Сотир Цацаров: Водещата версия за инцидента в Хитрино остава високата скорост

Сотир Цацаров

„Умишлено причиняване на инцидента в Хитрино се изключва, водеща е версията за висока скорост на влака”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща с Районната прокуратура в Шумен, информира БТВ.

По думите му всички версии се проверяват.

„В интерес на истината, влакът се е движил, изпреварвайки своето разписание”, поясни Цацаров и добави, че няма отклонения по отношение на сигналите, които са подавани от гаровата сигнализация към влака.

Разследващите органи са иззели записващите устройства и на двата локомотива. Това на първия вече е разчетено, а второто устройство е по-сложно и неговото разчитане предстои.

Назначена е експертиза на данните, като резултатите от нея ще бъдат готови най-късно в понеделник. Тогава ще се знае и точната скорост, с която злополучният влак се е движел.

Цацаров поясни, че машинистите също са били разпитани. До момента са извършени 24 експертизи и са разпитани над 30 свидетели.

Главният прокурор Сотир Цацаров уточни още, че до час следователите ще приключат огледа на гарата в Хитрино и ще бъде възможно освобождаването на местопроизшествието от цистерните.

„Извършен е оглед на гаровото помещение или по-точно на това, което е запазено от него. Фиксирани са данни, които са налични от самата гарова система на управление. В момента се провежда оглед с участието на следователи от Национална следствена служба и колегите от следствения отдел на Шуменската прокуратура“, обясни Цацаров.

По думите му този оглед има за цел да фиксира доколкото е възможно цялостното разположение на влаковата композиция след произшествието. „Иззети са и всички кадри от дронове и снимащи устройства, но огледът трябва да фиксира всичко, за да може от тук насетне да се даде „зелена светлина“ на всички окончателни работи по ликвидиране на аварията и по освобождаване на терена и самото населено място за населението“, посочи Цацаров, цитиран от "Фокус".

„Очакваме, че нашите следователи ще приключат максимум до час, след което хората на ПБЗН ще продължат своята работа“, допълни той. „Опитваме се да предоставим пълната процесуална възможност местопроизшествието да бъде свободно за вдигане на цистерните. Това би трябвало да стане буквално в рамките на час“, обясни още главният прокурор. По думите му са назначени 24 експертизи, разпитани са 31 свидетели, като по случай работят окръжните прокуратури в Шумен, Русе, Варна и Бургас.

Цацаров обобщи, че основните линии на разследване са свързани с превозвача, товародателя и товарополучателя, с оглед превозването на опасните товари, производителя и търговеца, който е свързан с превоза товара. „Част от него е бил за крайна гара Русе, тоест пропан-бутана. Пропиленът е следвало да влезе в Румъния“, уточни той. По думите му на трето място линиите на разследване касаят самият влак, организацията на гарата, действията на маневрената бригада и композирането на влаковата композиция, движението на влака и обръщането на локомотивите.

„На следващо място това касае регистрацията на вагоните и състоянието им, част от които не са български, а румънски, както и всички документи, свързани с трудовите правоотношения – спазване на режим на почивки, на режим на безопасност и т.н. И най-вече разбира се - състоянието на железния път и на сигнализацията“, поясни още Цацаров.

Коментари

Задължително поле