Съдия Костадинка Костадинова гледа делото срещу Прокопиев, Дянков и Трайков

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев във връзка с приватизация на акции в ЕВН, съобщиха от Софийски градски съд. Съдия Даниела Борисова го разпредели на случаен принцип. Така то беше поверено на Костадинка Костадинова, съобщи Канал 3.

Олигархът Иво Прокопиев отива на съд заради аферата, заради която хазната олекна с над 21 млн. лв. Заедно с медийния бос на подсъдимата скамейка ще седнат и двама бивши министри - на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Става въпрос за сделката през 2011 г., при която на Българската фондова борса е продаден остатъчният пакет акции от „ЕВН България Електроразпределение“ АД на неизгодна цена. В скандалната продажба тогава активно участие взима и фирмата на Прокопиев „Булброкърс“, която изтъргува акциите на държавата на драстично по-ниска цена от пазарната.

Според държавното обвинение двамата бивши министри са извършили скандалната продажба под диктовката на Прокопиев и изцяло в негов интерес.

Конкретното обвинение срещу медийния олигарх пък е, че в периода май-юни 2011 година умишлено е улеснил Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.

Според данните на прокуратурата Дянков е ощетил българските пенсионери, като е разписал парите от приватизационни сделки да не влизат в Сребърния фонд, а да се наливат в държавно дружество, което да ги управлява.

Обвинението на Трайков пък е за умишлена безстопанственост.

Пред Темида застават и трима от шефовете в „Булброкърс“ - една от основните фирми в схемите на енергийния олигарх. Акционерите в дружеството Петър Василев и Любомир Евстатиев, както и управителят на финансовия брокер Радослав Рачев ще отговарят пред съда за злоупотреба с доверие при продажбата на миноритарния дял на ЕРП-то.

Коментари

Задължително поле