Стево Пендаровски: Спорът между България и Северна Македония ще се реши, само ако се зачита достойнството на двата народа

Стево Пендаровски

Спорът между София и Скопие може да бъде разрешен, само ако последователно се зачита достойнството и на македонския, и на българския народ, и чрез избягване на опасния капан на историческия ревизионизъм, когато той се основава на политически конструкции, а не на факти. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски пред "Дойче Веле" след интервюто на премиера Зоран Заев за БГНЕС.

„Гледах интервюто на министър-председателя и прочетох реакциите на македонската общественост и в някои от коментарите, за съжаление, имаше дилема дали държавното ръководство действа само с оглед този жизненоважен национален проблем. Разрешаването на спорове със стратегическа тежест изисква две предпоставки: да имате политическа воля, което понякога означава политическа смелост, да постигнете консенсус, който да не е с цел повишаване на вашия рейтинг. И второ - да се придържате към международно проверени исторически факти и към политическата реалност, която е очевидна", смята Пендаровски.

"Аз съм първият македонски политик в историята, който публично предложи по-широк политически дискурс относно един от най-великите апостоли на македонското революционно движение. Аз обаче не отидох по-далеч, защото това е работа на комисията, съставена от историци, а не на политици. Много пъти сме обсъждали тази тема с премиера Заев и никога не сме имали спор, че някои личности и събития могат да се честват и от двете страни, но и че македонският народ има своя собствена история, както българският народ има своя собствена. В същото време във всичките си публични изяви ясно казвам, че антифашистката борба е в основите на съвременната македонска държава и в тази борба ние се борихме срещу онези, които бяха на страната на фашистите", добавя още македонският президент.

"20-годишният ми опит в международната политика ми позволява да преценявам точно думите и нагласите, които изразявам, когато разговарям с моите български събеседници и наши приятели от международната общност. И ясно казвам на всеки от тях, че македоно-българският спор може да бъде разрешен, само ако последователно се зачита достойнството и на македонския, и на българския народ, и чрез избягване на опасния капан на историческия ревизионизъм, когато той се основава на политически конструкции, а не на факти“, обясни държавният глава на югозападната ни съседка", каза още Пендаровски.

Коментари

Задължително поле