„Сухият режим“ убива десетки хиляди руснаци

Кампанията на Горбачов причинява щети на лозарството както Великата отечествена война.

Масово се пие некачествен алкохол, спирт и лакочистители

Кампанията причинява огромни щети на лозарството

 

Безславно загубена битка

През 70-те години, когато руснаците нямат проблем с изхранването и настъпва сравнително стабилен период, алкохолизмът процъфтява. По тази причина през 1985 г. Михаил Горбачов решава да разреши с един замах „гордиевия възел“ и да спаси руските граждани от пиянството и неговите негативни последици. Новият генерален секретар вярва, че страстта към пиенето, присъща на населението на СССР, забавя развитието на икономиката и намалява жизнения стандарт.

На 7 май 1985 г. започва антиалкохолна кампания, която до тогава не е наблюдавана в страната на развития социализъм. В резолюцията „Мерки за преодоляване на пиянството и алкохолизма“ се твърди, че трезвостта е нормата на живота. Това е подкрепено с декрет на Президиум на Върховния съвет на СССР, издаден девет дни по-късно.

Още в началото е ясно, че лишеният от достъп до алкохолни опиати съветски човек, ще се фокусира върху „домашни продукти“, така че домашния самогон е забранен. Вече се наказва не само производството на алкохол за продажба, но дори и производството му в малки количества за лична употреба. Нововъведенията удрят не само алкохолните производителите, но и държавната икономика. Производството на алкохол спада рязко и цените на дребно на алкохолни напитки се повишават драстично. 

Лимонада вместо бира

Втората стъпка е масовото затваряне на магазини за алкохол. Любителите на бира също страдат - бирените барове в цялата страна са превърнати в кафенета с безалкохолни напитки. Малкото места, където може да се купи водка, вино или бира вече работят до обяд.

Пиещите се наказват със строги административни мерки. За появата на работа пиян или „миришещ” се наказва с лишаване от бонуси, а пиенето на работното място може да стане причина за уволнение и дори изключване от партията. Полицейските патрули задържат пиячи в обществени градини, паркове и дворове, както и в купета на влаковете. Младите хора се опитват да налагат безалкохолни сватби със сокове и лимонади, а от телевизионните екрани и от радиостанциите с часове се говори за вредата от етиловия алкохол за човешкото тяло и за деградацията на алкохолиците.

Както винаги, членовете на КПСС са в челните редици на активната борба. Партийните другари спешно създават Общества на трезвеността, които са доброволни, но само на хартия. Комунистите, по мнението на ръководството на страната, трябва да влияят на обикновените граждани с авторитета си и да ги насочват по пътя на трезвостта.

Смъртта на лозарството

В СССР неизчерпаемите източници на алкохол са от четири направления: производство на водка, пивоварна промишленост, винопроизводство и домашно производство. Според Горбачов, на домашния самогон вече е нанесен смазващ удар, производството на водка и бира е горе-долу под контрол, но лозарството не е покрито. В СССР, както никъде другаде по света, има голям брой винени алкохолици. Огромни територии в Централна Азия, Молдова, Украйна, Крим и Кавказ, са заети от лозя. Правителството обаче съкращава бюджета за засаждане на нови лозови масиви и тяхната поддръжка.

Решено е да се прекрати отглеждането на грозде. Това довежда до масова сеч на лозя, предимно стари и ценни. По време на антиалкохолната кампания площта на земята, заета с лозарски култури, намалява с 32 хиляди хектара. Най-сериозно е засегната Молдова, която загуби 38% от лозята си. По-късно експертите изчисляват, че кампанията е причинила същите щети на лозарството както Великата отечествена война.

Международните отношения също се влошават - СССР категорично отказва да купува вина от други страни. За много членове на СИВ Съюзът е най-големият вносител на алкохолни напитки и техните икономики претърпяват сериозен удар. Вместо вина и ликьори, СССР обещава да купува други стоки, но това не спасява положението.

Край на неефективната война

През 1987 г., виждайки неефективността и очевидната вреда на "сухия закон", антиалкохолната компания е прекратена. На фона на недостига на фабричен алкохол, въпреки всичко, домашното пивоварство процъфтява. Нелегалните производители на алкохол купуват захар в тонове и тя става дефицитна. Алкохол се прави от всичко - често е с много лошо качество и причинява отравяне и смърт. Пият се течности със съмнително съдържание. Десетки хиляди човешки животи са отнети от токсичен метилов алкохол, лакове и лакочистители.

Процентът на престъпност в страната се увеличава - сивата икономика процъфтява и корупцията се превръща в истински бич. Печалбата на хранително-вкусовата промишленост за две години спада над 2 пъти, което на фона на общата икономическа криза унищожава много предприятия. 

20 години след премахването на "сухия закон"  Горбачов признава, че реформите му са „сурови“, въпреки че преследват изключително важни цели. От положителните резултати трябва да се отбележи само увеличение на продължителността на живота на мъжете с 2,5 години, увеличение на раждаемостта с 10% и намаляване на броя на престъпленията в нетрезво състояние. Всички тези постижения са временни - в началото на 90-те години страните от ОНД са изправени пред катастрофална смъртност, в растежа на която важна роля играе алкохолизмът, причинен от неуредеността в живота.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл