Съдът отхвърли жалбата на Игор Додон за нарушения при изборите в Молдова

Игор Додон

Кишиневският Апелативен съд (АС) отхвърли иска на действащия президент Игор Додон за нарушения, извършени по време на президентските избори на 15 ноември, предава TACC.

„Съдиите не намериха за оправдани аргументите, представени в делото относно организирания транспорт на избирателите до избирателните секции, отворени в чужбина, както и относно намесата в предизборната кампания на румънския премиер Людовик Орбан и ръководителката на Християндемократическия съюз на Германия, германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер,“ съобщи молдовският телевизионен канал Publika. Според молдовските закони е забранено да се използват призиви на чужди граждани и лидери на други държави при избори. Съдиите от АП обаче стигнаха до заключението, че въпреки че са отправени такива призиви, те не са били използвани от победителя в изборите, лидерът на проевропейската Партия за действие и солидарност, Мая Санду. Те също така считат за неоснователна жалбата за бездействието на членовете на редица избирателни комисии, които не са осигурили достатъчно участие на гражданите в процеса на гласуване.

Във вторник Конституционният съд на Молдова (КС) получи доклад от Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от президентските избори, за победител в които беше обявена Санду. В рамките на 10 дни съдиите трябва да вземат решение относно законността на президентските избори, но не по-рано от окончателното решение на апелативните съдилища по подадените петиции в съответствие със закона.

Според ЦИК Санду е спечелила подкрепата на 57,75% от гласовете, 42,25% от гласувалите са гласували за Додон. Мандатът му изтича на 23 декември. По-рано той обяви, че встъпването в длъжност на Санду е планирано за 24-25 декември.

Коментари

Задължително поле