Спасиха бъбрек с нестандартна интервенция

Доц. Стефан Стефанов по време на операция.

За първи път у нас

Органът е изваден, опериран и имплантиран обратно

В екипа се включи специално пристигнал професор от Виена

Бъбрекът на млад мъж бе спасен благодарение на сложна органосъхраняваща операция, която бе извършена за първи път у нас. При нея беше приложено едновременно оперативно лечение на рядка комбинация от две аневризми на дясна бъбречна артерия и тумор на същия бъбрек.

Интервенцията бе извършена от екип от съдови хирурзи, воден от доц. Стефан Стефанов, завеждащ Клиника по съдова хирургия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, съвместно с проф. Калоян Давидов, ръководител на Клиника по урология в УМБАЛ Токуда, както и гостуващия специално за случая проф. Томас Холценбайн, завеждащ Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в Клиника „Донаущат“ във Виена, Австрия.

Прогнозата на водещи наши специалисти от няколко болници е негативна, отхвърляща шанса за запазване на органа. Но екипът на доц. Стефанов поема риска да извърши органосъхраняващата операция по нетрадиционен за страната метод. Екипът съдови хирурзи успешно изважда бъбрека и отстранява двете аневризми. Следва успешна съдова реконструкция на артерията и клоновете й, както и пълно премахване на тумора от екипа уролози, водени от проф. Давидов. В края на сложната процедура, продължила над 5 часа, бъбрекът е успешно имплантиран обратно в областта на таза.

Благодарение на точната диагностика и смелата оперативна интервенция, след стандартен реанимационен период, в който бъбречната функция се възстановява напълно, пациентът е изписан без усложнения.

„Тази операция бе уникална за страната, а всичко това нямаше да бъде възможно без новата хирургична техника, която дава нов шанс и възможности за пациенти с подобна комбинирана патология по отношение на комплексност, радикалност и съхраняване на органните функции при млади пациенти“, доволен е от резултата доц. Стефан Стефанов. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве