София и България са два различни свята

През последните години се оформят нови привлекателни за инвеститорите центрове в страната.

До четири пъти може да стигне разликата между столицата и някои малки градове в страната в показателите. Дори големите градове обаче, като Пловдив, Варна и Бургас не могат да достигнат София по брутна добавена стойност на човек от населението или инвестиции. Сумата варира от близо 29 хил. лв. в София до под 7 хил. лв. в Силистра, Сливен и Видин. Стара Загора отново е на второ място след София с 14 хиляди лв.

София и България са два различни свята, вижда се и по начина на живот, вижда се и по показателите на регионалните профили. Столицата сякаш е друга планета, съпоставяйки я с другите “големи” градове в страната. Било то Пловдив, Варна, Бургас или Русе. На какво се дължи това ли? Кризата, предизвикана от пандемията, е задълбочила икономическите различия между София и останалите региони на страната и е довела до срив в заетостта през миналата година, категорични са икономистите. Разликите между безработицата в София и Враца е 2 срещу 20%..

Но не само цифрите показват колко далеч е Северозападът от столицата или взимайки дори Добруджа. Въпросът е не какво правят в София, че да са на върха на класациите, а защо не се прави в другите градове?

Ето, и аз разделям София от България. Може би е професионално изкривяване или може би просто реалността е такава?

Коментари

Задължително поле