Словенската полиция на лов националисти „патрулиращи" по границата

Словенската полиция задържа група националисти, „патрулиращи по границата“ на републиката с Хърватия в търсене на нелегални мигранти, съобщи държавната агенция CTA. Задържани са 41 души, като у седем от тях са открити предмети, подобни на оръжия.

Съобщава се, че словенските служители на реда са проверили документите на десни активисти и са иззели от тях предмети, „подобни на бойно оръжие“. Тези предмети са изпратени за експертиза, предназначена да установи предназначението им. В зависимост от резултатите, ще бъде взето решение за образуване на наказателно производство. Освен това самите радикали твърдят, че са разполагали само с макети на оръжия.

Задържаните са привърженици на бившия кандидат за президент на Словения Андрей Шишко, известен с националистическите си възгледи. Той спечели известност благодарение на „доброволното сдружение за самозащита“, което създаде през септември 2018 г. под името „Щирска гвардия“. След като публикува видеоклипове, в които десетки въоръжени млади мъже в камуфлажни униформи и маски маршируват в гората, Шишко бе задържан от полицията и получи шест месеца затвор за опит за организиране на държавен преврат.

Коментари

Задължително поле