Спасители с вързани ръце заради тромави процедури

За съжаление не е ясно какво точно се е случило с Румен, няма кой да каже дали лавината го е затрупала и как е попаднал в улея. Спасителите не се отказват и при първа възможност ще атакуват мястото, откъдето идва сигналът от телефона на изчезналия мъж.

Поредната акция в планината продължава с дни

Заради липса на регламент с мобилните оператори не може да се разчита човек да бъде открит бързо по сигнала на телефона му

Психотест за младшите съдии и прокурори младшите съдии

Два дни над 50 спасители и доброволци търсят изчезналия сноубордист в местността Картала в Рила планина. Едва късно вечерта на втория ден бе извършена локализация на мястото, откъдето телефонът на човека дава сигнал. Оказа се, че излъчва от лавина, която има фронт около 30 метра, а дълбочината варира от 2 до 4 метра.

Преди това екипите работеха на сляпо при непрекъснат снеговалеж и с огромен риск за живота си. Те не разполагаха с точни координати на телефона на мъжа, заради тромавите и тежки процедури по закон. Въпреки това не се отказваха и през цялото време водеха разговори и преговори, ако може мобилният оператор да даде точна локализация на телефона на Румен М., който давал свободно, научи “Труд”.

След дълги увещания екип локализира мястото след повече от денонощие от изчезването - в 23 часа в понеделник вечерта, но спасителите не могат да стигнат до него, заради рязкото влошаване на времето и високата опасност от нови лавини. Така надеждата Румен да бъде открит жив се стопява.

“Ако имаме техническата обезпеченост, то ние спасителите ще имаме възможност да реагираме веднага. Искаме, като се обадим на тел.112 за изчезнал човек, да може веднага да се дадат джипиес координатите, тогава до един час ще бъдем на мястото”, казват спасителите.

По думите им сега процедурата е сложна. Трябва да се изписват документи от полиция, прокуратура, съгласуване с регулатор, докато мобилният оператор получи юридическото право да извърши локализацията. Междувременно приятелите компютърджии на изчезналия са се опитали това да направят чрез Гугъл.
Спасителите се надяват, че този въпрос скоро ще бъде уреден законодателно и да не се губи време в търсенето на изчезнали хора, когато всяка минута е от значение.

Според юристи

В закона трябва да има текст за спешни случаи

В Закона за електронните съобщения трябва да има специален текст, по който да се правят проверки на трафични данни и засичане на локации на мобилни устройства при извънредни случаи и спешни ситуации. Такива може да има например при земетресения, падане на лавина и издирване на хора, обясниха юристи пред “Труд”.

По сега действащите разпоредби право да искат подобни данни имат само ДАНС, Държавна агенция “Разузнаване”, няколко полицейски служби от МВР, а при бедствия и аварии - и Пожарната. Разрешението се дава в срок от 24 часа от председателя на районния съд.

50 души на терен

Снежна козирка точно над локацията грози екипите

В района в неделя, когато изчезна Румен, са паднали две лавини - едната голяма, а друга по-малка. За съжаление локацията от телефона му е показала сигнал в голямата снежна маса, която се е спуснала в улея, наречен Американката.

Претърсването на лавината обаче крие сериозни опасности за спасителите, тъй като във високата част над нея е надвиснала снежна козирка. Затова временно щабът на спасителите реши да спре операцията.

“Наш морален и човешки дълг е да намерим сноубордиста, така, че няма да се откажем”, каза пред “Труд” Красимир Стоянов от Пистовата спасителна служба в София, която има договор за обслужване на ски-център Картала.

А там в неделя група от петима скиори от София са на туризъм. Момчетата се спускат по пистата, но в един момент се разделят на две групи и се уговарят, като приключат да се срещнат при чайната. Румен кара заедно с още един млад мъж вляво от улея Американката. При спускането всички момчета достигат крайната точка, събират се в чайната и чакат Румен. Но след половин час разтревожени, че го няма, подават сигнал на тел. 112. Това е около 17,38 часа в неделния ден. Веднага се задействат спасителите от Благоевград и София, пристигат на помощ и техни колеги от Разлог и Банско с две обучени кучета за търсене на хора в лавини.
“Проблемът е, че няма свидетел на изчезването на момчето и претърсихме огромен район в радиус от 7 км. Изтощението бе огромно”, разказа Красимир.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България