Стоян Мавродиев за поисканата му оставка: Премиерът е бил сериозно подведен от предоставените му анализи

Кадър от БТВ

Премиерът е бил сериозно подведен от предоставени му анализи. Това обяви пред БТВ изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев по повод на поисканата му оставка от министър-председателя Бойко Борисов .

Той добави, че група медии разпространяват фалшиви новини по негов адрес. "Банката не е извършила нищо нередно, нито екипът на банката е извършил нещо нередно. Това е доста несправедливо към целия екип - да живее с усещането за нещо нередно, въпреки че тези хора работят денонощно в последния месец", каза Мавродиев.

Оставката му беше поискана заради отпуснат от ББР кредит от над 70 млн. лв на фирма, свързана с колекторска дейност.

По думите му въпросната сделка е с компанията "Свети Георги Груп", а по отпускането им се работи много преди кризата - преди шест месеца.

"За тази сделка ми се обадиха множество колеги, изпълнителни директори на банки. Те са силно изненадани и учудени, че ние търпим критика за подобна добра сделка, защото ние я спечелихме в конкуренция с други търговски банки, които се надпреварваха с нас", заяви директорът на ББР в оставка.

Той уточни, че на компанията се отпускат тези пари, за да купят портфейл с необслужвани и проблемни вземания от две банки - Пощенска банка и Общинска банка. "Тази сделка е обезпечена с над 500 млн. лв. активи, тоест фалшивата теза, че това е необезпечен риск - е абсолютно лъжлива, за да бъде атакувана банката и екипа", заяви Мавродиев.

Директорът на ББР в оставка допълни, че обезпечението е предимно с недвижими имоти. Добави, че банката е щяла да спечели около 30 млн. лв. от тази сделка.

Коментари

Задължително поле