Стриптийзьорките в щата Вашингтон получават правна защита с нов закон

Трудът на стриптийзьорките в северозападния американски щат Вашингтон вече ще получава истинска правна защита благодарение на закон, който определя точна рамка за упражняването на професията им, предаде БТА.

Приетият вчера щатски закон се прилага в клубовете, в които работят по-голямата част от стриптийзьорките, и представлява значителен напредък за професията, която до голяма степен не е регулирана. Той изисква служителите на заведенията да бъдат обучени за предотвратяване на сексуален тормоз, борба с трафика на хора, справяне с конфликти, както и за оказване на първа помощ.

"Стриптийзьорките работят и трябва да им се предоставят същите права и защита, както на всички други работници", се казва в изявление Ребека Салдана, депутатка от местния клон на Демократическата партия, която подкрепя законопроекта.

Законопроектът изисква също така присъствието на охранители в клубовете, инсталирането на кодове в съблекалните и алармени бутони на местата, където работничките могат да останат насаме с клиенти. Освен това се предвижда таван на таксите, които стриптизьорките, които често се третират като свободна професия, трябва да плащат за ползване на клубове.

За да финансира прилагането на тази нова рамка, щатът Вашингтон ще разреши на клубовете да продават алкохол, което досега беше забранено. 

Този нов закон е част от американското движение за признаване на правата на стриптийзьорките. Миналата година работничките в барове в Лос Анджелис и в заведения в Портланд получиха правото да се обединяват в синдикати. Това създава правна рамка за една професия, която често е оприличавана на джунгла, в която злоупотребите са често срещани - заплатите на работничките не винаги се изплащат коректно, а здравето и безопасността им понякога са застрашени, отбелязва АФП.

"От съществено значение е да се справим със стигмата, която заобикаля развлеченията за възрастни, и да признаем човечността на хората, които работят в този сектор", добави Салдана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка