Катер на гръцката брегова охрана се вряза в лодка с мигранти

Министър Захариева: България за първи път получава категоричен доклад, че е изпълнила всички критерии

Повдигнаха обвинение на търновец за иманярство

Теменужка Петкова: Готовността на страната ни за есенно-зимния сезон е добра "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток", заяви енергийният министър

Как се плаща в ресторант с перли?

Дерменджиев: Ще направим всичко възможно, за да се класираме на Европейското първенство

Тодор Кантарджиев: Сега е точният момент за поставяне на противогрипна ваксина

Министър Маринов: Има задържани след акцията за купуване на гласове в Несебър, сред тях е и кметът Те ще бъдат конвоирани до Столичното следствие днес

Президентът на Чили обяви пакет от социални мерки, за да спре протестите в страната

Обсъждат проектобюджета на НЗОК за 2020 г.

Путин и Ердоган съгласуваха план за прекратяване на бойните действия в Северна Сирия

Певицата Мария се показа без грим (СНИМКА)

Загорчич и Ангелов – мохиканите на Първа лига

Британският парламент отхвърли искането на Джонсън за бързо прокарване на законопроекта за Брекзит

Спешните медици против новите тестове за шофьори

Националната асоциация на работещите в спешна помощ се обяви готвените промени в наредбата за установяване на употреба на алкохол и/или наркотици от водачите на пътя.

Наредбата, която МВР пусна за обществено обсъждане предвижда шофьорите, които бъдат уличени в употреба на наркотични вещества да дават урина за изследвания. Ако в нея бъдат открити следи от дрога, тогава ще се прави и кръвен тест. Това досега можеше да става в лечебни заведения, ДКЦ-та и медицински центрове. Според новата наредба обаче кръвните тестове ще се правят само в Спешни центрове. Намалява се и срокът за явяване на водачите за медицинско изследване от 2 часа на 90 минути.

„Спешните екипи са много натоварени, те и сега едва смогват да извършат изследванията в срок от 2 часа. Скъсяването на интервала ще принуди спешните медици да приоритизират медицинско изследване за алкохол или наркотици пред пациенти в животозастрашаващи състояния“, заяви пред „Труд“ председателят на НАПСП д-р Десислава Кателиева.
Тя обясни, че друг основен проблем е, че наредбата предвижда изследването може да се извърши само от лекар, а при липсата на такъв – от друг медицински специалист, писмено упълномощен от ръководителя на лечебното заведение.
„Много от тестовете ще бъдат оспорвани, защото това на практика е документна измама – как там където няма лекар медицински специалист да се подпише вместо него? Или пък лекар, който не е правил теста да сложи подписа си под него?“, запита още Каталиева.

Ще описват поведението на водачите

Дейности, които не влизали в компетенциите на специалистите

От Националната асоциация на работещите в спешната помощ в България са недоволни и от това, че медицинските специалисти ще трябва да описват поведението, общото психично и соматично състояние, поведенческите реакции, степента на съзнанието и абстинентните прояви, ако има такива, спрямо лицето, което се изследва за наличието на алкохол или наркотични вещества в кръвта.

“Тези дейности не спадат към компетентностите на медицинските специалисти в спешната помощ, а влизането в сила на тази наредба ще ги принуди въпреки това да ги изпълняват”, обясни пред “Труд” Каталиева.
Новата наредба трябва да смени действащата сега Наредба №30 от 2001 г., в която имаше множество вратички, през които опитни адвокати измъкваха своите клиенти.

Кръвта за изследвания вече няма да се пази в шишенца с гумени тапи, запечатвани с парафин, а в специални вакумни епруветки. Те ще се пълнят от вената на шофьора и от тях ще се отделят количества за анализ без досег с въздуха.
В наредбата за първи път се предлага алтернатива на онези, които се страхуват да дават кръв за алкохолна проба. Те ще минават на тестове на стационарни дрегери, определящи промилите в количество издишан въздух. Твърди се, че показанията на тези уреди са по-точни от тези на преносимите дрегери, с които разполагат патрулите.
Преди да бъде взета кръв, мястото на ръката ще се промива с кислородна вода или друг антисептик, който не е на спиртна основа. В сегашната наредба пише, че се използва воден разтвор на сублимат, отричан от лекарите, защото е силен алерген.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.