Работодателят на обвинения 20-годишен хакер: Не смятам, че е замесен в кибератаката срещу НАП Ситуацията се разви по изключително порочен начин, заяви адвокатът на Кристиян Бойков

Експерт по киберсигурност: Хакерските атаки тепърва ще стават по-сериозни

Съученик на задържания за кибератака срещу НАП: Мисля, че е набеден от някого

Топло и слънчево време днес

Майкрософт обяви, че е засякла над 740 опита за кибератаки през миналата година

Алпинистът Атанас Скатов покори деветия си осемхилядник

Спират движението в двете посоки на магистрала „Струма“ в района на с. Зелендол 

ВСС започва номинациите за избор на нов главен прокурор

Един загинал и 37 ранени при пожар в анимационно студио в Япония

Депутатите решават кога и при какви условия ще заработи ТОЛ системата

Детето, премазано от огромна гума, е стабилизирано след операция

Финансовите министри от Г-7 се обявиха за спешни действия срещу готвената от Фейсбук криптовалута

САЩ блокира участието на Турция в програмата за самолети F-35

Честваме 182 години от рождението на Васил Левски

На 18 юли 2019 да почерпят

Соломон Бали: Не спрем ли Луков марш, узаконяваме омразата

Соломон Бали, член на борда на „Б’ней Б’рит“ в Европа, пред „Труд“:

 

Свикнахме, г-н Бали, с ежегодния Луков марш, в който младежи с качулки и факли удрят крак и се гордеят, че ги събира омразата – към роми, евреи, хомосексуалисти, мигранти и други, които не са като тях. Вие сте от хората, които искат забрана за демонстрацията им. Защо не приемате техния начин да кажат, че мразят различните, но обичат България?

– Защото омразата е деструктивно чувство, тя никога не е била градивна, тя носи нещастие както на този, срещу когото е насочена, така на този, който я изпитва и изповядва. Когато даваме възможност на младежите да изразяват себе си през омразата, ние ги обричаме за цял живот да мразят и да бъдат мразени. Това е лошо и за тях, и за тези около тях. Затова ние се опитваме да спрем това неонацистко шествие, в което се въвличат млади хора, даже и деца. Те нямат житейски опит и не знаят, че да обичаш родината, приятелите, близките и да искаш те да бъдат по-добре, е нещо различно от това да мразиш другия, когото не познаваш, и да искаш той да страда. На тях им се налагат стереотипи спрямо света и той им се явява в черно-бяла гама. А светът е шарен и именно това е хубаво, то може да се използва за добруването на всички.

– Неонацизъм! Това не е ли твърде тежка дума? Тя означава стремеж към възраждане на националсоциализма, с пречупените кръстове и лагерите, където са изгаряли в пещи невинни мъже, жени и деца!

– Тежка дума е, но е казана на място. И не само от мен, както знаете. Неонацизмът в Европа е във възход сега, като минава през говоренето срещу бежанци и мигранти. Затова настояваме за забрана на нацисткия марш в България. Аз представлявам най-голямата и най-стара еврейска организация в света. Тя съществува над 170 години, сред основните й дейности е борбата с антисемитизма, ксенофобията, нетолерантността, расизма. Има и други хора и организации с нетърпимост към неонацизма, ние сме с тях в своеобразна коалиция. Пратихме писма до президента Радев, до премиера, главния прокурор, вътрешния министър, кметицата. Поискахме да приложат вменените им от закона правомощия и да не допускат в центъра на София това открито и грубо проповядване на неонацизъм, краен национализъм и антисемитизъм. Защото то е отрицание на демократичните традиции в българското общество, чиято толерантност му дава сила да спре депортирането на българските евреи в лагерите на смъртта. Настояваме институциите, на които плащаме да осигуряват ред в държавата, да бъдат така добри да си свършат работата. Иначе узаконяваме омразата.

– Луков марш се провежда в София вече 13 години. Но и протестът срещу него става традиция. В неделя той събра стотици, между които много чужденци, чуваше се реч на гръцки, немски, английски. „София става наша столица“, каза един. Столица на кои?

– По семейни причини не можах да отида на демонстрацията срещу Луковия марш тази година и не знам кого цитирате. Но е нормално прогресивните хора от цяла Европа да застанат срещу надигащия се неонацизъм. Те знаят каква опасност носи той и се събират, за да застанат срещу нея заедно. Защо в София? Защото за жалост Луков марш се превръща в събитие от календара на европейската неонацистка общност. Затова именно тук идват да му се противопоставят антинацисти от цяла Европа. Те не са еднородна група хора. Между тях има и крайно леви, и либерали, и просто демократично мислещи хора, които помнят или знаят от родителите си какво е нацизмът. Цената му се измерва с милиони загинали. Той още има роля в живота ни, милиони хора носят трагичната си семейна история и те не са само от еврейската общност. В този смисъл е адекватна и позицията на редица посолства в България срещу Луковия марш. Те представляват Русия, Америка и държави от ЕС, които нерядко се конкурират на международната сцена, но срещу нацизма застават на една и съща позиция. Това за мен е нормално и обяснимо. Притеснява ме българското общество, което е забравило уроците на 30-те и 40-те години явно, щом с лека ръка позволява на група младежи да потънат в кафявото блато.

– Разговарях с младеж, който втора година възнамерява да почете паметта на ген. Луков. Помолих го да ми разкаже биографията на своя кумир, но той ми каза само: „Бил е патриот като мен и Ангел Джамбазки.“ И хъката-мъката си призна, че не я знае.

– Не съм учуден от това. Неонацизмът не изисква интелигентност, даже обратно. Повечето хора, които се подлъгват по тази идеология, са необразовани и непознаващи световната и българската история. Когато някой им предложи символи, те ги приемат безкритично, като смятат, че с тях ще са значими. Каквото им кажат за Луков – това е, те не го запомнят даже, камо ли да проверят дали е истина, или лъжа.

– Според г-н Ангел Джамбазки, когото цитира моят познат, ген. Луков е национален герой, военен, водил битки за Кюстендил и убит от терористи.

– Цитира се едно лице, което разни хора ласкаят, окачествявайки го като символ на омразата в България. Аз оценки на неговите приказки няма да давам. Четейки книги с военноисторически, а не с пропагандни нацистки източници, всеки може да научи, че ген. Луков е български офицер, участвал като десетки хиляди други във войните в началото на ХХ век. За всеки мъж, служил в армията, за разлика от Джамбазки, звучи смешно тая история как Луков сам, с четири оръдия и пет овчарчета победил цял вражески полк и спасил Кюстендил. Там наистина е имало сражение, в което български подразделения спират сръбска атака, но е съмнително, че ген. Луков, тогава капитан, е бил в в това време на същото място. Смятам, че глупостите като тази, че един офицер може да обслужва няколко оръдия и да гърми, могат да се вземат сериозно само от хлапета, които не са помирисвали барут. Войната не е видеоигра, тя е сериозно и тъжно събитие… Истината е, че след края на Първата световна война България няма право да поддържа дееспособна армия и се налага тя да бъде снабдявана с военно снаряжение и създавана отначало. Твърди се, че именно ген. Луков като министър на войната е направил това. Твърди се и за корупционни практики в начинанието, но не знам дали е вярно. Сигурно е само, че като министър и след това ген. Луков е тясно свързан с Германия, поклонник е на Хитлер и на Третия райх, водач е на една от най-масовите български нацистки организации – Съюза на българските национални легиони. Под ръководството на Луков легионерите са в тясна връзка с нацистка Германия, обявяват се против демокрацията по принцип, против всички, които наричат „чужди“, и за експроприация на имуществото им. Те подкрепят влизането на България в Тристранния пакт, съдействат за приемането на мракобесния Закон за защита на държавата и настояват за утежненото му прилагане спрямо еврейското население. Легионерите правят погроми над еврейската общност в България през 1939 г. – това е доказано. И събират доброволци, които да пратят на фронта в Африка. Има още фактология, но и така е ясно защо ген. Луков е възприеман като най-близкия до Хитлер български обществен деец. Имало е очаквания той да направи нещо като военен преврат, след който да прати на Източния фронт българска войска и да наложи у нас управление от типа на това в нацистка Германия. Тази е причината да бъде ликвидиран на 13 февруари 1945 г.

– Ликвидиран е от терористи антинационалисти, пише в Гугъл.

– Ликвидиран е от дейци на антифашистката съпротива, пише в историческите книги. И имайте предвид, че всички антифашистки формирования в Европа са признати от съюзниците САЩ, Великобритания и Русия за части от антихитлеристката коалиция. А като резултат от антихитлеристката коалиция възниква после и НАТО. Повечето от тия, които маршируват в чест на Луков и говорят глупости, твърдят, че са „про-НАТО“. Аз бих ги помолил да уточнят – те за или против НАТО са, но върху шизофренично мислене и говорене не си струва да разсъждавам.

– Основен организатор на Луков марш е Българският национален съюз с участието на ВМРО, Съюза на репресираните след 9 септември, „Кръв и чест“, „Родолюбиво воинство“ и други 4-5 организации, за които чуваме май само като се вдигне гюрюлтията край дома на покойния генерал на ул. „Тракия“. Къде са тия партийци в политическото пространство? В крайно ляво? Крайно дясно?

– Политологически са крайно десни формирования. Но то не им пречи да издигат крайно леви лозунги. „Свободен, национален, социален“ – това е типично нацистка риторика. Тя никога не е била капиталистическа, тя е е националистически шизофренична. Организации от рода на „Кръв и чест“ са забранени в повечето демократични страни, те подлежат там на наказателно преследване като фашистки и са оперативно интересни за службите. Но участват в Луков марш. Давам пример – „ Славянски съюз“, руска неонацистка организация, която властите в Русия преследват и за криминална дейност. Вижте медийните досиета и на българските участници в марша – част от тях са съдени за побои, опити за убийства, хулиганства.

– Един висш полицай определи вчера Луковия марш като „събрание на криминално проявени с политици, които не знаят какво правят.“ Но може би преувеличава?

– Напълно съм съгласен с първата част на това, което е казал. Абсолютно криминални типове се събират за марша. Всяка година, когато полицията ги проверява, арестува десетки за притежание на хладно оръжие и всякакви приспособления за нанасяне на телесни повреди. Но за разлика от полицая аз не смятам, че политиците не знаят какво правят. Такива като т.нар. Патриоти целенасочено използват криминално проявени, за да подклаждат напрежение и да си вадят от него политически дивиденти. Видяхме това в Гърмен, в Катуница, в Харманли, където от битови инциденти с роми и мигранти се произвежда расистка и верска омраза с партийни речи, за да се печелят гласове.

– Омразата май стана движеща сила на обществените отношения у нас, г-н Бали. Народът мрази политиците, десните мразят левите, пациентите мразят лекарите, бедните мразят богатите и обратното… Езикът на омразата е огласява предизборната кампания, а то е престъпление по НК. Каква промяна чакаме след изборите, ако престъпление е нейното начало?
– Промяната, която можем да очакваме, е тази, която ние си направим. През 2014 г. забраниха Луков марш. Вярно, че той се проведе пак, но с 300 души, а не с 1500, проповядващи омраза. Това все пак е промяна. В една верига книжарници се продаваше книгата на Адолф Хитлер – „Моята борба“. Разговаряхме със собствениците и те веднага се съгласиха, че не е нужно точно от нацистка литература да се препитават. Това също е промяна. Паметта за Левски и за Луков се спряга заедно от маршируващите неонацисти под безумния предлог, че и двамата умират през февруари – Левски е обесен на 19-и, а Луков е убит на 13-и. И Ботев пришиват към нациста Луков с мотив, че са родени на една дата – 6 януари. Хората не бива да мълчат пред това безобразие. И не бива да свикват с омразата. Тя прекалено скъпо се плаща, за да си я позволяваме.

Нашият гост
Соломон Бали е роден през 1967 г. в София. Завършил немска гимназия и Нов български университет, специалист по политически мениджмънт и бизнесадминистрация. Бизнесмен. От 2014 г. e член на борда на най-голямата еврейска организация „Б‘ней Б‘рит“ в Европа.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (31)

 1. А ГНУСНИЯТ ЕВРЕИН ЗАЩО МЪЛЧИ ЗА УКРОФАШИСТИТЕ. В ДОНЕЦК ХОРА ИЗБИВАТ. И ТО ХОРА КОИТО СА ИМ СПАСИЛИ ГНУСНИТЕ НАСРАНИ ЕВРЕЙСКИ ЗАДНИЦИ ОТ ХИТЛЕР. ТОВА СЕ КАЗВА ЧИФУТСКО БЛАГОДАРСТВО.

 2. Може и прав да е ,но как да му вярвам щом и той се казва Соломон!

 3. Тая тъпотия Луков марш трябва да се забрани.Аман от малоумни по улиците.

  1. и соросоидните организации трябва да се забранят….

   1. фашистите са неуспели неграмотници в живота по принцип.Затова обичат някой да им се подчинява, да им марширува с факли… И мразят най вече самите себе си…оттам и различните от тях…

    1. то щот соросоидните отрепки сте без комплекси и много успели в живота си…

 4. Бих перифразирал “ Не спрем ли т.н. “ дребни “ престъпления или тези, за които се пускат навън престъпниците – УЗАКОНЯВА се въобще престъплението !

 5. Либерал, който не търпи чуждо мнение и чужди мисли.
  Иска права, но само за себе си.
  Да ходи да си завре главата в либералния си задник и да диша дълбоко.

  1. та те това са либералдемократите по целия свят… милион пъти по-големи боклуци и от праволинейните комунисти.

 6. организацийки кат тази клика не се различават по нищо от тези организиращи разните маршове. забрана за всички и при неспазване на забраната – затвор!

 7. Достоен български генерал родолюбец и патриот отблъснал сръбските атаки при Кюстендил през 1918 г. през Първата световна война и предотвратил включването на областта към „Велика Сърбия“. Основател на Съюза на Българските Национални Легиони /СБНЛ/ давайки отпор на левите сили. Жертва на „бойните групи“ на комунистическата партия през 1943 г. Когато един истински патриот защитава националните интереси става фашист за неолиберализма.

 8. Наистина трябва да се спрът тези фашисти облечени с офчи кожи.
  Нямаме нужда от фашисти и насилие.

  1. И защо? Защото така ти казва един евреин, който само е роден тук, но не се чувства свързан емоционално и исторически? Хубаво говори за любов и разбирателство, но първо да накара евреите да се прегърнат братски с палестинците, тогава ще му повярвам.Иначе проявява двойни стандарти.

 9. ПОКОЙНИЯТ ПРИЗИДЕНТ ЖЕЛЕВ В КНИГАТА СИ , “ ФАШИЗЪМЪТ “ ЯСНО ОбРИСУВА КАКТО ФАШИЗЪМ А , ТАКА И КОМУНИЗЪМА КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ ЯВЛЕНИЯ , ДСОНЕСЛИШ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕПОПРАВИМИ БЕДИ И СТРАДАНИЯ .СЛЕД ТАЗИ КНИГА Е ТРУДНО ДА СЕ ПРАВЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ОЦЕНКИ -ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ ИСТОРИЯТА ..

  1. желев си беше обикновен селтак… комплексиран, прoст и алчен… и още по-големите прoстаци скачаха за него по площадите.

 10. Tozi 4ifutin tryabva da zamal4i i ne da kazva koe e pravilno i koe ne istinata e dokato ima EVREI 6te ima i problemi i voini

 11. Хората , които се покланят на мъртвите им герои , Хитлер и Луков е ясно , ‘че са поредната невежа маса , която е изнасилена от живота и понеже не са се научили да пишат грамотно , и знаят , че мястото им ще бъде на работа , като чистачи в централния кенеф на Македония. Удобно ви е да мразите и да обвинявате турци , евреи , цигани и хомосексуални , защото ви е страх от реалността и дълбоко в себе си разбирате , че сте утайката на обществото и заради такива , като вас , Европа определя България , като проста и невежа . Почернявате паметта на Васил Левски , който е казал „Братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност“ , вашето се нарича патриотарство , а не патриотизъм . Научете се да пишете и преди да парадирате , че сте националисти научете собствената си история и култура , защото точно заради такива като вас , МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ ПРОПАДА . Продължавайте да мразите себе си , без да избивате комплексите си върху обществото !

  1. ти се прекланяй на живата меркел… кат онез тъпи крави дет ги шибаха на гарата в кьолн…

 12. Moshe, в цял свят ви мразят, където и да сте се сврели, само зло сте пиричинявали – затова. Скоро и в САЩ ще ви погнат, не се съмнявай! … На лъжите ви могат да се хванат малоумници като ВФС и толкоз. Клетият идиот още се кланя на жмульо жмулев, чиято книга „Фашизмът“ е издадена с личната санкция на дъщерята на Тато Людмила Живкова и в нея нищо такова не пише. Жмульо в края на 1989 г. беше още член на БКП, а през март дори по телевизията сде обяви за марксист.

 13. Откога масоните казват кое е добро и нравствено? И въобще разбират ли значението на думи като чест, достойнство, жертвоготовност? Нека погледне страната си, която от омраза към другите е цялата в непристъпни огради и телени мрежи! Защо тези хора сами направиха държавата си концентрационен лагер? Ами те могат само това!!! И понеже вече веднъж сме ги спасили като православни християни, които правят добро и на тези, които враждуват с тях, искаме отново да ги спасим! Идете си с миром от нас, за да се запази поне една искрица от съвестта, която Бог е вложил и във вас! Защото е страшно да попаднеш в ръцете на живия Бог!

 14. Анна, Анна, хъката-мъката, а ние чакаме обективна журналистика! А ти чакаш сребърници, нали?

 15. Пълно с лъжи и манипулаци, но какво искаме от един чифут!? За маршовете на комунягите ни гък. Психично болните също няма проблем да обикалят! Обаче почитането на един национален герой ви бърка здраво, безродници!
  Менят се времената! Скоро нещата ще се променят, измет прогнила, и ще се разправи с вас!

  1. маршовете на комунягите кат маршовете на гейовете от ес… кво толко?!

  2. маршовете на комунягите кат маршовете на гeйовете от ес… кво толко?!

 16. Близ, какво измуча по въпроса пенсионирания фатмак радев или е зает да ближе попарката на другарката и Пут(к)ин дупарката

 17. На евреин вяра да нямаш. Нека се застъпи Соломончо за палестинската кауза. Тогиз ще го видим що чини. Какво се прави на българин. Не е българин, иска права само за неговото малцинство.

 18. Каква биха казали другарите, ако един нацист каже: „Вината я поемаме само с мезе!“.
  Със забрани омразата няма да стихне. Не може един фашистки цар да става премиер на България, а Луков да е по-лош от него.

 19. Бней Брит е най-старата организация на пасивни гейове. Мони Ебали не прави изключение.

 20. Соломонка може и да е роден в България, но не е българин и всичко го виждаме. Поради тази причина той няма никакво право да дава акъли та съвети, кое е правилно и кое не можело да се прави в България и от Българите. И органицазийката на която е член не се ползва с голямо доверие и уважение по света, доколкото четем интер източници и сме информирани. Та нека я напусне, но явно тя му носи добри ползи та дивиденти:) Нали и Мончо беше Соломончо или е още:))) Всеки се върти както може:)) хахах Е не всеки. Има единици, които си държат на достойнството, идеите, човечността:)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.