Русия напълно затваря границите си

Гл. комисар Николов: Най-голяма необходимост от доброволци има в подкрепа на лечебните заведения

Още двама с коронавирус в Шумен – на 83 г. и 65 г.

Дезинфекцират 20-километров участък от магистрала “Марица“ преди “Капитан Андреево”

Спряха снимките на турски сапунки

Вицепремиерът Николова: АИКБ не подкрепя мерките за компенсации на бизнеса КРИБ с частична подкрепа

Ген. Мутафчийски: 18 са новите случаи на коронавирус у нас Шест са вече починалите от заразата

Премиерът: България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки (ВИДЕО) 81 държави са поискали пари от МВФ, заяви Борисов

Националният щаб ще провежда брифингите си само веднъж на ден в МС

НСТС с консенсус за компенсиране на компаниите, засегнати от кризата

Проф. Олег Асенов: Временно се преустановяват ограниченията за движение на камионите по „зелените коридори“

Том Ханкс и съпругата му се завърнаха в Лос Анджелис (СНИМКА)

Гърция обмисля да затвори вътрешните летища, към островите пътуват само местни жители

Гл. комисар Светлан Кичиков на ГКПП „Капитан Андреево“: Взетите мерки от държавата дават резултат

За маските и мацките Постовете на кифлите изпосталяха внезапно

Столичната община да финансира програма за филтри на комините Тези уреди намаляват замърсяването с 80%

Сменят отоплението на 1/3 от ползващите твърдо гориво

В бюджета на Столичната община за 2019 г., който предстои да бъде обсъден и представен, кметът на София Йорданка Фандъкова ще предложи да бъдат отделени средства за пилотна програма за поставяне на филтри на комините за домакинства в София. Това стана ясно по време на заседание на Столичния общински съвет.

Тази мярка е свързана с намаляване на замърсяването на въздуха от битово горене. „Въпреки че тази мярка не променя начина на отопление, поради което тя не е заложена за програмите за финансиране с европейски средства, моето лично мнение е, че трябва да се възползваме. Данните от филтрите, които поставихме пилотно показват, че замърсяването с тях спада с над 80%. Ще направим анализ затова за кои домакинства и в кои райони, тя би била най-подходяща“, каза Фандъкова.

Пред „Труд“ тя допълни: „Все още е рано да говорим за конкретика, защото предложението, което което аз предстои да направя във връзка с приемането на бюджета на Столичната общинна, е да отделим в рамките на този бюджет една сума, която не можем да си позволим да е много голяма. Тя ще ни позволи да разработим такава програма със средства от общината, защото европейските програми не позволяват това, за да можем да включим и тази възможност. Знаем, че все още филтрите са доста скъпи, но имаме уверението, че много компании правят опити да започнат производство в България, да намалят цените. Разбира се, ние докато подготвяме програмата, ще следим и това, за да може да дадем разумно предложение на софиянци и да реагираме поне на местата, в които другите възможности като газификация, топлоснабдяване, печки на пелети не са възможни“, обясни кметът.

Бюджетът за 2019 г. ще бъде обсъден в следващия месец. Ако програмата бъде приета, кметът ще възложи тя да се разработи в първите месеци на следващата година.

„София безспорно има проблем с високите нива на фини прахови частици в зимните месеци. Пиковите стойности, които регистрираме в студените зимни дни, се дължат на битовото отопление с нискокачествени въглища, сурови дърва и разбира се, горенето на отпадъци. През лятото направихме специално проучване, което показа, че 55 000 домакинства в София се отопляват на дърва и въглища“, заяви още кметът по време на заседанието на СОС. В тази връзка общината предприема мерки, финансирани от европроекти.

„Подготвили сме проектите за подмяна на стари отоплителни инсталации на дърва и въглища с по-екологични – газифициране, топлофициране, климатици и печки на пелети. С някои големи български общини кандидатствахме по Програма LIFE на ЕК и вече имаме одобрен проект за подмяната на старите отоплителни инсталации на 5 хил. домакинства. Вече имаме и покана по оперативна програма „Околна среда“ и имаме готовност да внесем проекта за подмяна на старите печки на 15 хил. домакинства. С тези два проекта целта ни е безплатно за домакинствата да сменим отоплението на 1/3 от тези, които се отопляват на твърдо гориво. Това е мярка, която ще има реален принос за подобряване на качеството на въздуха. Вярвам, че с пилотния проект в Нови Искър ще успеем да убедим домакинствата, че това ще е по-добре и за тях и за качеството на въздуха“, обясни Фандъкова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.