Френската полиция не е задържала издирван джихадист, планирал атаки в България и Париж Името и външният вид на арестувания са различни от тези на търсения терорист

100-тният тото милионер разбрал за печалбата с 4 дни закъснение От 25 години играел със система при големи джакпоти

Полицаи се обясняват защо обгазиха колеги Вятърът духал от неправилна страна

Нинова: Като лидер на ПЕС, Станишев трудно ще може да защитава националните интереси в Европарламента

Музата на Мария Грация Кюри е дъщеря й

Банките събраха от такси 1,25 млрд. лв. Печалбата на трезорите достигна рекорден размер

Дават повече отпуски и бонуси на варненските учители

Националите: Слушаме Хубчев и бием в квалификациите

Протестиращи студенти блокираха движението в центъра на Белград и сградата на полицията

Стрелецът от Утрехт бил фокусиран върху определен човек

Пожар затруднява движението по пътя София – Варна Горят на сухи треви, храсти и дървета близо до пътното платно

Полицията не вижда гаф при инцидента с лютивия спрей

10 пожара регистрирани на територията на ЮЗДП само за ден

Путин: Русия ще свали ответните санкции, ако ЕС отмени ограниченията в областта на селското стопанство

Арестуваха 16-годишен криминално проявен, отмъкнал телефона на жена на столична спирка Младежът е извършител на още две идентични посегателства в София

Проф. Нина Дюлгерова – историк и специалист по геополитика, пред „Труд“: Поптодорова и Паси са глашатаите на американските ястреби у нас Длъжни сме да използваме посещението на руския премиер Медведев прагматично

Защо поляризацията на мненията отново се прояви с пълна сила при посещението на руския премиер Дмитрий Медведев, вместо да го използваме прагматично? Трябва ли да търсим връзка между тази визита и идването два дни по-рано у нас на шефа на НАТО Йенс Столтенберг. Как да тълкуваме официалните изявления, направени от двамата. Има ли алтернатива за руския газ и готова ли е тя. По всички тези въпроси разговаряме с проф. Нина Дюлгерова.

– Очаквано поляризирани са коментарите за посещението на руския премиер Дмитрий Медведев у нас, проф. Дюлгерова. Сигурно не сте изненадана, но подобна „традиция“ има само при високо посещение от страна на Русия.
– Посещението на руския премиер не може да бъде разглеждано еднозначно и не може да бъде окачествявано като нещо свръхестествено. Наистина, подобна поляризация на мнения се случва само и единствено, когато дойде правителствен ръководител от държава като Русия и това не е изненада. За пореден път сега се сблъскахме с тази традиция през последните години, която очертава мнението както на властта, така и на обществото. Няма да казвам фобите или филите са победители в този спор, защото отговорът е очеваден. Жалкото е, че не можахме за 30 години след промените да се научим да бъдем прагматични.

– Посещението се случи ден след националния празник на България и това допълнително нажежи обстановката.
– Да, и именно заради това двата полюса веднага се очертаха. Първата позиция беше свързана с нихилизъм – от една страна отричане на Трети март като празник на българската държава и абсолютно елиминиране на каквито и да са положителни резултати от официалната визита на Медведев в България. Втората позиция имаше своя прагматизъм по отношение на посещението – голямата част от обществото посрещна със задоволство и надежда руския премиер като вложи и доза признателност към направеното от Руската империя преди 141 години за Освобождението на България. Така че политическите пристрастия и този път се проявиха.

– Ожесточеният спор трябва ли България да наблегне за развиване на бизнеса и енергийните проекти с Русия или да изпълнява строго ангажиментите си към НАТО – например разполагане на военноморски бази на НАТО у нас, се лее от сутрин до вечер в медиите тези дни.
– В интересна ситуация се намираме – първо, дойде генералният секретар на НАТО Столтенберг, а после и Медведев. Първата визита е доказателство за засиления интерес към България с искания да покажем, че сме лоялен член на Алианса. Това се изрази в позицията на Столтенберг за по-активно присъствие и подкрепа от страна на София за увеличаващата се роля на Алианса в Черно море. Намери място и в позициите на бившия външен министър Соломон Паси, че България трябва да купи изтребителите F-16. Втората страна на засилен интерес към България се прояви в руското присъствие с доста авторитетна делегация от страна на Русия – туризъм, икономика, енергетика, както и в последователната позиция, отстоявана от руския премиер по време на разговорите му както с премиера Борисов, така и с президента Радев. Основните тези бяха, че могат да се купуват всякакви изтребители, но енергетиката е постоянна величина. Второ, много ясно бе изразено желанието на руската страна „Росатом“ да участва в предстоящите разглеждания на оферти за строежа на АЕЦ „Белене“ и най-вече в ясно желание за бърза реализация на проекта.

– Как обяснявате Вие идването на шефа на НАТО два дни преди посещението на Медведев? Или прекалено много се вторачваме в такива интересни съвпадения?
– По-склонна съм да приема, че тук имаме два паралелни процеса, които не са отделни. Около посещението на Йенс Столтенберг би могло да се коментира най-вече ситуирането на НАТО и САЩ в Черноморския регион. Не може да се коментират отделни процеси. Така че тази визита я обвързвам все повече с влошаващите се отношения Анкара-Вашингтон и с решението за търсене на терен, където да се установят военни бази на САЩ. Без да забравяме, че НАТО е с водещо военно ръководство на САЩ. Затова съм по-склонна да обясня идването на Столтенберг в контекста на отношенията САЩ-Турция, отколкото в контекста на напрежението Русия-САЩ.

– Защо мислите така, може би сте чули нещо по-различно от казаното от господин Столтенберг?
– Ооо, ние трябва да умеем да слушаме такива хора. Столтенберг каза една ключова фраза, която ми дава основание да коментирам по този начин. Фразата му беше: „България и Русия имат обща граница – Черно море, и връзките между двата народа са с дълбоки исторически корени“. Това означава, че тук не се търси конфронтация, а намиране на решение, в което основен да е диалогът. НАТО трябва да бъде единен по отношение на евентуална руска опасност и с апел Русия да не излиза от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие.

– Преди ден обаче Путин подписа излизането на Русия от този договор.
– Да, така е. Позицията на Столтенберг всъщност бе ориентирана към някакви компромиси в контекста на политическата реторика, и в търсене на диалогичност, а не на конфронтация. Но след като Русия излезе от договора, ще наблюдаваме интересни процеси. Преди дни излезе информация след анализ в Пентагона, че след съответни проучвания на изстрелването на руски ракети от най-висок клас, се е установило: тяхната бързина е толкова висока, че всяка една от противоракетните установки на територията на държава членка на НАТО в Европа, е невъзможно да бъде активирана така, че да неутрализира руските. Задава се големият въпрос – в какъв контекст САЩ ще може да реагира на такава скорост на руските ракети.

– Нашият премиер Борисов за пореден път заяви – сега пред руския си колега Медведев, че Черно море е зона за приятелство и туризъм, но е тясно за военни действия. Каква бе целта на думите му?
– Борисов никога не говори, ако няма някой, който да му даде смелостта да отстоява подобни позиции. Това означава, че има разнобой, но и нещо друго. Съгласно договора от Монтрьо – 1936 година, който е актуален и сега, в Черно море може да има кораб на извънкрайбрежните държави само в срок от 3 седмици. Втората теза на неговата позиция е, че нито Русия, нито Турция са съгласни за подобни промени в черноморската акватория. И трето, в политиката на САЩ се забелязват два възможни лагера – в единия са военни, които искат Черно море да се превърне в активно натовско. Но има и друга група в САЩ, която е адекватна на ситуацията и е със стремеж да не създава нова зона за ескалация на напрежението в региона.

– В ЕС също има подобни опити, които се чуват доста силно, за отпор на американския милитаризъм.
– Именно, и тези опити все пак са във водещите европейски държави. Те засилват тенденциите да има къде гласен, къде задкулисен отпор на амбициите на Военно-промишления комплекс на Щатите, който не се свени да опитва дестабилизация на Европа със засилване на военното си присъствие в големия Черноморски регион. В него аз включвам не само Европа, но и Близкия Изток. Така че тук не можем да не отбележим смелостта на българския премиер, който казва: „Черно море е тясно за война, трябва да е само за туризъм и риболов“.

– Но един бивш външен министър – Соломон Паси, е категоричен, че Черно море е много добро място за разполагане на ядрени ракети, насочени срещу Русия.
– В България за пореден път се сблъскаха позициите на настоящи и бивши политици като Соломон Паси (той дори не е действащ политик сега, можем да го наречем и представителна безотговорност) с позициите на официалната власт в лицето на премиера и президента. Едната е позицията на Борисов към намаляване на напрежението и в Черно море да има баланс, а диалогът да е на първо място. Позицията на Паси е представителна извадка на войнствената реторика и засилваща се активност на американските ястреби, които непрекъснато искат, готвят се и увеличават напрежението в посока на военен конфликт в широкия черноморски регион.

– Бившата ни посланичка в САЩ Елена Поптодорова също се включи в хора на Паси, като заяви че ние сме 97-98% енергийно зависими от Русия и това е целта на Дмитрий Медведев, който дошъл тук едва ли не да обходи икономическата си зона.
– Боже, каква безпросветност! Госпожа Поптодорова също е продължение на политиката на американските ястреби, където независимо от процесите, се повтарят едни и същи фрази, изпразнени от съдържание. Те могат да бъдат коментирани само като пропаганда и част от информационната война. Дмитрий Медведев дойде и повтори позицията, която от година време е официална на Кремъл: „Ние няма да започнем да реализираме нищо, което не е гарантирано от Еврокомисията. В резултат на което играта е в полето на Европа, не само на България. И когато коментираме газовия хъб „Балкан“ или диверсификационни газови проекти, те са свързани с един много важен факт, че в края на настоящата 2019 г. приключва договора между Русия и Украйна за транзит на руски газ към Европа.

– Не мога да разбера защо непрекъснато се повтаря, че има зависимост от Русия при условие, че досега нищо реално не се реализира и няма алтернатива на идващия газ през Украйна. Може би Вие, проф. Дюлгерова, знаете?
– (Усмихва се.) Ето на този въпрос никой от тези като господата Паси и Поптодорова не могат да отговорят. Попитайте ги наистина големия въпрос: Когато през 2020 година спре кранчето на руския газ към България, какво следва? Искам да чуя всички тези политикани каква алтернатива дават за настоящето и бъдещето на българските и европейските потребители. Не е готов терминалът за втечнен газ в Александруполис, Хърватия и Полша, южният газов коридор ТАП (Трансадриатически газопровод) продължава да бъде един хубав проект, където се строят тръби и се отчита някакво движение, но на практика в момента нямаме алтернатива на украинската транзитна система. Така че нека политиканите, които са американските глашатаи тук, да спрат да говорят. Нихилизмът не е решаващ за бъдещото енергийно потребление както в България, така и в Европа.

– На Европа обаче й трябва газ. На България също.
– Миналата, а и тази година никой не отрича и официалните статистики дават конкретни резултати за увеличаващото се потребление на руски газ с 1/3. И още – няма варианти и никой досега не е представил реални конкретни резултати за диверсификация на руския газ. Тогава вече можем да коментираме за руска зависимост. Поптодорова и Паси са глашатаите на американските ястреби у нас. Реално единият говори за ракети и ескалации в Черно море, а другата говори за енергийна зависимост без да дава алтернатива. Добре, можем да нямаме руски газ, Русия е лошата, но засега не виждам нищо, което в момента да казва: спокойно, кранчето спира в края на декември 2019 г., но ние имаме алтернативата. Да, но я няма! Затова политици и неполитици да спрат да говорят неистини. А Бойко Борисов го каза: „Русия е стратегическият ни партньор за решаване на енергийните въпроси“.

– Руският премиер имаше среща и с президента Румен Радев. Какъв е вашият коментар за нея?
– Президентът Радев каза нещо много важно, че отношенията между България и Русия допринасят за доверието между Русия и Европа. Така той постави акцентa, че взаимното уважение и приятелството на нашите две страни са гаранция за добри отношения между Европа и Русия. Изводът е следният: посещението на Дмитрий Медведев у нас е надежда, че диалогът ще бъде основен при решаването на въпроси от многостранен характер, както с България, така и чрез България в Европа. И само прагматизмът и желанието за сътрудничество може да бъде надежда, че утрешният ден няма да бъде обвързан със страхове от конфликти и то най-вече в черноморския регион.

– Е, ще вметна все пак, че тeзи надежди, за които говорите, със сигурност ще са повод за русофобски коментари, нямащи нищо общо с тезите Ви, не сте ли съгласна, проф. Дюлгерова?
– Прекаленото внимание, което отделяме на такива хора – те са една малка групичка, които с подобни тези просто се издържат, е грешка. А русофобството и русофилството от исторически термини се превърнаха в съвременни названия на процеси, изпълнени с повече негативизъм и измислени ситуации. Крайно време е да се спре със свободната журналистика, на която й се плаща да пише творения с въпиюща агресивна некомпетентност, каквито са тезите на Иво Инджев или Александър Йорданов. По-добре е да се остави българският народ да си следва традициите и да показва своята благодарност към подвига на всички, които са допринесли за свободата на България. Защото 3-и март 1878 г. през XIX век е началото на Третата българска държава, която продължава да съществува и до днес. А народ без памет е народ без бъдеще.

Нашият гост
Нина Дюлгерова е професор по международни отношения, доктор на икономическите науки (енергийна сигурност), доктор по нова и най-нова обща история. Специализирала е в Русия, Италия, Полша, САЩ, Холандия, Азербайджан. Преподава теория и история на международните отношения във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”и в Югозападния университет “Неофит Рилски”. Автор на няколко книги и десетки статии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (41)

  1. и като такава познава добре историата на атлантиците соломон паси и поптодорова – бкп подлога и бкп клептоманка.

  2. Грешиш, Оооо Петков! Грешиш!
   Тази е АБСОЛЮТНО КРЕТЕНЯСАЛА БАБИЧКА„ която вместо в ПСИХИАТРИЯТА – „преподава“ на ДЕЦАТА във ВАРНА!!! Че я наричат и „професор“!!! По, забележи“ „геополитика“!!!
   ТРУП МЕ КЕФИ, че пуска за публикуване ТАКИВА РУСОФИЛИ, които НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ИЗЛИЗАТ ОТ ПСИХИАТРИИТЕ, поради СКУДОУМИЕТО СИ!!!
   По- добра РЕКЛАМА НА АНТИРУСОФИЛСТВОТО НИКОЙ, освен труп НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ!!!
   Цитирам дрОгарката (идва от дрОга, без която тази няма да може и вода да пие!!!) дюлгерова (името й е призванието, в което би била НАИСТИНА ОТЛИЧНА!!!):
   08.07.2015 at 14:48
   “ Проектът „Южен поток“ ще бъде реализиран, тъй като „Турски поток“ няма перспектива, а други варианти не съществуват. Това заяви в интервю за Дарик професорът по международни отношения и преподавател във Варненския свободен университет проф. Нина Дюлгерова, според която строителството на АЕЦ „Белене“ и на нефтопровода „Бургас-Александруполис“ също ще бъде размразено.
   „Южен поток“ ще го бъде, но не се знае кога точно. „Турски поток“ няма перспектива и е факт, че „Газпром“ го замрази. Отново ще се върнат на „Южен поток“, тъй като други варианти засега няма. Никой от „Газпром“ не е дал официални документи, с които се спира проектът. Спрените АЕЦ „Белене“ и „Бургас-Александруполис“ също ще ги има след време. Индикациите за това са, че нито една от проектните компании не е закрита, а България плаща съответните такси и в трите проекта“, коментира проф. Дюлгерова.
   Друго желаеш ли да „четеш“ от дрОгарката ДЮЛГЕР-БАШИ???

   1. ми явно е била с по-здрав разум от де6илите бойко борисов и цветан цветанов и сбирщина герб олихофрени,, които са продължавали да плащат на руснаците за спрени проекти.
    факт.

   2. Драги, да бъдем прагматици/Дюлгерова/.“Южен поток“ щеше да струва 3,5 милиарда $ без ДДС, по 7,5 милиона $/км.За половината България трябваше да вземе кредит от Русия при неизвестна лихва?!Цената на километър в европейската практика тогава беше 1,5 милиона $/км.Парите щеше да получи приятелят на Путин, Тишченко, а ние трябваше да надплатим 1700 милиона $, без лихвите, за 50% от тръбата! Сега цената за същите 470 км тръби ще бъде платим 3,3 милиарда лева с ДДС, което прави 1,6 милиона $/км, без ДДС.Цена, равна на европейската за 100% собственост.Преди 7,5, сега 1,6 милиона за километър. Това е разликата! Тишченко/Путин/ щеше да напълни джобовете.Прагматично нали, „кръчмарю“.

    1. Сигурно си прав за се6е си и другите слабоумни идиоти в инстанцията, където са те затворили. Но в плиткото северно море, северен поток е излязъл преди 10 години 6 милиона еврос на километър. И да мериш тръба в море с тръба на суша е да сравняваш ябълки с круши, както се обясняваше едно време на слабоумните.

    2. Южен поток в българския участък щеше да се строи за 2 милиарда лева. Това е около 1700000 евро на километър. Ние разбираме, че герберските -п-с-е-т-а- трябва да заблудите хората, но нищо не може да оправдае бибитко който -с-р-а- на проекта, за да докажел, че бил верно куче на краварите.

     1. Мили ми Вельо, винаги съм бил независим и свободен човек. А партийно обвързаните хора не търпят свободомислието и независимостта. Защото такива хора не могат да се командват и манипулират. Имам задължение само към Отечеството. Трол и факти са несъвместими неща! Лъжите ви могат лесно да бъдат проверени, когато става въпрос да цифри, колкото и да лаете. Останете със здраве.
      П.П. Волът рие и на гърба му пада!

     2. И какво ще правим сега? А Вельо и ктмнр? Проверихте ли числата тролчета? Май не ви харесва истината. Чичо Гугъл помни, че цената е 4 милиарда евро или 4,5 милиарда долара. Е аз дадох цифрата 3,5 милиарда долара, защото съм извадил 1 милиард заради строителството на 3-ти компресорни станции. Хайде бе, проверете, откога си лягате с кокошките работливи тролчета? Спадна ви ентусиазмът!

     3. Не знам за какъв чичо гугъл говориш, 2 милиарда лева струваше строежа на Южен поток. Проекта беше спечелен от ГлавБолгар Строй с още няколко фирми, може да се обърнеш към тях, те ще ти кажат. Недей да лъжеш и заблуждаваш хората.

    3. ся, да почнем от капацитета – преди около 59 милиарда (пишат 62+, ама нали и ние ще потребяваме), сега, ако руснаците решат да построят втората тръба – максимум 15 (2 х 15+ като в момента турците потребяват 13+).
     дължина в километри: предишния около 540 (някъде пишат 640, отделно, че е проектиран лууп).. сегашния около 474 (нямам идея ще има ли лууп или не)
     предишния: 3 нови компресорни станции… сегашния 2 нови
     относно 4.25% лихва – понеже нямам идея какви са били преди 5-6 години за фирмите: //www.capital.bg/shimg/oo_3032144.jpg

     та ако имаш цифрите на другите фирми участвали в търга (казват 11 били), дай ги та да видим колко шели са да ни оберат путиновите и гоцевите хора….

    4. Боги, кво се оказва боги, компресорните станции не влизали в сметките ти. Що ги пропусна бе всезнайко слабоувен?!

   3. Фалшив, кога ке си евеш ммта, или аз да я натъртя в дто, а после в плювалника ти да го избришем, а?

  3. Никой точно не разбра, какво точно е предложил Медведев, но тази лелка предлага да го приемем…

  1. Заемаме се веднага, след като изгониме тази червена лелка от горе и тебе заедно с нея.

   1. И ти ли крадеш само от магазини като Ленчето или от други места !Ще те изучат , не е трудно !

   2. знаем си, че бкп отрепките ще се скочите кат морозовци да спасявате безродния си чифут и клептоманката…
    все боклуци до един сте се събрали.

 1. Пасквил пълен с лъжи и измислици. Вековна дружба, хахахаха. Русия няма 300години а москва е на 870. Нашата вековна дружба е с Украйна. Там има църква строена през 1051г. От там българите носят писменост и култура към блатата на масква. Всеки ден сайта Труп бълва анти българска и европейска помия. Сладки са руските $$$$.

  1. троли,
   статията е за гнусния чифут паси, помогнал на бкп да оцелее и за клептоманката поптодорова – все отрепки от един дол като те6е…

 2. Проф. Дюлгерова казва верни неща в коментара си, но нека не забравяме и 80-те % на проф.И.Христов. Вижте някои от неграмотните коментари по-горе и пресметнете процента. Близък е до 80, нали? А иначе какво да коментираме помията на един нереализирал се „зелен математик“ и една персона, осъдена от полски съд за кражба от безмитен магазин?

 3. Не знам червена лелка ли е, зелена ли, синя ли, но госпожата в интервюто си говори с факти, данни, години, аргументи… Точно това е най-ценно според мен, то е и най-убедително. Защото отдавна се знае, че когато фактите говорят… А опонентите й, обикновено пишат и говорят с празни обиди, коментира се главно лицето, а не казаното или написаното от него. То няма как да е иначе, защото нямат аргументи! Това най ги тревожи, затова се ограничават с плюене. А нямат аргументи, защото паметта им е изтрита. Сорос се е погрижил за това.

 4. И двамата са с еврейски корени и са деца от семейства с комунистическа идеология.Клептоманката е била и преводач на Т.Живков.Сега тези еврейски „птичета“ са на хранилка от Сорос и пеят неговите песнопойки.

  1. Все някой е щял да бъде преводач на тошо, но камо най долен изрод като паси и коен би повогтал на луканов да съхрани бкп.
   Пп. Крадлата (6)е председателка на атлантическия клуб на отрепкиге в България.

 5. Браво на госпожа Дюлгерова!
  Гледах на 3 март, как тя направо размаха пикльо Иво Инджев по БНТ.

 6. Ленчето Крадливо и
  Соломнка Пуси
  эовът эа ядрени войни,
  эа да гепат эелени пари…
  УРААА

  / эатуй с Ленчето Крадливо,
  НАТУТО до там я докара,
  Ердоган да не ги эачита
  и ПУТИН да предпочита…
  …кажи бе Кармен, любиш
  ли ме ти…???/
  УРААА

 7. Ленчето Пръдливо,
  в НАТУ се эавря,
  и сътветно, го осра…
  и гадно эамериса….

  то и преди това…
  ама много бе, сега…
  УРААА

  / а Соломонка Пуси,
  съйбе эа пари…/
  УРААА

 8. Ленчето Пръдливо,
  в НАТУ се эавря,
  и сътветно, го осрA…
  …гадно эамерисA….

  то и преди това…
  ама много бе, сега…
  УРААА

  / а Соломонка Пуси,
  съйбе эа пари…/
  УРААА

 9. Според моите наблюдения всяко посещение на някое кремълско джудже после ни излиза скъпо и прескъпо. Ако трябва да сме прагматични, както съветва лелката на снимката, трябва да кажем на кремълските джуджета да започнат вече да се оправят без нас. Освен това бих посъветвал агресивната лелка да смекчи малко тона, защото годината не е 1979, а 2019 и са недопустими изказвания като следното: „Крайно време е да се спре със свободната журналистика…“. Как да се спре, като започнете да трепете свободни, неудобни журналисти като в любимата ви путинова Русия ли? Хайде малко по-кротко, хапчетата редовно и да си имаме уважението.

  1. не знам лелката какво точно е имала предвид говорейки за спиране, но предполагам, че си е представяла писане на каквото ти дойде на ума (както холандските журналисти и министъра им лъжец халбе зайлстра)… другата опция е да сме следвали примера на германия….

   1. Ако следвахме примера на Германия зависимостта ни от руски енергийни източници щеше да е под 30% и нямаше като му дойде мензисът на Путин и ни врътне кранчето, да стоим на студено като през януари 2009-та.

    1. Примерът на кочината германия е, че стадото не може да пише срещу диктатора меркел… най много да прати статията си на медия в чужда държава, а сетне да пише в друга статия какво пишели чужденците за мутито…
     Относно газта – може би си прав. Ако имахме южен поток нямаше да зависим от украинските диваци или от турците… но европа не иска да сме независими.
     Факти.

     1. Бих си направил труда да посетя една държава, преди да я обявя за кочина. Особено като става дума за една от най-богатите и уредени държави в света. Но не се учудвам никак, че феновете на Дюлгерца говорят наизуст като нея. В долната ви болшевишка каста нивото е такова.

     2. шизи, не само я посети, ами и поживей в нея… поживей и в държави където има свобода, па ела пак тука да коментираме.
      аман от слабоумни селтаци, дет си мислят, че всичко знаят.

 10. ПУТИН и Червената Връэка
  сърцето на фоба пръска…
  УРААА
  /апа и тия 500 иляди,
  че наблюдяю и млади
  и стари..
  как хъба строят,
  как се потят,
  как пърдят,
  НАТУТУ да подкрепят…
  малей, до какво
  фоба доживя,
  та и това видя…
  о, нрави, о, времена…
  урааа…/

 11. Господа,само си чешите езиците.Всеки,пък бил той СУЛЮ и ПУЛЮ може само да критикува.Някой от вас е дал някое предложение?Няма такова.Тогава,колкото и да ви е неприятно,истината е една:България за сега
  няма друга алтернатива….освен РУСКАТА ГАЗ.
  Затова,затваряйте си ПЛЮВАЛНИЦИТЕ,че става „ТЕЧЕНИЕ“!

  1. Не са ми по джоба братушките, друже, иначе нямаше да имам нищо против газа им. По отношение на България Русия все повече замязва на застаряваща метреса, която хем не върши работа вече, хем все по-скъпо струва издръжката И. НаправИ само сравнение между 35-те милиарда евро, които сме получили от ЕС за последните 12 години и 12-те милиарда, пръснати по гигантомански енергийни руски нереализирани начинания. Както и да я въртиш, сметката не излиза и само с едната голословна дружба от векове за векове номерът не минава. Поне за тези от нас, които наистина (а не само на думи като дрогарката таваришка и прецедента Радев) държим на прагматизма.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.