София – бизнес център за хора с големи заплати

Несебърските рибари: Морето дава сафрид и барбун Тази година чернокопът не си хвърлил хайвера

Счетоводните къщи да не приемат пари в брой

Цвета Караянчева връчва наградата „Студент на годината”

Гърция изпраща 400 военни срещу мигрантите по границата с Турция

Сладкото намалява имунитета

Посланикът на Швейцария: Швейцарците сме много отговорни, защото гласуваме постоянно

Дворецът в Балчик получи наградата на БТС Уникалният комплекс е №1 в 100-те национални обекта

САЩ експулсираха двама китайски дипломати, опитали да проникнат във военна база

„Мис Свят 2019” ще работи за устойчива промяна за жените Красавица от Ямайка грабна титлата

Антинаграда за гаврата с „Под игото”

Нено Димов: Общините подлежат на санкции, ако не изпълнят целите за чистота на въздуха ВиК не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва, каза екоминистърът

Автобус на градския транспорт в Ямбол пропадна в дупка

Марк Жирардели: Без втора кабинка ще изпаднем в застой

Кестените са богати на минерали и витамини Подходящи са за консумация от хора с глутенова нетолерантност

Съдят председателката на читалището в Добрич

Окръжната прокуратура в Добрич предаде на съд председателката на народното читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ – Юлия Ст., за извършено престъпление по служба като длъжностно лице. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Престъплението, за което подсъдимата ще отговаря пред състав на Добричкия окръжен съд, е извършено при условията на продължавано 10 години деяние. Имуществените вреди от престъпната дейност на 52-годишната Юлия Ст. са в размер на 611 885, 95 лева.

През периода от 6 юли 2004 год. до 15 декември 2014 г. в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – председател на народното читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ в град Добрич, подсъдимата Юлия Ст. не изпълнявала служебните си задължения по Закона за народните читалища и устава му.

Като председател тя трябвало да организира дейността на читалището съобразно закона, устава и решенията на общото събрание, както и да контролира изпълнението на задълженията на „Карина 90” ООД в Добрич, произтичащи от 4 договора за съвместна дейност, сключени от подсъдимата. Зад юридическото лице стоят братята Ивелин и Димитър Иванови, по-известни в Добрич с участието си в силовите структури на прехода с прякора Котараците.

По договорите фирмата на двамата братя трябвало да проектира, ремонтира и обзаведе за своя сметка помещения на читалището. Срещу направените инвестиции „Карина 90“ ООД получила под наем 117 кв. м застроена площ по първите два договора и 345,15 кв. м. застроена площ по вторите два договора. Помещенията се намирали в приземния етаж на сградата на народното читалище в идеалния център на Добрич на бул. „25 септември“ № 44, собственост на община Добрич, отдадени безвъзмездно на единственото читалище в града за развитие на дейността му.

С отдаването на помещенията на двете добрички фирми – „Карина 90“ ООД и „Сейфти билд“ ЕООД, свързана с двамата братя, Юлия Ст. набавила имотна облага за тези дружества в размер на 262 937,52 лева. Общият размер на причинените значителни вреди за читалището са в размер на 611 885,95 лева.

Според обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Добрич от 10-годишната престъпна дейност на подсъдимата председателка са причинени и вреди от неимуществен характер – уронен престиж на единственото в града читалище.

От поемането на председателското място от подсъдимата до освобождаването й от длъжност с определение на Добричкия окръжен съд в касата на народното читалище не постъпила и една стотинка от наемите за отдадените помещения. Решенията си Юлия Ст. вземала еднолично, с манипулации на общото събрание и набиране на членове сред работниците и служителите на фирмите на Котараците, които гласували „правилно“.

Счетоводната експертиза по делото е категорична, че направените от фирмите на двамата братя и свързаните с тях дружества инвестиции в читалището са в пъти по-малко от приходите, които би получило читалището, ако е отдавало само помещенията си. В договорите с „Карина 90“ ООД като председател Юлия Ст. се съгласила всички приходи от дейността на фирмата, осъществявана в помещенията на читалището, да остават в касата на юридическото лице.

Дружеството „Карина 90“ ООД определяло каква част от печалбата си да отделя за закупуване на книги и за абонамент на читалището за вестници и списания.

По досъдебното производство не са открити доказателства, че „Карина 90“ ООД – гр. Добрич, е изпълнявало поетите задължения. Направената газификация на сградата и към момента не е платена на фирмата-изпълнител, въпреки многократните опити да си получи вложените средства.

Въпреки неизпълнението на клаузите от страна на толерираната от подсъдимата фирма и свързаните с Котараците други юридически лица още преди изтичане на срока на договора, Юлия Ст. подписвала следващ договор. На два пъти заради дълг на фирма-наемател била налагана възбрана на 8-те търговски обекта в сградата на читалището. Съществувал сериозен риск те да бъдат изнесени на публична продан. Само намесата на наблюдаващия делото прокурор в ОП – Добрич, е предотвратила на два пъти изнасянето на търговските обекти на читалището на публична продан.

Предстои делото срещу 52-годишната Юлия Ст. да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.