Отдушникът на зодиите в кризата

Сблъсък с интриги за Стрелците, нови доходи за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 5 април 2020 да почерпят

Зад завесата на пандемията

708 жертви на COVID-19 във Великобритания, сред тях е и 5-годишно дете

Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Заловиха лидера на Ислямска държава в Афганистан (ВИДЕО)

Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

Медицинският експертен съвет към правителството спира да съществува

Люксембург доживя голям футболен форум

Спад на броя на загиналите от коронавирус за денонощие в Италия

Борисов и Нетаняху обсъдиха пандемията от COVID-19

Гърция удължи мерките до 27 април

Жертвите на коронавируса по света са над 60 000

Хората без здравна застраховка в САЩ може да платят до 74 000 долара за лечение на COVID-19

Спряха водата на три села в Монтанско заради арсен

Завишени стойности на арсен са открити в извор, който подава вода на три села от област Монтана. Водоподаването в селищата е спряно, хората в района ползват водоноски, съобщи депутатът от ГЕРБ инж. Дилян Димитров.

От миналата седмица ВИК е спряло чешмите в селата Бели брег, Громшин и Кобиляк в община Бойчиновци. При периодичните проби, които се вземат от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, е било установено, че съдържанието на арсен в Помпена станция – Кобиляк в отделни моменти варира от 12 до 15 милиграма на литър, при норма 10 мг/л.

„Получихме съобщение от РЗИ за завишеното съдържание на арсен и предписание да проучим източника на замърсяването и да организираме снабдяването на трите села с чиста питейна вода. Чешмите вече се ползват само за битови нужди, а в селищата всеки ден се изпращат водоноски. Обърнали сме се към учени от БАН и Университета по архитектура, строителство и геодезия и експерти от Басейнова дирекция за откриване на причините за замърсяването и търсеното на изход от ситуацията”, заяви шефът на ВИК – Монтана инж. Валери Иванов.

Според местни специалисти най-вероятно изворът край село Кобиляк, който снабдява трите села, е замърсен от близката река Огоста. В горния си участък, при изворите в Балкана реката минава край стари уранови рудници.

„Проблемът е сериозен! 1100 души са оставени без питейна вода в домовете си. Правим всичко възможно да задоволим потребностите им с водоноски, но в жегата е много тежко. Предполагам, че ще трябва да се търси нов водоизточник, но за това ще трябват средства, каквито общината ни няма”, заяви кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.