Специално оборудвана кола следи дистанционно платеното паркиране в София

Синя зона, паркиране. Снимка: Владимир Савов

От днес Център за градска мобилност дава още една възможност на водачите, които ползват услугата за платено локално паркиране да не пропуснат срок за подновяването му. Вместо съобщения по електронна поща, те ще получават напомнителен SMS преди да изтече срокът за приключване на правото за паркиране по този ред. Така водачът ще има време не само да реши дали иска да продължи услугата, но ще има време и да подаде документи в срок, съобщиха от ЦГМ.

SMS за напомняне ще се изпраща и в случай, че наближава време за доплащане на остатъка по договора за платено локално паркиране.

Номерът, от който ще се получават кратките мобилни съобщения е 1902. Това е същият номер, който ЦГМ вече използва за изпращане на съобщения, когато автомобил е бил санкциониран от екипите по контрол.

Допълнителна услуга за уведомяване на водачите, които ползват услугата платено локално паркиране е с цел максимално удобство за тях. До момента ЦГМ изпращаше напомнителни мейли, но получавахме сигнали, че част от тях не достигали по различни причини до водачите. Сега се надяваме, че с допълнителната и подсещаща информация ще спестим време и притеснения на нашите клиенти.

Само за този месец стикерите за платено локално паркиране, които изтичат са над 700.

От днес в синя и зелена зона тръгва и тестова кола, оборудвана с бордови компютър и камери. Те ще засичат от разстояние дали паркираните автомобили са заплатили престоя си. Системата сравнява информацията и оцветява в различен цвят за разпознаваемост различните случаи. Това не изключва проверката от екпите, тъй като в зоната се паркира включително и с хартиени талони. Целта на тестовата кола е да се провери работата на терен с тази нова технология и как тя може да направи по-качествена дейността на екипите на ЦГМ.

Коментари

Задължително поле