Съдът в Германия отхвърли иск банка да използва женски род в официални документи

Върховният съд на Германия днес отхвърли иск, подаден от жена, която настоява банка да включи в официалните си документи и формите за женски род на думите, предадe ДПА.

Според съда ищцата, 80-годишната Марлис Кремер, не е била дискриминирана от факта, че банката е използвала за думи като "клиент", "вложител" и "платец" само общоупотребявания мъжки род. Немските езикови правила предвиждат специална наставка, за да се означи, че съществителните имена са от женски род, припомня АП.

"Имам законно конституционно право да бъда призната като жена писмено и устно", твърди Кремер.

Според съдебния състав, влючващ трима мъже и две жени, обаче използването само на формата за мъжки род не нарушава принципа за равенство. Искът по-рано бе отхвърлен от най-висшия съд на провинция Саар, според който използването и на двете форми от банката само би усложнило още повече и без това сложни текстове.

През 90-те Кремер не е имала паспорт, докато в бланките за заявление не била включена женската форма за "собственик" на документа. По-късно тя започва кампания зоните с високо налягане в метеорологичната информация да получават както мъжки, така и женски имена спрямо предишната практика женски имена да се използват само за зоните с ниско налягане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа