София е на 9-то място по поскъпване на жилищата

София е на 19-то място в света по поскъпване на жилищата.

Цените на апартаментите в столицата са нараснали с 9,6% през второто тримесечие

На първо място е китайският град Сиан

София е на 9-то място сред градовете в Европа с най-бързо поскъпване на жилищата през второто тримесечие на годината и на 19-то място в света, показват данни на консултантска компания. Между април и юни цените на жилищата в столицата са нараснали с 9,6% на годишна база. Това поставя София след Утрехт в Холандия и пред френския гард Лион в класацията, която включва 150 града в света. Като цяло цените на жилищата в изследваните градове са нараснали средно с 3,5% за година. Най-бързо растящият жилищен пазар в света е китайския град Сиан, където цените на апартаментите са се увеличили с 25,1%.

Топ 10 се допълва от Будапеща (+24,2%), Хайдерабат (+18,3%) и Ахмедабад (+15,3%) в Индия, Ухан (+14,6%) в Китай, Санкт Петербург (14,6%), Порто (+13,6%), Чунцин (+12,1%), Загреб (+11,4) и Атина (+11,2%).

На другия край на класацията е Сидни, където цените на жилищата са намели с 9,4%. Следва Дубай със спад от 9,3%, Мелбърн (-7,8%), Абу Даби (-7,5%), Делхи (-7,1%), Йерусалим (-5,5%), Дарвин (-5%), Ванкувър (-4,9%) и Абърдийн (-4,8%).

Общо в 80% от градовете, включени в индекса, цените на жилищата са нараснали през 12-те месеца до края на юни, като повишението на нововъзникващите пазари достига 5,9%, а в развитите държави е 2%.

Като цяло индексът продължава да отчита по-нисък среден ръст спрямо върховото равнище от 6,7% в края на 2016 г. Експертите посочват, че растящата икономическа несигурност и политическите кризи действат отрицателно на пазара. Поскъпването на жилищата обаче значително изпреварва лихвите по банковите депозити. В редица случаи недостатъчното предлагане през последните години натиска цените нагоре, тъй като търсенето се засилва, отбелязва Евърет-Алън, ръководител на изследванията на жилищните пазари в света в консултантската компания.

В Европа цените на жилищата в Порто, Загреб и Атина продължават да са под пиковите стойности преди финансовата криза от 2008 г. Консултантите отбелязват растяща пропаст между градове в една и съща страна. Например, цените на жилищата в Уелингтън, Нова Зеландия, са нараснали с 9,1% на годишна база, докато в Оукланд са намалели с 2,9%. Във френския Лион цените на жилищата са се повишили с 9,2% за година, а в Марсилия са нараснали с 0,3%. Във Финикс жилищата са поскъпнали с 5,8%, а в Сиатъл са намалели с 1,3%. "Състоянието на местната икономика, противоположните пазарни цикли и в някои случаи по-затегнатите регулации на имотния пазар са факторите за тези различия", казва Кейт Евърет-Алън.

 

Коментари

Задължително поле