Спекуланти ни спънаха за приемане на еврото

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза, че не сме изпълнили критерия за ценова стабилност, а бюджетният ни дефицит трябва да е под 3% от БВП.

Трябва да затягаме колана, за да влезем в еврозоната

Няма как да постигнем бюджетен дефицит под 3% от БВП, каза президентът на КНСБ

В Хърватия налагат глоби

Спекуланти ни препънаха за влизане в еврозоната от 1 януари 2024 г., стана ясно на конференцията „България по пътя на еврото“, организирана от Министерството на финансите.

България трябва да изпълни изискванията за ценова стабилност преди да подаде искане за оценка на готовността й за влизане в еврозоната, стана ясно от думите на зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Тъй като България не е изпълнила критерия за ценова стабилност няма да стане член на еврозоната от 1 януари 2024 г., заяви той. Но се надявам това да стане една година по-късно, продължи Домбровскис. Това означава, че може да влезем в еврозоната от 1 януари 2025 г., но ако инфлацията е значително по-ниска.

Проверките на Комисията за защита на потребителите показаха, че търговските вериги използват много некоректни практики, които водят до повишение на цените. Спекулата зависи от действията на правителството сега, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Ако сега не я овладеем, няма да убедим хората, че като влезем в еврозоната няма да има спекула, допълни той. Трябва Комисията за защита на конкуренцията да наложи ред, когато има нелоялни практики, каза Пламен Димитров. В Хърватия при приемането на еврото са налагали глоби на некоректни търговци, стана ясно на конференцията.

Според Маастрихтските критерии, за да влезем в еврозоната инфлацията в България трябва да не е по-висока от 1,5% над средната стойност между трите страни членки с най-ниска инфлация. Според данни на Евростат най-ниска е инфлацията в Люксембург (5,8%), Испания (5,9%) и Кипър (6,8%). За да изпълним критерия за еврозоната инфлацията ни трябва да е до 7,7%. Може да бъде направен малък компромис, както стана с Хърватия, но сега инфлацията ни е двойно по-висока.

Бюджетният дефицит на страната трябва да е под 3% от брутния вътрешен продукт, каза още  Валдис Домбровскис.

Бюджетът трябва да е дисциплиниран по отношение на разходете, за да бъде намалено потреблението, каза и управителят на БНБ Димитър Радев. През 2023 г. няма как да се вместим в бюджетен дефицит от 3%, освен ако няма социални проблеми, каза Пламен Димитров. Трябва да е ясно, че няма как да изпълним този критерий, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси