Студенти се обучаваха по медиация в бургаските Окръжен и Районен съд

Студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се срещнаха с медиатори от Центъра за медиация и спогодби към Окръжен съд и Районен съд – Бургас. Двата съда представиха Центъра, неговата дейност и презентираха процедурата с филм, който показа на младите хора, как се решава семейна раздяла чрез медиация. За бъдещите социални педагози бе полезно да се запознаят с начините за определяне на родителски права, изплащане на издръжка и разделение на семейното имущество, чрез постигането на споразумение.

Медиаторите към Центъра - Пешка Чернокожева, Елена Ставрева, Андрея Шивачев и Николай Тотев, разиграха ролеви ситуации със студентите, които биха могли да се разрешават с медиация. Третокурсниците на практика дискутираха възникването на конфликтни ситуации, спорове, неразбирателства, при които обществото може да разреши различията си с диалог.

В Центъра за медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове към Окръжен съд – Бургас и Районен съд - Бургас до момента са сключени успешно 15 споразумения от 36 проведени процедури по медиация. Районен съд – Несебър също активно препраща спорещи страни, да решат разногласията си чрез медиация. 5 от сключените споразумения са одобрени от съда.

Коментари

Задължително поле