Спецпрокуратурата за ЛиЛана: 10 съдебни състава потвърдиха, че събраните доказателства предполагат вината й

Снимка: Архив

До момента 10 съдебни състава на Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд потвърдиха тезата на прокуратурата, че събраните доказателства, по обвиненията, за които Деянова е привлечена към наказателна отговорност, дават основание да се изведе обосновано предположение, че е извършила престъпленията, за които е обвинена.

Това се казва в позиция на Спецпрокуатурата, разпространена по повод отправени днес твърдения на Лиляна Деянова (ЛиЛана), че повдигнатото й обвинение за отклоняване на средства по европейски проекти
е манипулация на държавното обвинение.

"Категорично установено е, че активът по един от проектите, представляващ безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не фирмата на обвиняемата по същото дело А.Й., получила европейско
финансиране за неговото разработване", посочват от Специализираната прокуратура.

Предмет на разследването на Специализираната прокуратура са общо 11 договора с европейско финансиране на обща стойност 4 883 298,72 лева.

Във връзка с действията по разследването и събраните документи от ДАНС и Специализираната прокуратура, Министерството на икономиката е предприело процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 договора. Два от договорите са прекратени, без по тях да са предоставяни средства, а един е в процес на прекратяване. По останалите 4 договора са назначени технически експертизи, чиито заключения се очакват.

За разследването на Специализираната прокуратура на 11-те договора е информирана Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право