Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Спряха водата на три села в Монтанско заради арсен

Снимка: Архив

Завишени стойности на арсен са открити в извор, който подава вода на три села от област Монтана. Водоподаването в селищата е спряно, хората в района ползват водоноски, съобщи депутатът от ГЕРБ инж. Дилян Димитров.

От миналата седмица ВИК е спряло чешмите в селата Бели брег, Громшин и Кобиляк в община Бойчиновци. При периодичните проби, които се вземат от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, е било установено, че съдържанието на арсен в Помпена станция – Кобиляк в отделни моменти варира от 12 до 15 милиграма на литър, при норма 10 мг/л.

„Получихме съобщение от РЗИ за завишеното съдържание на арсен и предписание да проучим източника на замърсяването и да организираме снабдяването на трите села с чиста питейна вода. Чешмите вече се ползват само за битови нужди, а в селищата всеки ден се изпращат водоноски. Обърнали сме се към учени от БАН и Университета по архитектура, строителство и геодезия и експерти от Басейнова дирекция за откриване на причините за замърсяването и търсеното на изход от ситуацията”, заяви шефът на ВИК – Монтана инж. Валери Иванов.

Според местни специалисти най-вероятно изворът край село Кобиляк, който снабдява трите села, е замърсен от близката река Огоста. В горния си участък, при изворите в Балкана реката минава край стари уранови рудници.

„Проблемът е сериозен! 1100 души са оставени без питейна вода в домовете си. Правим всичко възможно да задоволим потребностите им с водоноски, но в жегата е много тежко. Предполагам, че ще трябва да се търси нов водоизточник, но за това ще трябват средства, каквито общината ни няма”, заяви кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.