Словашкият премиер Роберт Фицо е прострелян след заседание на кабинета (ВИДЕО)

Премиерът на Словакия Роберт Фицо

В тежко състояние е

Нападателят е задържан

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян пред културно читалище в град Хандлова, където се е състояло заседание на правителството, съобщи агенция TASR.

Според репортер на агенцията, на мястото са произведени няколко изстрела. Нападателят е задържан.

Фицо е бил вдигнат от земята от охраната му, натоварен в служебния си автомобил и отведен към болница. По предварителна информация на словашки медии той е прострелян многократно, включително в областта на корема. В тежко състояние е.

"Мога да потвърдя, че срещу премиера беше извършен опит за убийство", съобщи словашкият вътрешен министър.

Според свидетели, които са били на мястото, премиерът се е приближил до събрали се граждани, които са го поздравили и в този момент са били произведени няколко изстрела. След това Фицо е паднал на земята.

Видеозапис показва как няколко мъже бързат да задържат заподозрения точно пред културния център в Хандлова. Градът е на около 180 км (112 мили) североизточно от столицата Братислава.

В първоначалната си реакция на стрелбата президентът на Словакия в оставка Зузана Чапутова каза, че е шокирана от "бруталната и безмилостна" атака срещу премиера и му пожела сили да се възстанови.

През октомври Фицо се върна на власт в Словакия, като в предизборната си кампания агитираше, че ще спре военната помощ за Украйна и критикуваше санкциите срещу Русия. Впоследствие той насочи критиките си и към западната политика и изрази мнение, че е нужен компромис между Киев и Москва.

„Не съм убеден в искреността на Запада за постигането на мир в Украйна. Отново ще повторя, че западната стратегия да се използва войната в Украйна, за да се отслаби Русия военно, икономически и политически, не работи“, написа Фицо в социалните мрежи.

През януари Фицо заяви, че животът в украинската столица е "напълно нормален" и че там няма война. Това се случи само няколко часа, след като руски ракети удариха Киев. "Вие сериозно ли мислите, че в Киев има война? Вие се шегувате, моля ви, надявам се, че не говорите сериозно. Отидете там и ще разберете, че в града има нормален живот, напълно нормален живот", каза Фицо пред журналисти тогава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа