Соломониите като политически ексхибиционизъм

Соломон Паси

Политическото поприще като магнит привлича субекти с демонстративно поведение и неуместна прелъстителност

Предизборният политически ексхибиционизъм започна в парадния си вариант. Както обикновено в навечерието на демократичното по название състезание. Между избори фукнята с преувеличени или направо измислени достойнства, натрапчивата пиарщина и приписването на мнима многозначимост обикновено се поуталожват, сега силно избуяват. В едни случаи се предизвиква съжаление към играчите на сцената, в други насмешка, в трети възмущение и дори омраза.

С основаниe се приема, че политическото поприще като магнит привлича субекти с вродена нагласа към демонстративно поведение, с плитка и лабилна емоционалност, неуместна прелъстителност, улеснена внушаемост и унасяне в драматично лицемерие. Дори повърхностно следящите политическия живот сънародници са наблюдавали не един или двама политици с прояви на нестабилни настроения и отношения, с неясни представи за околните, за себе си и интимните си ориентации, с емоционални кризи и конфликтни изблици.

Някои понятия и диагнози от психологията и психиатрията през т. нар. преход „от – към“ се пренесоха в политическата лексика: истерия, шизофрения, параноя, фрустрация и др. Както и ексхибиционизъм. В тесния смисъл на думата според речниците се касае за полово извращение или отклонение от установилата се в науката и практиката полова норма, при което страдащият показва на други половите си органи, за да постигне така възбуда и изпита наслада. В публичния политически език не се имат предвид тези органи и специфичния вид наслада.

В медиите днес бодро шестват кандидатите за първа или поредна европейска слава, надуват се и се перчат с колективни резултати като със свои лични, а още по-сладко обещават. Една била свалила 10 пъти едни такси, друг усърдно понижавал енергийната ни зависимост, трети договорил рекорден бюджет за родината, четвърти рутил двойните стандарти, други двама люто се борили за доброто и човека. Бареков, верен на показната си същност, го вади по-голям приноса си – 50 президенти и премиери му стиснали ръката. А! Направо от „Атака“ ще го изстрелят за Брюксел!

Но Соломон е и по-опитен от него, има доста по-дълго присъствие на тази сцена на много по-високи позиции. А преди всичко като един Паси пасва с пъти повече на желателния за евроатлантическото началство профил за довереник при прокарването на чужди и вредни за страната политически схеми и операции. Доказал се е и като чужд за народа ни, и като недобронамерен към българите, и като ревностен да изпълнява всякакви вредни за нас поръчки. Този път с атомни оръжия настоява да ни уреди, да не стоят празни американските бази у нас.

Три седмици преди да се изцепи Паси за острата ни нужда от ядрени ракети, „Труд“ писа по повод случая „Гебрев и новичок“ : „... вероятно яко натискат управляващите да се покажат силно уплашени от Лошите и да поискат ядрения чадър на наша територия“. Добре е известен Соломон като борец срещу православието и заклет душманин на Русия. Минат не минат десетина години и току я разпарчетосва, кога на четири части, кога на пет. Поптодорова и той са глашатаите на американските ястреби у нас, коментира в. „Труд“ проф. Нина Дюлгерова .

Той син на личен съветник на Тодор Живков, тя - негова и на други политбюровци най-доверена преводачка. Днес – яростни атлантици. Като чорапи, обърнати наопъки, пак недосегаеми, каквото и говорят или правят. С набиваща се на очи страст към самоизлагане и настойчиви претенции за особена значимост, особено ценни лични качества и специални заслуги. Политически ексхибиционизъм и отблъскващо кълчотене, поръсено с кухи словесни соломонии.

„Имаме нужда от ядрени оръжия, които гарантират мира на Балканите... не е стратегията на Тодор Живков „Балканите безядрена зона“, сбъдна прогнозата ни Паси. На него са поръчали да изрази уплах от Злата северна Вещица: „Това, което най-много ме притеснява, е излизането на Русия от ракетния договор със САЩ, което ще наруши баланса на върха в Европа.“ И Поптодорова твърди почти същото. Лъжат хибридно и не мигат. Всъщност от договора за ракетите със среден и малък обсег едностранно първо излезе Вашингтон, президентът Тръмп шумно обяви решението.

Атомната ерекция на Соломон преднамерено съвпадна с посещението на генералния секретар на НАТО. Столтенберг откровено си каза, че дошъл да ни напътства като верни натовци да се напънем мощно за сдържане на агресивната Русия. Паси с призивите си за ядрени оръжия срещу агресора изпревари дори Плевнелиев, но той дълго няма да се помайва и ще се изока в най-близкото бъдеще. За да направят България мишена за руските ракети и самолети и да ни затрият в случай на нападение срещу тях. Или превантивно.

Повечето политексхибиционисти у нас не са особено вредни. Един с юнашки мустаки сладострастно лъскаше грифа на китарата си, друг се снимаше гол в списания и два мандата размахваше фалоидно депутатски „златен пръст“, трети от билбордове уволняваше Бойко Борисов, четвърти се радваше, че като „гъзе знаме“. Ексхибиционистичната соломония обаче е много опасна и може да ни навлече огромни щети.

Коментари

Задължително поле