Предупреждение за силен вятър е в сила за почти цялата страна

Васил Михайлов стана носител на наградата за цялостен принос към киното

Едва един от всеки 10 българи спортува активно

Британската полиция се свърза с руски емигранти, за да обсъди безопасността им след убийството на бизнесмена Николай Глушков

Повече от 100 полета са отменени днес от летище „Хийтроу“

Си Цзинпин беше преизбран за президент на Китай

Уволниха зам.-директора на ФБР

20 000 зрители и дъжд за ЦСКА – „Левски“

Съдията, който не дава дузпа

На 17 март 2018 да почерпят

Луиза Григорова дава любовни съвети на тийнейджърки 16 известни българки споделят за първия секс и други истории

Лара Крофт раздава секси ритници Елизабет Шу се завръща в главната женска роля

Легионерът от Орешник излезе от ареста срещу 5000 лева гаранция

Доналд Туск: ЕС ще изпрати ясно послание за отравянето на Сергей Скрипал

Макрон: Русия стои зад покушението срещу Скрипал

Спешните медици против новите тестове за шофьори

Националната асоциация на работещите в спешна помощ се обяви готвените промени в наредбата за установяване на употреба на алкохол и/или наркотици от водачите на пътя.

Наредбата, която МВР пусна за обществено обсъждане предвижда шофьорите, които бъдат уличени в употреба на наркотични вещества да дават урина за изследвания. Ако в нея бъдат открити следи от дрога, тогава ще се прави и кръвен тест. Това досега можеше да става в лечебни заведения, ДКЦ-та и медицински центрове. Според новата наредба обаче кръвните тестове ще се правят само в Спешни центрове. Намалява се и срокът за явяване на водачите за медицинско изследване от 2 часа на 90 минути.

„Спешните екипи са много натоварени, те и сега едва смогват да извършат изследванията в срок от 2 часа. Скъсяването на интервала ще принуди спешните медици да приоритизират медицинско изследване за алкохол или наркотици пред пациенти в животозастрашаващи състояния”, заяви пред „Труд“ председателят на НАПСП д-р Десислава Кателиева.
Тя обясни, че друг основен проблем е, че наредбата предвижда изследването може да се извърши само от лекар, а при липсата на такъв – от друг медицински специалист, писмено упълномощен от ръководителя на лечебното заведение.
„Много от тестовете ще бъдат оспорвани, защото това на практика е документна измама – как там където няма лекар медицински специалист да се подпише вместо него? Или пък лекар, който не е правил теста да сложи подписа си под него?“, запита още Каталиева.

Ще описват поведението на водачите

Дейности, които не влизали в компетенциите на специалистите

От Националната асоциация на работещите в спешната помощ в България са недоволни и от това, че медицинските специалисти ще трябва да описват поведението, общото психично и соматично състояние, поведенческите реакции, степента на съзнанието и абстинентните прояви, ако има такива, спрямо лицето, което се изследва за наличието на алкохол или наркотични вещества в кръвта.

“Тези дейности не спадат към компетентностите на медицинските специалисти в спешната помощ, а влизането в сила на тази наредба ще ги принуди въпреки това да ги изпълняват”, обясни пред “Труд” Каталиева.
Новата наредба трябва да смени действащата сега Наредба №30 от 2001 г., в която имаше множество вратички, през които опитни адвокати измъкваха своите клиенти.

Кръвта за изследвания вече няма да се пази в шишенца с гумени тапи, запечатвани с парафин, а в специални вакумни епруветки. Те ще се пълнят от вената на шофьора и от тях ще се отделят количества за анализ без досег с въздуха.
В наредбата за първи път се предлага алтернатива на онези, които се страхуват да дават кръв за алкохолна проба. Те ще минават на тестове на стационарни дрегери, определящи промилите в количество издишан въздух. Твърди се, че показанията на тези уреди са по-точни от тези на преносимите дрегери, с които разполагат патрулите.
Преди да бъде взета кръв, мястото на ръката ще се промива с кислородна вода или друг антисептик, който не е на спиртна основа. В сегашната наредба пише, че се използва воден разтвор на сублимат, отричан от лекарите, защото е силен алерген.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.