах и жълта треска мутират и се предават на човечеството по този начин.

Зоопандемията е много по-близо отколкото си мислим. В Русия съобщават за нови огнища на птичи грип тип H5N8. Такива случай са регистрирани и в други държави по света. Вирусолозите прогнозират, че след Covid-19 може да избухне нова епидемия с още по-големи размери. Това ще бъде резултат от човешката глупост и алчност.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения