Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Гребеца от “Наглите” остава в затвора Отвлечен от бандата излиза предсрочно

Наши депутати ще ритат футбол с азерски От 2020 г. Получаваме азерски газ

Зеленият рекет е убийствен за българската икономика (обзор) Шепа псевдоеколози блокират развитието на страната, заяви пред “Труд” председателят на АИКБ Васил Велев

Красен Кралев: Ще подготвим искане за частично изменение на плана за управление на Витоша

Първо издание на книга за Хари Потър беше откраднато във Великобритания

Себастиан Курц: На ЕС му липсва фокус по големите въпроси

Духът на Шотландия уловен в изложба

Съдят председателката на читалището в Добрич

Окръжната прокуратура в Добрич предаде на съд председателката на народното читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ – Юлия Ст., за извършено престъпление по служба като длъжностно лице. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Престъплението, за което подсъдимата ще отговаря пред състав на Добричкия окръжен съд, е извършено при условията на продължавано 10 години деяние. Имуществените вреди от престъпната дейност на 52-годишната Юлия Ст. са в размер на 611 885, 95 лева.

През периода от 6 юли 2004 год. до 15 декември 2014 г. в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – председател на народното читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ в град Добрич, подсъдимата Юлия Ст. не изпълнявала служебните си задължения по Закона за народните читалища и устава му.

Като председател тя трябвало да организира дейността на читалището съобразно закона, устава и решенията на общото събрание, както и да контролира изпълнението на задълженията на „Карина 90” ООД в Добрич, произтичащи от 4 договора за съвместна дейност, сключени от подсъдимата. Зад юридическото лице стоят братята Ивелин и Димитър Иванови, по-известни в Добрич с участието си в силовите структури на прехода с прякора Котараците.

По договорите фирмата на двамата братя трябвало да проектира, ремонтира и обзаведе за своя сметка помещения на читалището. Срещу направените инвестиции „Карина 90“ ООД получила под наем 117 кв. м застроена площ по първите два договора и 345,15 кв. м. застроена площ по вторите два договора. Помещенията се намирали в приземния етаж на сградата на народното читалище в идеалния център на Добрич на бул. „25 септември“ № 44, собственост на община Добрич, отдадени безвъзмездно на единственото читалище в града за развитие на дейността му.

С отдаването на помещенията на двете добрички фирми – „Карина 90“ ООД и „Сейфти билд“ ЕООД, свързана с двамата братя, Юлия Ст. набавила имотна облага за тези дружества в размер на 262 937,52 лева. Общият размер на причинените значителни вреди за читалището са в размер на 611 885,95 лева.

Според обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Добрич от 10-годишната престъпна дейност на подсъдимата председателка са причинени и вреди от неимуществен характер – уронен престиж на единственото в града читалище.

От поемането на председателското място от подсъдимата до освобождаването й от длъжност с определение на Добричкия окръжен съд в касата на народното читалище не постъпила и една стотинка от наемите за отдадените помещения. Решенията си Юлия Ст. вземала еднолично, с манипулации на общото събрание и набиране на членове сред работниците и служителите на фирмите на Котараците, които гласували „правилно“.

Счетоводната експертиза по делото е категорична, че направените от фирмите на двамата братя и свързаните с тях дружества инвестиции в читалището са в пъти по-малко от приходите, които би получило читалището, ако е отдавало само помещенията си. В договорите с „Карина 90“ ООД като председател Юлия Ст. се съгласила всички приходи от дейността на фирмата, осъществявана в помещенията на читалището, да остават в касата на юридическото лице.

Дружеството „Карина 90“ ООД определяло каква част от печалбата си да отделя за закупуване на книги и за абонамент на читалището за вестници и списания.

По досъдебното производство не са открити доказателства, че „Карина 90“ ООД – гр. Добрич, е изпълнявало поетите задължения. Направената газификация на сградата и към момента не е платена на фирмата-изпълнител, въпреки многократните опити да си получи вложените средства.

Въпреки неизпълнението на клаузите от страна на толерираната от подсъдимата фирма и свързаните с Котараците други юридически лица още преди изтичане на срока на договора, Юлия Ст. подписвала следващ договор. На два пъти заради дълг на фирма-наемател била налагана възбрана на 8-те търговски обекта в сградата на читалището. Съществувал сериозен риск те да бъдат изнесени на публична продан. Само намесата на наблюдаващия делото прокурор в ОП – Добрич, е предотвратила на два пъти изнасянето на търговските обекти на читалището на публична продан.

Предстои делото срещу 52-годишната Юлия Ст. да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.