Арестуваха „мозъка” на оръжеен канал от България за остров Крит

Официално: Италианската ера в „Левски“ приключи!

МВнР на Русия: Споразумението за името между Гърция и Македония не укрепва сигурността на Балканите

Мая Манолова за отстраняването й от заседанието на Тристранката: Няма да чакам покани да си свърша работата Валери Симеонов следващия път да прочете и спази закона, призова националният омбудсман

Лодка с бежанци потъна край Кипър, 16 сирийци се удавиха, издирват се още 30 

Пътен рецидивист, погубил момче, бе задържан под стража

Внезапен дъжд в Кавала, реки по улиците и изкоренени дървета (СНИМКИ)

Тристранката не подкрепя законопроекта за личната помощ на Мая Манолова

Почетоха годишнината от рождението на Апостола на мястото, където се предполага, че е погребан

Шуменци се поклониха пред Апостола, честваха и 140 г. свобода

Горяща кола спря движението на трамваи 1, 6 и 7 в центъра на столицата

Григор почива до август

„Левски“ и гнилата ябълка

Шефът на АПИ: Тол системата може да обхване и общинските пътища

Пуснаха пешеходен надлез в квартал „Аспарухово“ Съоръжението е с дължина 84 м и има подово отопление срещу обледяване

Софиянци хващат метлите До дни ще можем да залесяваме новата гора на града

В понеделник започва традиционната кампания на Столичната община за пролетно почистване на София. Тя ще продължи до 28 април. Миналата година в инициативата се включиха над 6600 доброволци, които посадиха над 6100 дървета и храсти и изринаха над 5400 тона боклук. Почистени бяха 75 нерегламентирани сметища и 24 градинки. Възстановени бяха 185 пейки, боядисани – 159 електрически стълба и премахнати 30 ръждясали табели.

Тазгодишната кампания ще се проведе под мотото „Заедно да почистим София пролетно!“. Неин старт ще дадат днес от 11 ч. в район „Връбница“ децата от 74-то СУ „Гоце Делчев“. Предвидена е фолклорна програма и почистване, садене на дървета и ремонт на пейки.

Кампанията ще протече на два етапа. През първия от тях от 26 март до 15 април ще бъдат почистени дворове, паркинги, държавни учреждения, паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства. Ще бъде садена растителност. През втория етап от 16 до 28 април ще бъдат озеленявани училищни дворове, детски заведения, територии около паметници, общински площи и паркове. Ще бъдат ремонтирани пейки и махани плакати от ел. табла. Ще бъдат почистени нерегламентирани сметища, територии около манастири, крайградски места и зони за отдих. Общината ще раздаде на доброволците 50 000 чувала и 20 000 ръкавици.

Гражданите могат да подават сигнали и предложения за кампанията от 09.00 до 17.00 ч. на телефони 987 55 55 и 93 77 566 и да се информират за нея на сайта http://spring.inspectorat-so.org/.

На 31 март пък стартира новият сезон на общинската инициатива за създаване на Новата гора на София в кв. Суходол. Доброволците могат да засадят дръвчета всяка събота и неделя от 10.00 ч. до 16.00 ч. в периода от 31 март до 06 май. Общината осигурява дръвчетата и инструментите. До гората се стига от метростанция Вардар с автобус 56А. Тя ще е на площ 225 дка. През първия й залесителен сезон през 2017 г. бяха засадени 12 000 дръвчета.

Добър резултат отчетоха от Столичния инспекторат относно кампанията със събирането на стари гуми, за да не замърсяват те въздуха като бъдат горени. Това коментираха пред „Труд“ от инспектората и отчетоха, че от 9 декември 2017 г. до 8 февруари 2018 г. са събрали 4450 гуми.

Столичната община пък отправи послание за любов към природата по повод „Часът на земята“ в събота, когато зеленият сигнал на 50 пешеходни светофара светна във формата на сърце. Бяха изгасени светлините на емблематични сгради в София. Общината разшири пешеходната зона за целия ден и организира фермерски базар, огнено шоу и пункт за събиране на стара техника.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Не е въпросът да не чистим. Ще почистим,няма гели,ама след като изметем,избършем,боядисаме и изхвърлим сметта,да не замърсяваме повече и да не допускаме някой пак да прави сметища. Това е важното. Да се грижим за градовете и селата си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.