Спи спокойно, Москва!

Обвиненията, че България и Румъния застрашават Русия е някакъв виц

В началото звучеше като виц - поредна атрактивна изява на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова - но пореден ден темата продължава да е гореща, незнайно защо. Всичко започна с изявление на руската дипломатка, която изрази безпокойството на Кремъл от превъоръжаването на България и Румъния. Според нея броят на корабите на военноморските сили на страните от НАТО плаващи до пристанищата на Черно море на съюзниците и партньорите на алианса, броят на полетите на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати по границите с Русия се увеличават.

„Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се разработват сценарии, които предполагат и предвиждат удари, включително на руска територия“, категорична е тя. След това намеси и Украйна и Грузия, които също били привличани към НАТО и били обучавани да се изправят срещу Русия.

Първо нашето Външно, а сетне и министър-председателят Бойко Борисов успокоиха Москва.

„Не са верни твърденията, че България участва в сценарий за нападение по държави около Черно море. Единственото различно, което правим в сравнение с предишни години, е да модернизираме военната си техника и летища за новите самолети F-16 Block 70. Увеличаваме и способностите на военноморските сили, защото флотът ни не е в добро състояние. Сигурността в Черноморския регион е изключително важна, а нашите действия са в съответствие с международно право“, каза дипломатично Борисов.

Да прегледаме набързо и грубо кой с какво разполага, за да сме наясно кой кого може да заплаши при един сблъсък. Бюджетът на Руските въоръжени сили за 2019 е $65,1 млрд., а на българските - $2,179, като в тях включваме и предварително платените накуп изтребители F-16, иначе бюджетът е значително по-малък.

Като стана дума за изтребители, да погледнем към небето. В Руските военно-космически сили служат 430 хиляди души. Подчертавам думата „космически“, което подсказва леко предимство на руската армия над българската. Само във ВВС служат 148 хиляди души, а на въоръжение са 4163 самолета и хеликоптери - сред тях са и най-модерните модели изтребители, бомбардировачи, бойни хеликоптери. По инвентар българските ВВС разполагат с 63 летателни средства, повечето на ръба на ресурса, някои твърдо кацнали на земята, но изглежда това плаши Захарова. Срещу тази мощ, която ще се изсипе над клета Русия, Москва може да изправи едва 135 хиляди души от Противовъздушните и противоракетните войски, въоръжени с най-модерните системи в света. Цялата българска армия по щат е към 33 хиляди души, но сме юнаци и ще се справим.

Няма да разглеждаме сухопътните им войски, защото като ги нападнем, допускам няма с какво да стигнем до тях, че да ги бием, но само за протокола, на служба към момента има около 350 хиляди бойци, отделно към тях могат да се добавят и Въздушно-преносими войски, спецназ и какво или още не. Спомнете за колко време Москва прехвърли специална бригада в Нагорни Карабах.

За да сложим точка на безсмислената дискусия, към цялата картина на космически, сухопътни, военно-въздушни, военно-морски (океански) сили, ще добавя и стратегическите ракетни войски, демек онези с ядреното оръжие. Така че, спи спокойно Москва, засега няма да завладяваме Русия. Засега! Като дойдат осемте F-16, тогава ще трепериш.

Наистина ли някой смята, че Кремъл се е уплашил от трупането на оръжие в България и по бреговете на Черно море? Това звучи като виц, но не е. Не е и глупаво изказване, а поредно подръпване на ушите. Един вид не сме ви забравили.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари