Проф. д-р Стефка Петрова, диетолог и токсиколог, пред „Труд news“: Българинът загуби мярката за нормална порция храна

Хапчетата за отслабване крият рискове

Затлъстяването на детето през първите 1000 дни отключва риск от диабет

Диабет, хипертония, високо кръвно – все болести, превърнали се в епидемия в съвременния свят. Малко хора се замислят, че в основата им е неразумното хранене и пиене. Може ли човек да се пребори успешно с излишните килограми и как да го направи без вреда за организма си, разговаряме с проф. Стефка Петрова.

- Проф. Петрова, болест ли е наднорменото тегло?
- Затлъстяването е прекомерно натрупване на мазнини в тялото и е квалифицирано от науката по хранене и от СЗО като болест, защото предизвиква сериозни здравословни проблеми и заболявания - сърдечно-съдови болести, диабет, някои видове рак, и много други. Основен критерий за определяне на теглото дали е нормално, поднормено, наднормено или затлъстяване е Индексът на телесната маса, който се изчислява по формулата – теглото в килограми, разделено на ръста в метри на квадрат. Критериите са специфични за децата от двата пола в различна възраст. За всички лица над 18 години, мъже и жени, обаче критериите са едни и същи – Индекс на телесна маса от 18,5 до 24,9 е показател за нормално тегло. От 25 до 29,9 показва наднормено тегло, а от 30 и повече е индикатор за затлъстяване. Този индекс обаче не е абсолютно точен, зависи и от мускулатурата. Има спортисти, особено в силовите спортове, които са с високо тегло, въпреки че нямат увеличение на мазнините в тялото. 

- А има ли епидемия от затлъстяване в България и света?
- Има и то от много години. Нашата страна не е от страните в Европа с най-висока степен на затлъстяване, но се нарежда в първата седморка. Това е най-изразено при по-възрастното население – над 30 години, особено така нареченото коремно затлъстяване, което предизвиква сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, и дори някои видове рак. То е основният здравен фактор, който оказва влияние.

- През последните години виждаме все повече дебели деца, защо много ученици са с наднормено тегло?
- При децата проблемът започва от най-ранна детска възраст. Има така нареченото ранно програмиране на затлъстяването, което се дължи на затлъстяване на майката преди и по време на бременността. Затлъстяването на детето през първите 1000 дни е опасно и отключва по-висок риск от диабет. Оказва се, че този проблем започва много рано, но, за щастие, майките вече са по-образовани и започнаха да се вълнуват и интересуват от него. Увеличаването на наднорменото тегло и затлъстяването се наблюдава като пик при децата в първи клас, защото до тази възраст обикновено имат по-регулирано и здравословно хранене в детската градина. В училище те вече се хранят по-самостоятелно, а не всички учебни заведения предлагат столове за хранене. В много от лавките там, въпреки всички наредби, може да предлагат храни и напитки. По-големите ученици излизат навън и от близките павилиони си купуват газирани напитки и всякакви тестени и сладкарски храни. Освен това, децата се влияят от храненето на съучениците си и лошият пример може да бъде също фактор.

- Храненето на децата въпрос на възпитание е?
- Първоначално – да. Може би сте забелязали, че когато видите на улицата някоя затлъстяла жена, детето до нея също е наднормено тегло. Семейството създава модела на храненето. Много е важно родителите да са информирани по отношение на здравословното тегло на детето. Добре е, когато се забележи, че започва да качва килограми, да се направи консултация със специалист и да се вземат мерки за промяна на хранителния модел. Ранното наддаване на теглото е свързано с ранно развитие на диабет 2 и всички усложнения, свързани с него.

- На снимките отпреди 40-50 г. много рядко се виждат дебели хора, какво стана в последно време с българина?
- Имаме голям избор от вкусни, но и нездравословни храни и напитки, навлезе т.н. западен модел на хранене и децата от рано започнаха да харесват и консумират различни видове чипс, сладкарски и захарни продукти, високо калорични тестени закуски, безалкохолните напитки, съдържащи захари станаха ежедневие. Националното проучване на храненето на децата на 7-годишна възраст, което се провежда от Центъра по обществено здраве и анализи от 2008 г. насам показва тенденция за увеличаване на наднорменото тегло и затлъстяването при децата. Последното проучване, проведено през 2023 г. установява, че от изследваните деца на 7-годишна възраст всяко трето дете (32%) е с наднормено теглото, а 15% от тях вече са със затлъстяване. Всяко второ дете не консумира достатъчно плодове и зеленчуци, риба, мляко и млечни продукти, консумира по-често от три пъти седмично храни и напитки, подсладени със захар. Децата между 5 и 19 години имат сходен процент на затлъстяване, национално проучване през 2020 г. показа, че затлъстяването в тази възраст е 12,8%. Важен проблем е липсата на достатъчно физическа активност при голяма част от децата. Ако родителите не включват децата си в спортове, то те се концентрират върху компютрите, телефоните и се губи естественото им желание за игри. Те седят по цял ден пред телевизори и лаптопи, а е важно да спортуват, защото това, което се предлага в училищата, не е достатъчно – по 2-3 часа седмично. Поне по 60 минути на ден децата трябва да имат физическа активност. Спортът е основата на здравословно тегло при тях, а и при възрастните. Така че въпрос на специално внимание от страна на родителите е децата да имат по-здравословен модел на хранене и движение. Той се създава от ранна възраст, трудно се коригира след това.

- Кога човек има нужда от лекарска помощ във връзка с наднорменото му тегло?
- Когато не може сам да се справи със създаването на здравословен модел на хранене за поддържането на нормално тегло. И разбира се, когато започнат проблеми като повишаване на холестерола, повишаване на инсулина и кръвната захар, високо кръвно налягане. Не трябва да се чака обаче настъпването на тези проблеми, свързани със затлъстяването. Ако човек се интересува, ще намери съвети дори по интернет как да намали теглото си. Понякога обаче там се разпространяват модерни, неадекватни на науката съвети и диети, затова е най-добре да се обърне към специалист диетолог, който ще му направи персонализиран диетичен режим и на тази база ще може да промени хранителния си модел.

- Има ли хапче, което може да помогне за отслабване, в интернет се продават такива продукти?
- Аз не бих посъветвала човек да посяга към такива хапчета. Всяка медикаментозна намеса крие рискове и науката е доказала, че промяната в храненето и физическата активност могат без хапчета да доведат до снижаване на теглото. Това е най-здравословният подход.

- Има куп диети с пълно гладуване, това полезно ли е или също крие рискове?
- Пълното гладуване може да се прилага при някои заболявания, но има такива, при които не трябва – като диабет, бъбречни и чернодробни проблеми. То трябва да бъде краткотрайно. До 4 дни би могло да се приеме едно гладуване без да създава здравни проблеми. След този срок има рискове от хранителни дефицити, а влияе и на психиката. Аз не бих препоръчала дълготрайни гладувания. Има възможност човек да си снижи теглото и по друг начин – например 2 или 3 непоследователни дни седмично с намален прием на храна, която включва зеленчуци, плодове и белтъчни храни с около 500-600 калории. Това прекъсва основния хранителен модел и тенденцията за адаптация на метаболизма към храненето, когато решиш да отслабваш. Така че 2-3 дни с по-ниска енергийна стойност е най-умереният и приемлив подход за така нареченото гладуване.

- А защо французите, които ядат много тестени и даже вредни храни, нямат проблем със затлъстяването?
- В храненето всичко е въпрос на количество. Можеш от всичко да си хапваш, зависи по колко. Българите като че са загубили мярката какво значи нормална порция. Освен вида на храната, която консумираме, количеството е от основно значение, както показват наблюденията ми и практиката ми. Друг много важен фактор е стресът. Той категорично може да бъде фактор в увеличаването на теглото, има различни механизми, които са доказани. Един от тях е така нареченото емоционално хранене – ние сме стресирани, искаме да се поуспокоим като хапнем шоколад или друго нещо приятно. Много хора имат хроничен стрес, свързан с работата, с живота им. В практиката ми има много такива случаи.

- Затлъстяването отключва куп болести, а съществува ли обратният вариант – болест да доведе до наднормено тегло?
- Да, например, когато функцията на щитовидната жлеза е нарушена и е ниска. Забавя се метаболизмът и това може да доведе до увеличаване на теглото. Винаги човек опитва сам да се справи с проблемите си, но ако не се получава, трябва да се обърне към специалист, защото тогава нещата могат да станат по-бързо и ефективно.

- Как човек може да бъде мотивиран да спазва определен хранителен режим, като е свикнал да си хапва и пийва?
- Това много зависи от самия човек. Аз си говоря много със своите пациенти и се опитвам да ги убедя, че всичко е в техните ръце. Каквото и да казва един диетолог, какъвто и прекрасен режим да направи, ако човек не е мотивиран да го спазва, ако не намери в себе си психологически сили да го направи, нищо не може да стане. Много често хората се стресират от здравните проблеми, които получават и това вече е сериозна мотивация да спазват препоръчания хранителен режим. Но не бива да се стига дотам – да получиш хипертония, диабет, да ти се увеличи холестеролът и тогава да започнеш да спазваш режим. Преди тези усложнения, трябва да започнеш да опитваш. Да, не става лесно, защото човек си създава през годините хранителен модел, който не се преодолява така лесно. Така че трябват усилия и не всеки успява, въпреки че хората правят сериозни опити, особено когато имат затлъстяване.

- Има ли разлика в диетичното хранене през различните сезони?
- По принцип през лятото храненето трябва да е по-леко, с повече растителна храна, заради горещините. Особено са полезни така наречените берита – малини, боровинки. Те са богати на антиоксиданти и много добре влияят на възпалителните процеси, които съпътстват затлъстяването. Натрупаните мазнини непрекъснато отделят възпалителни вещества, затова много често има хронични възпалителни процеси, които се отразяват върху ставите, кръвоносните съдове. Аз препоръчвам задължително включване в диетата на кисело мляко или друга храна, източник на пробиотични бактерии, например кефир, когато човек има наднормено тегло. Микробиомът – балансът между вредните и полезните микроорганизми в стомашно-чревния тракт е много важен за имунитета, за психичното здраве и е доказано, че добрият микробиом намалява риска от диабет тип 2, от хипертония, от сърдечно-съдови заболявания, от коремно затлъстяване. Но консумацията на пробиотични храни трябва да е ежедневна, за да се поддържа микробиалният баланс.

- Какво е най-важното при създаването на диетичен режим на хранене?
- Когато правя диетичен режим използвам формулите на СЗО за енергийните потребности и определям вероятната енергийна стойност на храната, която приема пациентът при неговите възраст, пол, тегло, ръст, физическа активност. Оттам нататък определям колко килограма трябва той да намали в зависимост от проблема, колко да му е енергийната стойност на храната. След това определям количеството и вида на храните  от отделните групи средно дневно или седмично– зеленчуци, плодове, месо, риба, мляко и млечни продукти, мазнини, също така определям големината на порциите при един прием. Предлагам 7-8 варианти на отделните хранителни приеми, примерно седмично меню и това създава база за по-лесно спазване на диетичния режим, за да може ефективно да се намали теглото. Разбира се, съобразявам хранителните предпочитания на човека. Има хора, които не консумират някои храни, например риба, месо или млечни продукти. Може и трябва да се намерят алтернативи. Според мен не е препоръчително да промениш изцяло храненето на пациента, това ще доведе до допълнителен стрес. Има хора, които не закусват и тогава се намира начин за здравословно хранене без закуска.

- На много жени, които не могат да забременеят, им поръчват да отслабнат. Настина ли наднорменото тегло пречи за това?
- Това е много важно за създаването на условия за по-добро репродуктивно здраве. При затлъстелите жени проблемът е много сериозен и настъпват хормонални проблеми, които намаляват възможността за забременяване и даже асистираните репродуктивни техники имат много по-малък успех. Затова задължително една жена с високо тегло, трябва да намери подходящ за нея начин да го намали. И това трябва да бъде достатъчно рано, преди да реши да прави сериозни опити да забременее, защото рискът от усложнения е голям при затлъстяване.

Нашият гост
Проф. д-р Стефка Петрова е специалист по хранене и диететика с голям национален и международен опит. Завършила е медицина в МА-София, специалност "Хранене, диететика и токсикология". Има 12 специализации в САЩ, Англия, Италия, Германия и др. Ръководител и участник в 28 национални и 14 международни научни проекта. Била е 16 г. национален консултант на МЗ по хранене и диететика и представител на България в Европейското бюро на СЗО и редица експертни групи към ЕС. Има регистрирана частна практика по хранене и диететика, разработва персонализирани хранителни режими за деца и възрастни, бременни жени, за всички видове здравни проблеми. Работи като консултант към МБАЛ "Надежда".

Още от (Интервюта)

Най-четени