Спецсъдът остави в ареста двама от бандата за лихварство и изнудване във Варна

Днес, 26 ноември 2020 г., Апелативният специализиран наказателен съд потвърди задържането под стража на двама обвинени от Специализираната прокуратура за участие в 4-членната организирана престъпна група за лихварство и изнудване, действала на територията на град Варна. Това съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

Другите двама обвинени по досъдебното производство са с мерки за неотклонение "гаранция в пари" по преценка на наблюдаващия прокурор.

Обвинените за участие в групата бяха задържани на 16 ноември 2020 г. при специализирана полицейска операция под надзора на Специализираната прокуратура.

Събраните доказателства сочат, че от началото на 2017 г., с цел да набавят за себе си имотна облага, отпускали заеми на зависими от хазарта лица срещу лихви между 20 и 30 процента. Набелязвали жертвите си в игрални зали и казина. На загубили предлагали заем, с който да си върнат парите, а когато размерът на поискания кредит бил висок - искали да подпишат запис на заповед с начислена висока лихва или „временно“ прехвърляне на недвижим имот.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Коментари

Задължително поле