Ст. комисар Красимир Шотаров: Гасим по 200 пожара на ден

Снимка: БНТ

България има 5000 професионални огнеборци

Над 25 000 пожара са ликвидирани от началото на годината, спасени са 450 души. Само за последната седмица са възникнали над 1200 пожара. За същия период на територията на страната са извършени почти 10 000 спасителни операции.

Всеки ден в България се гасят по 200 пожара, като най-честата причина за тях е човешката дейност. Това съобщи старши комисар Красимир Шотаров, директор на Дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", по БНТ.

Най-често огънят възниква от палене на стърнища, хвърлени цигари и незагасени огньове. Силното засушаване и ветровете допринасят за бързото им разрастване.

"Голяма част от хората нямат умисъл и смятат, че ще овладеят ситуацията, но огънят е стихия", предупреди Шотаров.

По думите му, България има 5000 професионални пожарникари, а всяка община с население от над 20 000 жители е задължена по закон да има и доброволни отряди.

Според него броят на пожарникарите е достатъчен, а техниката - на европейско ниво, което позволява да се гасят пожари с различна сложност.

Наскоро България е била сертифицирана от Европейската комисия за гасене на горски пожари с автомобил и може при нужда да помага на други държави, които се обърнат към Комисията за задействане на механизма за солидарност при природни бедствия и аварии.

Коментари

Задължително поле