Столична община е готова да плати 1,2 млн. лв. за къщата на Пейо Яворов

Къщата на поета Пейо Яворов отново се продава на търг и Столична община ще участва в него. Първият път, когато сградата беше обявена за продажба, беше миналата година, но тогава не се намери купувач. Тогава цената беше 1,63 млн. лв., докато сега е 1,285 млн. лв.

Къщата на поета в момента е частна собственост и музей. Идеята Столична община да закупи този обект е подкрепена както от премиера Бойко Борисов, така и от министъра на културата Боил Банов. Още от началото е имало проблеми с продажбата, тъй като се оказва, че има разминавания в документите за собственост, както и няколко възбрани върху имота. Още тогава кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че къщата на Пейо Яворов няма да бъде използвана за други цели, освен да бъде музей, за да се запази културното наследство.

Сега къщата отново се продава и позицията на Столична община не е променена. На заседание на Столичния общински съвет беше заявено, че Общината ще се бори за имота и държи той да остане музей. Във връзка с това заявиха, че ако бъде успешно закупена, сградата ще бъде реставрирана в оригиналния си вид. Беше подчертано, че къщата е и в системата на Националния литературен музей, тъй като Пейо Яворов е един от бащите на съвременна литературна България.

От Общината заявиха още, е сградата е била подложена на различни външни финансови и правни анализи, за да може да се явят на публична продан и обектът да бъде придобит. За целта са изследвани въпроси, свързани с това дали има други вземания, които не са публично известни, както и изследвания върху това каква е реалната цена на сградата, която е справедлива за този културен обект.

На заседанието на Столичния общински съвет от Общината, в лицето на ресорния заместник-кмет на София Тодор Чобанов, заявиха своята готовност да заплатят 1,285 млн. лева за къщата. На въпрос дали ще предложат по-висока сума, ако за такава се заговори, той не даде ясен отговор, но заяви, че тази цена е реалната и не би трябвало да се предлага по-висока сума.

Коментари

Задължително поле