Строят с 24% повече ваканционни жилища

Общият обем на стартираните жилищни проекти в България е нараснал с 19,56% спрямо миналата година.

В София най-много нови апартаменти в кв. “Малинова долина”

Общата площ на стартираните проекти за едно тримесечие е 1,156 млн. кв. м

В Стара Загора има ръст от 143%

Новите ваканционни жилища, чието изграждане е започнало през първото тримесечие на годината, имат обща площ от 55,6 хил. кв. м. Това е с близо 24% повече спрямо същия период на миналата година, показват данни на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България (BCC.bg). Близо 90% от започнатите ваканционни жилища са по Черноморието. Но те имат малък дял от 4,8% от общото строителство на нови жилищни сгради.

Общият обем на стартираните жилищни проекти в България през първото тримесечие на 2022 г. е 1,156 млн. кв. м разгъната застроена площ. Това е с 19,56% повече спрямо същия период на миналата година, показват данните на BCC.bg. Започнатите жилища имат рекордна площ за първото тримесечие от последните 14 години. Историческият рекорд на започнато ново жилищно строителство е през първото тримесечие на 2007 г. с общо 1,266 млн. кв. м. Настоящата година е само с 13% под рекорда от 2007 г., показват данни на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България.

Най-значим принос за увеличението на стартираните жилищни площи има София-град. В областта са започнати 624 хил. кв. м разгъната застроена площ, което е ръст с 58,77% спрямо същия период на 2021 г. Голяма част от тези площи се реализират в кв. “Малинова долина”.

В Пловдив 126 хил. кв. м жилищни площи са преминали в етап строеж. В област Стара Загора има ръст от близо 143% и общият обем на стартиралите жилищни площи надминава 39 хил. кв. м.

Основната причина за увеличението на стартиралото строителство през първото тримесечие е градското жилищно строителство, където след началото на пандемията през 2020 г. много проекти бяха забавени, а тяхната реализация започна в края на 2021 г. и началото на 2022 г. Към това се добавя и високата инфлация и желанията на хората да запазят спестяванията си като ги инвестират в имоти. Желанието на хората да купуват имоти се увеличава въпреки ръста на цените на строителните материали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти