Руски сайт печели на гърба на болно българче

Шефът на КЗП: Не винаги офертите за почивки са толкова действителни и красиви, колкото изглеждат, нужна е проверка

Отбелязваме деня на Света Злата Мъгленска

Чистка и по-високи заплати в школите

Очаква ни лятно време през почивните дни До края на октомври температурите ще са по-високи от обичайните, каза синоптикът Анастасия Стойчева

Прощаваме се с Милчо Левиев

Полицията в Бразилия уби трима престъпници след зрелищен обир на летище

Трус от 5,7 по Рихтер разлюля Аляска

Слънчево и топло време днес

Четвърта вечер на безредици в Каталуния, за днес е насрочена обща стачка (ВИДЕО)

САЩ налагат мита на европейски стоки за 7,5 милиарда долара

Страните от ЕС не успяха да се договорят за начало на преговори със Скопие и Тирана

Какви територии искаше Гърция от България през 1946 г. На Парижката мирна конференция съседите ни претендираха за наша територия с площ от 10 000 кв. км с население над 400 000 души

Дневен хороскоп на Алена за петък, 18.10.2019

Срутващ се глетчер заплашва хиляди хора 250 000 куб. м лед се спускат към долината Фере

Експерти смятат, че надвисналото бедствие е резултат от глобалното затопляне

Част от глетчер върху склоновете на Мон Блан – планински масив в Алпите, който е най-високият в Западна Европа, е пред срутване. Заплахата от такова бедствие принуди италианските власти да затворят пътища и да евакуират алпийски селища, а премиерът Джузепе Конте да отправи тази седмица спешен призив за действия срещу глобалното затопляне, предадоха световните агенции.

Ледената маса от приблизително 250 000 кубически метра заплашва да се срути по планинския склон, предупреди в изявление цитирано от Ройтерс, кметът на близкото градче Курмайор, Стефано Мизерочи. Той е разпоредил затварянето на два участъка от местни пътища и евакуирането на високопланинските хижи и заслони, след като експерти предупредиха че ледникът Планпинсьо се спуска с увеличаваща се скорост към долината Фере. Между края на август и началото на септември долната част на глетчера е започнала да се смъква с между 50 и 60 см на ден.

„Този феномен за пореден път показва до каква степен планината изживява период на големи промени, които са в резултат на климатичните фактори, както и колко е уязвима”, се казва в изявлението на Мизерочи.

Италианският премиер Конте, който в момента е в Ню Йорк за заседанието на Общото събрание на ООН, обяви от трибуната на световната организация, че „новината за заплахата от срутване на ледника е предупреждение, което не трябва да оставя света безразличен, а да ни накара да се мобилизираме”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.