Слънчево и ясно време днес

На 16 януари 2019 да почерпят

Юнкер: Призовавам Великобритания да изясни намеренията си възможно най-скоро Кой ще има куража да каже какво е единственото позитивно решение, попита Туск

Британският парламент отхвърли сделката за Брекзит Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин поиска вот на недоверие към правителството

Албанският език вече е втори официален в Македония

Мей призова депутатите да гласуват „за“ сделката за Брекзит

Цистерна със сярна киселина се обърна на околовръстния път във Видин Превозното средство е изправено, мястото - обезопасено

Сомалийските радикални ислямисти поеха отговорност за атаката в Найроби

Всеки трети пенсионер e в риск от бедност

Тръмп искал да вади САЩ от НАТО Вашингтон осигурява над една пета от бюджета на пакта

Буферната зона по границата със Сирия ще бъде под турски контрол, заяви говорителят на Ердоган

Силен вятър ни очаква утре

Пазаруваме по-често на кредит

Грипът захапа половин България Епидемията обхваща цялата страна в края на януари

Жената, пътувала със задържания за нападение на курсанти от НВУ: Изпревариха ни и ни показаха среден пръст

Сотир Цацаров: Водещата версия за инцидента в Хитрино остава високата скорост

Снимка: Архив

„Умишлено причиняване на инцидента в Хитрино се изключва, водеща е версията за висока скорост на влака”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща с Районната прокуратура в Шумен, информира БТВ.

По думите му всички версии се проверяват.

„В интерес на истината, влакът се е движил, изпреварвайки своето разписание”, поясни Цацаров и добави, че няма отклонения по отношение на сигналите, които са подавани от гаровата сигнализация към влака.

Разследващите органи са иззели записващите устройства и на двата локомотива. Това на първия вече е разчетено, а второто устройство е по-сложно и неговото разчитане предстои.

Назначена е експертиза на данните, като резултатите от нея ще бъдат готови най-късно в понеделник. Тогава ще се знае и точната скорост, с която злополучният влак се е движел.

Цацаров поясни, че машинистите също са били разпитани. До момента са извършени 24 експертизи и са разпитани над 30 свидетели.

Главният прокурор Сотир Цацаров уточни още, че до час следователите ще приключат огледа на гарата в Хитрино и ще бъде възможно освобождаването на местопроизшествието от цистерните.

„Извършен е оглед на гаровото помещение или по-точно на това, което е запазено от него. Фиксирани са данни, които са налични от самата гарова система на управление. В момента се провежда оглед с участието на следователи от Национална следствена служба и колегите от следствения отдел на Шуменската прокуратура“, обясни Цацаров.

По думите му този оглед има за цел да фиксира доколкото е възможно цялостното разположение на влаковата композиция след произшествието. „Иззети са и всички кадри от дронове и снимащи устройства, но огледът трябва да фиксира всичко, за да може от тук насетне да се даде „зелена светлина“ на всички окончателни работи по ликвидиране на аварията и по освобождаване на терена и самото населено място за населението“, посочи Цацаров, цитиран от „Фокус“.

„Очакваме, че нашите следователи ще приключат максимум до час, след което хората на ПБЗН ще продължат своята работа“, допълни той. „Опитваме се да предоставим пълната процесуална възможност местопроизшествието да бъде свободно за вдигане на цистерните. Това би трябвало да стане буквално в рамките на час“, обясни още главният прокурор. По думите му са назначени 24 експертизи, разпитани са 31 свидетели, като по случай работят окръжните прокуратури в Шумен, Русе, Варна и Бургас.

Цацаров обобщи, че основните линии на разследване са свързани с превозвача, товародателя и товарополучателя, с оглед превозването на опасните товари, производителя и търговеца, който е свързан с превоза товара. „Част от него е бил за крайна гара Русе, тоест пропан-бутана. Пропиленът е следвало да влезе в Румъния“, уточни той. По думите му на трето място линиите на разследване касаят самият влак, организацията на гарата, действията на маневрената бригада и композирането на влаковата композиция, движението на влака и обръщането на локомотивите.

„На следващо място това касае регистрацията на вагоните и състоянието им, част от които не са български, а румънски, както и всички документи, свързани с трудовите правоотношения – спазване на режим на почивки, на режим на безопасност и т.н. И най-вече разбира се – състоянието на железния път и на сигнализацията“, поясни още Цацаров.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Вероятно за огромните щети и за жертвите носи вина фирмата – превозва4. Сколко средства разполага, ако не се е застраховала, за да си плати?

  2. И молим цацаров стига лъжи и покривки. Малко срама нямаш ли, поне от детето си и сираците/вдовиците/вдовците на това страшно убийство? Още, когато стана масовото убийство ти и подобните ти кривосъдници, които ни мъчите последните 26 г (имаме личен опит от кривосъдието в България) бяхте предупредени да не обвинявате най-ниската брънка в мошеническата верига или машинистите. Още може да се каже под друга форма – секретарките, чистачките и пр обслужващ персонал са мн удобни “виновни“ако стане нещо … така че извини се, ако имаш малко достойнство и срама пред детето си, на тези нещастни хорица за грозното обвинение, което им хвърляш, защото си страхливец и не понасяш ИСТИНАТА:( а и масончик как му беше името-собственик да бъде задържан. Той е отговорен за всичко, не машинистите. Те са знаели какво карат и каква скорост да поддържат, нали? Никой не е луд да тръгне на самоубийствен акт, ако не е насилен/заплашен по някакъв начин:( И внимавайте ти и другите предатели-подлоги какви ги дрънкате..Малко собствено достойнство нямате ли?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.