Стресът от тръгването на ясла или градина - причина за честoто боледуване на децата

Сега е моментът да укрепите имунитета преди вирусния сезон

Предстои започването на новата учебна година и много родители вече се притесняват от по-честото боледуване на децата им, което сякаш изглежда неизбежно. Обичайно смятаме за нормално, когато повече малчугани са в контакт помежду си, да си предават лесно вируси едни на други. Особено при тези, които нямат по-големи брат или сестра, срещата с нови деца води до повече здравословни оплаквания.

Една от основните причини за по-честите проблеми със здравето през този период обаче много пъти се оказва психическият стрес от тръгването на детско учебно заведение. Това е напълно нов етап в живота на детето – то попада в нова, чужда за него среда, с нов дневен режим, отделя се от майката. Обикновено през първите седмици, дори месеци, страхът от изоставяне е голям. Нужно е време, докато малкото осъзнае, че тези притеснения са неоснователни. Силният стрес отслабва организма му и то става по-уязвимо към заобикалящите го вируси и бактерии.

Стресът води и до бърза загуба на калций

А, както е известно, калцият е основният структурен минерал в тялото. Той е силно необходим в детска възраст заради интензивния растеж. Освен това е много важен за доброто функциониране на имунната система. Децата, които не получават необходимото количество калций и витамин D, са изложени на по-голям риск от рахит.

Приемът на антибиотик допълнително отслабва имунната система

За съжаление, малките деца често развиват усложнения и се стига до антибиотично лечение. След неговото приключване е нужно продължително време, докато организмът възстанови силите си. Съответно, скоро се стига до ново боледуване, отново до тежки лекарства и се получава един порочен кръг, който е еднакво мъчителен и за детето, и за родителите.

Подгответе детето психически

За да бъде по-плавен и безпроблемен преходът от отглеждане вкъщи към тръгване на детско заведение, го подгответе за предстоящата раздяла. Няколко месеца по-рано започнете да го разхождате до яслата или градината, разказвайте му подробно колко прекрасен нов свят го очаква – с много нови приятели и занимателни игри, и го уверете, че всеки ден ще се връща вкъщи. Бъдете положителни, не позволявайте то да усети вашето безпокойство. Не подценявайте и момента с промяната на дневния режим, стремете се да го нагодите максимално към новия му график. Ако малчуганът е свикнал да спи до късно, например, сутрин ще се буди трудно и ще ходи с нежелание. А когато моментът на отделяне настъпи, го подкрепяйте и му показвайте колко много го обичате.

Погрижете се и за имунитета

Тъй като до седмата година имунната система е все още незряла, е добре да помислите за нейното укрепване още преди тръгването на ясла или градина. Това важи както за тези малчугани, които ще стъпят там за първи път, така и за тези, които са направили лятна пауза.

Разбира се, една от най-важните предпоставки за силен имунитет е балансираното хранене. За тази цел има множество храни, които можете да добавите в менюто – цветни плодове и зеленчуци като червени и сини боровинки, чушки, манго, домати. Всички те са богати на вещества, които укрепват защитата на организма. Чудесен източник на омега-3 киселини, също важни за подсилването на имунитета, са сьомгата, зехтинът, слънчогледовото олио.

От не по-малко значение за децата е сънят. Неговата липса има много негативни последици, включително по-голяма уязвимост към заболявания. Подрастващите се нуждаят между 10 и 14 часа сън в денонощието, но освен количеството, е важно и качеството на тази почивка. Осигурете нужните условия за пълноценно спане – затъмнена стая, подходяща температура на въздуха в помещението, удобно легло. Ограничете използването на електронни устройства поне няколко часа преди лягане. А ако детето изпитва нарушения на съня, например трудно заспива, буди се често, спи неспокойно, можете да му помогнете с хомеопатия. Подходящо лекарство е Дормикинд, създадено специално за деца от 0 до 6 г. То е напълно безопасно и щадящо крехкия детски организъм. Съставено е от три натурални съставки, които нежно и ефективно успокояват нервната система. Приема се по 1 табл. 4 пъти дневно, минимум 1-2 месеца. За подсилване на ефекта, добре е да давате на малкото и по 3 табл. на ден Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат на Немския хомеопатичен съюз вечер преди лягане. Тя е особено подходяща при стрес, напрежение и проблеми със заспиването.

Хомеопатията предлага много възможности и за подсилване на имунната система. В отговор на повишените нужди от калций и специално за укрепване на имунитета на децата от 0 до 6 г. е създадено хомеопатичното лекарство Имунокинд. То има уникален дизайн – 3 калциеви съединения и серен йодид, който го прави единствен по рода си в ранна и предучилищна детска възраст. Добре е приемът му да започне още през август, преди детето да тръгне на ясла или градина. Приемат се по 3 табл. на ден в продължение на 2-3 месеца.

Имунокинд е много подходящ и при деца, които често боледуват. Той подобрява защитните реакции на детския организъм, значително намалява податливостта към вирусни инфекции и помага на детето да премине по-бързо през заболяването. Клинични изследвания сочат, че децата, приемащи медикамента, стигат до антибиотично лечение 3 пъти по-рядко от тези, които не го използват. Като допълнителна терапия за укрепването на имунитета добавете и Шуслерови соли №3 железен фосфат, №6 калиев сулфат и №7 магнезиев фосфат на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – по 2 таблетки от всяка сол съответно сутрин, обед и вечер, в продължение на минимум 1 месец.

Научете детето и на добра лична хигиена – редовното миене на ръцете значително ще намали риска от заразяване. Стремете се да прекарва повече време навън. Свежият въздух е важен за доброто състояние на духа и тялото, а слънцето – за набавяне на нужното количество витамин D. Не подценявайте значението и на спорта, това е чудесен начин то да стои далеч от вирусите. Редовните физически активности в продължение на 30 мин. дневно са достатъчни за подсилване на имунната система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве