Строгите мерки се завръщат?

Снимка: Архив
Тодор Кантарджиев

От Националния оперативен щаб предупредиха за ръст на заболелите

 От 2 юни броят на заразените расте

Борисов обеща всички ограничения да паднат от 15 юни

Последната седмица на извънредна санитарна обстановка може да ни донесе затягане на мерките и връщане на рестрикции, предупредиха от Националния оперативен щаб.

Причината е, че от 2 юни до вчера статистиката отчита увеличаване на заразените с коронавирус. Ако продължи тенденцията болните от коронавирус да се увеличават, да не се ликвидират огнищата и ако болниците не могат да поемат пациентите, тогава някои от мерките може би ще се върнат. Това ще бъде предложението, за което от оперативния щаб ще настояват, обяви проф. Тодор Кантарджиев. Пред “Труд” той коментира, че внимателно следят ръста на заразените и ако повече от седмица тенденцията продължи ще се върнат някои рестрикции.

Кантарджиев не пожела да конкретизира кои мерки е възможно да се върнат. Каза, че става въпрос за социалната дистанция. КПП-тата край градовете бяха част от тази дистанция. Затворените заведения също бяха свързани със спазването й. На последното заседание на МС в сряда премиерът Бойко Борисов обяви, че на 15 юни падат всички мерки, освен социалните. В свои изявления той подчерта, че по-страхливите ще носят маски.

Борисов обясни и че досега е заемал средната позиция - между препоръките на щаба и на опонентите му. Според проф. Кантарджиев причина за ръста на заразени с коронавирус са събиранията на много хора в затворени пространства, това че мнозина са хвърлили маските и че дезинфекцията е занемарена.

Доц. д-р Ангел Кунчев: Нека не смятаме, че всичко е отминало

Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Моят призив е все още да не смятаме, че всичко е отминало и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад. Мненията са контрастни - между прогнози за осма вълна и тотално изчезване на вируса. Моята прогноза е, че ще продължим да срещаме вируса, но в доста по-ниска интензивност и в неговия зимно-пролетен сезон.

Познаваме малко вируса все пак... Тенденцията в северното полукълбо е към ограничаване и справяйки се отделно с огнищата, ако реагираме адекватно и бързо, няма да стигне до по-широко разпространение.

Ако има нещо положително, то е, че страната ни е много по-подготвена да посрещне каквото и да е предизвикателство в областта на заразните болести... Ние щем - не щем, направихме стрес тест на здравната система и е крайно необходимо изводите да бъдат използвани при бъдещите решения.

Доц. д-р Атанас Мангъров: Манипулират хората със заразените

Много пъти сме казвали, че в страната има няколкостотин души, които са заразени. Тези заразени, заразяват други. Тези хора не са болни, това са заразени хора. Мисля, че в болниците има около 150 души с някакви клинични симптоми, а в интензивните отделения са около 20 души.

Цялата манипулация е в това, че става въпрос за увеличение на заразените. Но това не са болни хора. Сигурно има и още десетки, които също са заразени, но не са открити. А не са открити, защото не са изследвани. А защо да бъдат изследвани, когато на тях им няма нищо? На тия (б. р. на щаба) явно им хареса да манипулират хората. И няма нужда от никакво затягане или връщане на мерки.

Не очаквам втора или трета вълна на COVID-19. Прогнозата ми е, че ако вирусът не изчезне, може да имаме единични случаи през студените месеци.

Коментари

Задължително поле