Спират измамен сайт след разследване на „Труд“

Проверка на “Труд” за снимката на проф. Терзиев показва, че същият човек в полския вариант на сайта за продажба на стелките се казва Марчин Тржепицки, а в италианския вариант на сайта името му е Коррадо Требалди.

Комисията за защита на потребителите потвърди за измама със стелки, за които се твърди, че лекували болести

Сезиран е органът за защита на потребителите в Нидерландия

Проверявани са по сигнал и през 2019 г.

Сайт, публикувал лъжливи съобщения и реклама на лечебни стелки за обувки, се очаква да бъде спрян, съобщава в писмо до “Труд” Комисията за защита на потребителите (КЗП). Тя е предприела разследване по случая след публикацията на вестника от 26 май тази година под заглавие “ Лъжат, че стелки премахвали болки ”.

Проверката на КЗП е установила, че общо четири сайта рекламирали стелките - два с домейн в САЩ, един в Германия, регистриран от Х. Ч., и един в Нидерландия. От КЗП потвърждават нашата информация, че при проверка на измисления персонаж в търсачката, се появявали свързани сайтове, в които “има снимки и описания на лица с неистинна самоличност”, което се смята за нарушение.

Комисията потърсила съдействието и на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” в МВР, за да помогнат установяването на физически или юридически лица, опериращи през сайтовете за реклама на продукта.

“Твърденията, че дадена стока може да лекува вродени дефекти и болести е нелоялна търговска практика по Закона за защита на потребителите”, споделят от КЗП. В писмото от комисията потвърждават, че сме разкрили измама, за която имали сигнал още през 2019 г. По повод същия продукт от КЗП, е направена проверка чрез покупка на стелките, които дошли в България с посредничеството на румънска куриерска фирма. Тогава от комисията сезирали органа за защита на потребителите в Румъния.

По случая е сезиран органът за защита на потребителите в Нидерландия, тъй като основният сайт, който разпространява заблуждаваща реклама, се обслужва от хостинг компания там. Според КЗП се очаква те да спрат достъпа до сайта в страните членки на ЕС.

Материалът, по който КЗП се сезира, е за стелките за обувки “Промагнетин”, познат още като “Биостепмагнетик” или “Магнето 500”. Заблуждаващата реклама на стелките, които уж лекували 41 вида болки, всъщност е схема за измама, която струва солено за заблудилите се потребители - цели 76 лв.

Схемата, която търговците използват, е една и съща всеки път - фалшив лекар и несъществуващи доволни клиенти, които хвалят продукта, който бил революционен, а в повечето пъти професорът, който открил продукта, спечели дори Нобелова награда.

Проверката на “Труд” показа, че проф. Мартин Терзиев, представен като учен, специалист по молекулярна биология и биомедицинско инженерство, е фалшив персонаж. За това пишат и полски журналисти от “Конкрет 24” още през октомври 2019 г.

Разкрихме още:

Търговец се гаври със слепотата на хората 

Хранителна добавка срещу проблеми в леглото

Преди ден разкрихме, че търговец се гаври със слепотата на хората , като им обещава, че с носенето на перфорирани очила за 69 лв., ще се изцелят от слепота. А несъществуващ лекар твърди, че те проработили при баба му. Така наречените перфорирани очила, присъстват на пазара в България от 10 години и ги продават за около 6 лв. в китайските магазини, а в аптеките струват около 20 лв. Но на страницата на продукта “Pinhole glasses” ги продават за 69 лв.

Според д-р Драгомир Драганов, дългогодишен офталмолог, рекламата на перфорирани очила съживява една доста стара измама. А два пъти през последната седмица пациенти го питали за тези очила. На всички казал: “Това е абсолютна заблуда”.
Освен това, видяхме, че в национален всекидневник търговци спекулират с хранителна добавка, която “помагала” за проблеми в леглото срещу 35 лв. с намаление.

В интернет и в печатни издания

„Труд“ продължава да разобличава лъжите

Продуктите са със завишени цени

“Труд” продължава разследването на измамници, които спекулират с потребителите в интернет и използват заблуждаващи реклами, за да изкарат 80 лева от един обикновен продукт, който не би трябвало да струва повече от 10-15 лева.

Някои от най-наглите измами, които сме разкривали е заблуждаващата реклама за масло от канабис , което уж лекувало и възстановявало ставите. Продуктът Cannabis oil, който струва 69 лв., е на същата фирма, която има над 10 други хранителни добавки със съмнителни ефекти върху болести на хората. Фирмата е регистрирана в Панама с цел да избегнат проверки и глоби за заблуждаващата реклама, а в България ползват посредник за изпращане на пратките чрез куриер.

Припомняме

Втора проверка на КЗП след наша публикация

Нямат юрисдикция в офшорни зони

“Труд” не спира да пише за заблуждаващи реклами, които се рекламират в периодични издания и интернет, които жилят хиляди потребители у нас и в чужбина, а Комисията за защита на потребителите (КЗП) се сезира по наш материал за втори път. Една от спънките пред нашите власти, е фактът, че нямат юрисдикция над реклами и търговци, които са регистрирани в офшорни зони и страни извън ЕС, например Панама или Бразилия.

Но ако сайтът е регистриран в ЕС, както беше случаят с полски търговецът, който мамеше с мазило за болки в гърба, КЗП може да изпрати сигнал до системата за обмен на информация за трансгранични нарушения на потребителското право, за да може националният контролен орган там да предприеме действия. Точно това се случи с нашия сигнал за заблуждаващата реклама на “Flexa plus optima”. Но данни за резултата от проверката, все още няма.

Коментари

Задължително поле