Столицата е лидер в Европа по поскъпване на офисите

Наемите в центъра нараснаха със 7,1% спрямо предходното тримесечие

София е на първо място в Европа по покачване на наемите на офис площи през третото тримесечие на 2018 г., показват данните на консултантска компания. Наемите в най-високия сегмент на пазара - сгради от клас А с централно местоположение, нараснаха със 7,1% спрямо предходното тримесечие. За площи в такива сгради вече се преговаря при нива от 15 евро/кв.м., при 14 евро/кв.м. преди, показват данните на компанията. На годишна база повишението на наемите в първокласните офис сгради в София е малко над 11%. За висок клас офис сгради на комуникативни локации извън центъра, търсените наеми също отбелязаха лек ръст – от 13,5 евро на 14 евро за кв. м.

„Повишаването на офис наемите е продължение на тенденцията от последните години под влияние на ограниченото предлагане на първокласни площи и активното търсене. Този тренд обаче ще се обърне предвид факта, че пазарът вече е близо до точката на насищане, а предлагането се очаква значително да нарасне през следващите години“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в компанията. Според нея, в рамките на следващите 4 години се планира завършването на офис площи, които обичайно биха се усвоили от пазара за повече от 6 години. Това ще доведе до повишаване на незаетостта и натиск върху наемните цени.

В същото време наемите на първокласни складови площи в столицата остават без промяна – 4 евро/кв. м. Сходна е картината на търговските улици, където наемните на магазин от 100 кв. м се запазват около 50 евро/кв. м.

Офис пазарите в Европа като цяло имаха силно трето тримесечие, с ръст на наемните от 0,7% спрямо предходните три месеца и 2,5% на годишна база. Това е осмо поред тримесечие на покачване на наемите. В Централна и Източна Европа средното поскъпване спрямо предходната година е 2,6%.

По данни на компанията по-високи нива се наблюдават на 12 от общо 47 пазара на континента. Двигатели на ръста са Германия и някои регионални центрове във Великобритания, като Бристол, Единбург и Нюкасъл.

Офис пазарът в Европа отбелязва най-висок ръст на наемите в сравнение с останалите два сегмента – търговски и индустриални имоти. На годишна база покачването при логистичните площи е 1,8%, докато при търговските улици дори има лек спад от 0,5% на годишна база.

„Във всички сегменти ключовите европейски пазари като Великобритания, Франция, Германия, Скандинавските страни и Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург), отбелязаха стабилен ръст на наемите, вече достигнаха и дори надскочиха нивата преди кризата. Пазарите в Южна, Централна и Източна Европа бяха по-тежко засегнати, но някои сектори като търговските улици наваксват предишния спад на цените“, коментира Найджъл Алмънд, мениджър „Информация и анализи“ в компанията.

Коментари

Задължително поле