Студентски квартири привлякоха $17,4 млрд.

Инвестициите в домове за възрастни хора достигнаха около 15 млрд. долара през миналата година.

В чужбина влагат повече в домове за възрастни

Китай е най-атрактивен

Глобалните инвестиции в студентски жилища през миналата година възлязоха на 17,4 млрд. долара, което беше лек спад спрямо обемите от 2017 г., но това беше третата поредна година, в която те надхвърлиха 16 млрд. долара, пише в доклад на консултантска компания. САЩ и Великобритания са най-зрелите пазари в сектора, като миналата година са привлекли съответно 63% и 23% от общите инвестиции в студентски жилища, а Западна Европа е имала дял от 12%. Консултантите прогнозират, че в този сегмент има много възможности като най-привлекателни за инвестиции в бъдеще ще бъдат Австралия, Австрия и Канада.

Инвестициите в домове за възрастни хора достигнаха около 15 млрд. долара през миналата година. Интересът към инвестициите в този подклас активи остава силен и през първата половина на настоящата година с общ обем от 7,6 млрд. долара. Това е ръст от 2% спрямо същия период на миналата година.

САЩ са най-големият пазар в света за домове за възрастни хора с дял от 66% от вложенията през миналата година. На второ и трето място са Великобритания и Франция с дял съответно от 9% и 8%. В бъдеще най-привлекателни за инвестиции в сегмента ще бъдат Китай, САЩ и Япония, смятат консултантите.

Коментари

Задължително поле