Спецпрокуратурата обвини двама души, сговорили се да изнудват хора чрез заплахи и психически тормоз

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица за участие в престъпен сговор за изнудване на територията на цялата страна.

Двамата бяха задържани на 18 декември 2019 г. в София в хода на действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Събраните доказателства сочат, че от май 2019 г. обвинените започнали да набелязват жертвите си сред хора с финансови възможности. В някои случаи рекетьорите се представяли пред тях като служители в колекторски фирми и им предявявали искания за плащане на определени суми. Засипвали ги със заплахи за физическа разправа, използвайки всички възможни начини – очи в очи, по телефона, чрез комуникационните приложения и социалните мрежи. С психически тормоз те успели да принудят жена да им предаде 32 000 лева. В други случаи влизали в контакт чрез социалните мрежи с момичета и жени и

общували с тях докато спечелят доверието им – дотолкова, че да изпратят на изнудвачите свои голи снимки. Веднага следвало искане за откуп, за да не бъдат изпратени компрометиращите кадри на близките им или да бъдат разпространени в социалните мрежи.

Изнудвани от двамата се оказали граждани от София, Пловдив, Стара Загора и други градове.

На 19 декември 2019 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на двамата обвинени. Съдът уважи искането и определи най-тежката мярка за неотклонение за всеки от тях.

Определението може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Коментари

Задължително поле