Съдбата на Правителствена решават депутатите

Дългът от 33 млн. лв. е от неизплатена надлимитна дейност на болницата

60 млн. лв. са по договор за техника

Съдбата на болница “Лозенец”, известна като Правителствена, предстои да бъде решена от депутатите. Здравната комисия утре гласува поправка в Закона за лечебните заведения, научи “Труд” от шефа на комисията д-р Даниела Дариткова. С промяната се отменя параграф от закона, според който болница “Лозенец” е лечебно заведение към Министерския съвет (МС) и е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на МС. Очаква се на 19 декември промяната в Закона за лечебните заведения да влезе в пленарна зала, за гледане на първо четене, коментира пред “Труд” председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Според нея реалистичните очаквания са в началото на следващата година решението да стане окончателно. След това правителството ще може да преструктурира лечебното заведение и да го превърне в първата в страната Национална педиатрична болница.

На 21 ноември на заседание на Министерски съвет бе одобрен проект, с който на практика се тръгна към преобразуването на Правителствена в педиатрична болница. Решението бе изненадващо за персонала на лечебното заведение и за студентите по медицина от Софийския университет, чиято база за обучение и практика е болница “Лозенец”.

В Медицинския факултет на СУ към момента се обучават общо 1053-ма студенти. Те са разделени в три специалности – “Медицина”, “Медицинска сестра” и “Рехабилитация”, уточниха за вестника от пресцентъра на университета.

Здравният министър Кирил Ананиев увери ръководството на Алма матер и студентите, че няма опасност нито Медицинският факултет да бъде закрит, нито да останат без база за обучението си. Ананиев съобщи, че болница “Лозенец” има просрочени задължения за 33 млн. лева и поети ангажименти и сключени договори за други 60 млн. лева. Затова била назначена проверка на Държавната финансова инспекция.

“Труд” научи, че въпросните 33 млн. лв. дълг представляват неизплатена надлимитна дейност. Другите 60 млн. лв., или т.нар. поети ангажименти, са пари по програма за преоборудване на лечебното заведение с нова техника. По договор сумата трябва да се плати на три транша. До този момент са приведени първите 20 млн. лв., с които е закупена нова техника. От Държавната финансова инспекция са правили проверка как са похарчени парите, но нарушения не са открити. В момента тече нова проверка. От констатациите й зависи дали проф. Любомир Спасов ще бъде освободен от финансова отговорност като шеф на Правителствена.

 

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков пред “Труд”:

Студентите питат какво е бъдещето на факултета

“Студентите продължават да задават важни въпроси за бъдещето на Медицинския факултет на университета, но след срещата с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев нещата малко се поуспокоиха. Това обяви пред “Труд” ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

“Министър Кирил Ананиев ни увери, че срокът за преобразуване на болницата ще е толкова дълъг колкото е необходимо, за да се намери решение”, коментира Анастас Герджиков. По думите му Ананиев е дал обещание, че ще има постоянни обсъждания с тях, с ръководството на Медицинския факултет на СУ и промени ще се правят след като се постигне консенсус.

“Със сигурност предстоят още срещи с министъра на здравеопазването по темата, но все още конкретни дати не сме насрочили”, каза още той.

 

Проект

Норвежки фонд дава 20 млн. за лечебница за малчугани

Реорганизацията ще пречи на студентите по медицина

Преди 3 г., когато бях министър, имаше осигурени 20 млн. евро от Норвежкия фонд за изграждането на детска болница у нас, но какво се е случило, не знам. Това каза бившият здравен министър Петър Москов.

“Много опаковка и много пиарски ефект. Управлението казва: “Болницата на властта няма да съществува, защото я заменяме за болница за вашите деца”. Всички са щастливи и звънят коледни звънчета”, коментира Москов по повод проекта болница “Лозенец” да стане Национална детска болница.

Той заяви, че идеята за събиране на едно място на всички педиатрични отделения е добра, но реорганизация на Правителствена болница ще отнеме години. Москов посочи още, че от това ще пострада и обучението на студентите по медицина в Медицинския факултет към Софийския университет.

“Проблемите на Правителствена болница са като на всяка друга голяма болница в страната”, посочи той като изтъкна финансовото състояние на лечебното заведение, което е натрупало 30 млн. лв. задължения и има неизплатени заплати.

Бившият здравен министър беше категоричен, че системата е сгрешена и това се доказвало от факта, че непрекъснато растели парите за здравеопазване, а големите болници продължавали да трупат дългове.

Коментари

Задължително поле